Vlaanderen

Onderwijs Vlaanderen

Op deze pagina vind je informatie voor het onderwijs. Vele van onze boeken hebben ondertussen een vast plekje gekregen in een klas. Wij geven u graag tal van tips om met onze boeken aan de slag te gaan in de klas. Veel succes gewenst!

Lesbrieven

Ga in de klas aan de slag met een boek! We hebben lesbrieven voor onze kleuter-, peuter, kinder- en jeugdboeken die je gratis kunt downloaden. Elke lesbrief bevat duidelijk de te bespreken onderwerpen en de doelgroep. De opdrachten variëren van klassikale opdrachten en spelletjes tot vragen die dieper op de inhoud van het boek in gaan.

Naar de lesbrieven

 

Leescampagnes

Jeugdboekenmaand

Werken met boeken tijdens de Jeugdboekenmaand op school en het hele jaar door.
https://www.jeugdboekenmaand.be/op-school

 

Voorleesweek

Tijdens de Voorleesweek in november zet Iedereen Leest jaarlijks het belang én het plezier van voorlezen in de kijker.

https://voorleesweek.be/

 

Algemene Tips

Welke uitleensystemen voor boeken kan je als school gebruiken?

https://www.iedereenleest.be/over-lezen/de-praktijk/welke-uitleensystemen-voor-boeken-gebruik-je-als-school

Zes bouwstenen van een kwalitatieve leesomgeving:

https://www.iedereenleest.be/over-lezen/de-praktijk/zes-bouwstenen-van-een-kwalitatieve-leesomgeving

Nieuwsartikelen voor het onderwijs

Schrijver op school!

Nieuws schrijver op school
15-04-2021
Schrijver op school!
Schrijver op school! Hoe regel je dat?

Boekentips en recensies van leerkrachten

Grote dierenreizen
Els Van den Meersschaut

Spectaculaire trektochten in woord en beeld!

Niet ieder kind kiest in de klas of thuis voor een spannend, grappig of griezelig avonturenverhaal. Heel wat lezertjes zoeken naar een non-fictie alternatief om hun leeshonger te stillen. En dan blijkt keer op keer dat dieren een enorme aantrekkingskracht uitoefenen op kinderen.

Grote dierenreizen is een informatief boek dat direct aanspreekt door de kleurrijke cover. De trektochten van 40 verschillende dieren, uiteenlopend van de bladsnijdermier over de ruïnehagedis tot de goudkwal, worden schitterend in beeld gebracht. Elk dier krijgt 4 volle pagina's waarin foto's en illustraties in elkaar opgaan. Op een wereldkaart wordt met pijlen de trektocht van het dier duidelijk aangegeven. Korte teksten vertellen de lezer meer over de reden van hun tocht, over hun lichaamsbouw of over hun voortplanting. Deze 40 wereldreizigers zullen ongetwijfeld heel wat bewondering en verwondering opwekken!

Door het boek bladeren is al fijn, maar als je als leerkracht (of ouder) graag wil dat de kinderen ook echt aan het lezen gaan, dan kan je hen een concreet leesdoel geven. Zo kunnen ze hun klasgenoten (of familieleden) na het lezen bijvoorbeeld een verrassend weetje vertellen of  bedenken ze een quizvraag over wat ze gelezen hebben. Het vergroot de betrokkenheid ontzettend en heel wat andere kinderen zullen zitten popelen om het boek daarna zelf in handen te krijgen. 

 

Het geheim van de doolhofstad
Els Van den Meersschaut

Een slordig ingepakt cadeau zal het leven van de nuchtere Benjamiah voorgoed veranderen. De 11-jarige eenzaat houdt van weetjes en feiten, net zoals zijn moeder. Verbeelding en magie zijn niets voor hem. En toch belandt net hij in het mysterieuze Slingerwald! Voor hij het goed beseft wordt hij opgepakt door de plaatselijke ordehandhavers. Gelukkig redt Hans Katoen hem en opent hij zijn huis en hart voor de verdwaalde vreemdeling. Zijn dochter Elizabella is terughoudender. Zij wil maar één ding: haar ontvoerde tweelingbroer Edwid terugvinden. Een ongetwijfeld gevaarlijke zoektocht doorheen Slingerwald wacht haar. Kan ze daarbij rekenen op de hulp van Benjamiah of wil die enkel de weg naar huis terugvinden?  

Het geheim van de Doolhofstad is het eerste deel in de reeks 'De Fluistervlammen' van debutant Jordan Lees. Nadat er jarenlang ideeën in zijn hoofd opborrelden, slaagt de auteur er in om een gedetailleerde magische wereld te creëren door een combinatie van filmische beschrijvingen, actiescènes en tekstfragmenten uit een geschiedenisboek. Je voelt in de opbouw van de fantasiewereld dat het verhaal heeft kunnen rijpen tot alle schakels perfect in elkaar passen. Door de ogen van Benjamiah, een totale buitenstaander, leer je de vreemde gebruiken en de geschiedenis van de mysterieuze omgeving steeds beter kennen. Een fantasyboek tot leven brengen vergt naast een steengoed auteur ook een uitstekend vertaler. Dankzij de expertise van Maria Postema word je moeiteloos Slingerwald ingezogen.

Vriendschap en moed lopen als een rode draad doorheen het verhaal. Slingerwald is voor Benjamiah een mysterieuze plek, maar ook het échte leven kan verwarrend en overdonderend zijn. Ik ben absoluut fan van deze doolhofstad, van de fluistervlammen en van de unieke Ariadne. En de beloftemuntjes... die wil ik direct in het dagelijks leven invoeren.

Mega & mini
Karina Leduc

Briljant non-fictieboek met realistische illustraties over de kleinsten en de grootsten uit onze fabuleuze fauna en flora!

Zin om op reis te gaan in de bijzondere wereld van kleine en grote wezens op aarde? Boordevol feiten over de formaten van deze dieren en organismen? In Mega & Mini leer je allerlei interessante weetjes over zowel minuscule als gigantische dingen en wezens op onze planeet. Vergelijk je eigen oog bijvoorbeeld met het oog van de kolossale inktvis of bekijk hoe groot jouw hand is in vergelijking met die van een zilverruggorilla of de gigantische poot van een tijger.

Camilla de la Bedoyere schrijft allerlei interessante weetjes over deze wezens op in duidelijke, makkelijk te lezen taal. De tekst wordt in blokken voorgesteld. Zo is het geen ellenlange tekst, maar zijn het korte, duidelijke tekstblokken. Via de handige inhoudstafel kan je kiezen bij welk wezen je op ontdekking gaat: bijvoorbeeld bij de smullende zwanen of eerder bij de coole kikkers? Of gaat jouw voorkeur eerder naar de bijzondere kevercollectie?

Vasilisa Romanenko zorgt voor kleurrijke, levensechte illustraties die schitteren omwille van de levendigheid van de kleuren en de precisie die weergegeven wordt. Liefhebbers van fauna en flora zullen dit boek zeker enthousiast verwelkomen. 

Een boek geschikt voor alle leeftijden, om samen in te speuren, op observatie te gaan, de wonderen van de natuur vast te stellen, maar vooral verwonderd te geraken door de minuscule en gigantische dingen en wezens.

 

Opzij voor Pietje Prinses!
Karina Leduc

Beleef dolle avonturen met deze stoere en bijzondere prinses!

Pietje Prinses is een bijzondere prinses: eentje met stekelhaar dat alle kanten opstaat, ze houdt van stunts uitvoeren met haar elektrische step en gaat het liefst op avontuur. Haar echte naam is Petronella, maar ze hoort veel liever Pietje en ze is niet alleen stoer, maar ook nog heel slim.

Opzij voor Pietje Prinses is een humoristisch en verrassend boek dat uit drie delen bestaat. In het eerste deel doet Pietje, samen met haar zus Priscilla, mee aan de Spiegeltje spiegeltje verkiezing waarbij ze allerlei uitdagende opdrachten dient uit te voeren. Maar ze worden langs alle kanten tegengewerkt. Zal Pietje de dader kunnen ontmaskeren? In het tweede deel wordt Pietje gestraft en net dan vindt ze een wel heel bijzondere koffer, ontmoet ze een heks met kiespijn en de nachtmannetjes. In het laatste deel gaat ze op reis naar de stad van Duizend-en-een-nacht.

De auteur, Mirjam Mous, heeft een aangename, humoristische vertelstijl met een verrassend verhaal dat nieuwsgierig maakt. Haar fantasie is eindeloos en de zinnen klinken als muziek in de oren: ‘De daken schitteren als juwelen’. Wanneer het paleis van de sultan wordt beschreven, zie ik al een leuke creatieve opdracht in het verhaal waarbij kinderen hun fantasie de vrije loop laten en ze dit via tekenwerk mogen voorstellen. 

Het verhaal is ideaal als voorleesverhaal, ik lees elke dag een stukje voor en de tekst en de tekeningen lokken veel positieve reacties uit bij de kinderen in mijn klas. Zo vonden ze het ontbijtritueel aan de ontbijttafel bijzonder hilarisch! Het is een bijzonder boek, want er komen allerlei elementen uit klassieke sprookjes terug, maar dan steeds op een humoristische manier.

Kortom als ouder of leerkracht is dit een aan te raden voorleesboek, maar ook heel leuk om samen te lezen of alleen te lezen vanaf 8 jaar!

Het geheim van Meermindusa
Els Van den Meersschaut

De laatste magische ontmoetingen in het mysterieuze Owee aan Zee

In het voorjaar van 2020, raakte ik door 'Het geheim van de Malamander' al in de ban van het mysterieuze vissersdorpje Owee aan Zee. Eens de zomertoeristen er door de koude en gure zeemist verdreven worden, durven de vaste inwoners het strand nog amper op want vreemde geluiden en eeuwenoude legendes over zeemonsters jagen hen de stuipen op het lijf. De jonge Herbert, ooit op het strand aangespoeld in een kist vol citroenen, leert in Owee de zelfzekere en mondige Violet kennen. 

Dat Herbert Citroen en Violet Purperwier meer dan één avontuur samen zouden beleven was direct duidelijk! Het mysterieuze dorpje en zijn bijzondere inwoners werden zo gedetailleerd neergezet dat stoppen na één boek bijna doodzonde zou zijn. 'Het geheim van Meermindusa' is intussen het vijfde boek in deze schitterende reeks, de afsluiter van een intense zoektocht naar de geheimen van de kustplaats. Ook nu trekt de kleurrijke cover onmiddellijk de aandacht van de lezer en dankzij de knappe plattegrond vooraan in het boek wandel je moeiteloos mee door de smalle kronkelstraatjes. Door de filmische schrijfstijl van Taylor en de geheimzinnige personages verlies je de tijd volledig uit het oog. Wat ben ik fan van de strandjutter mevrouw Fossiel, van dokter-museumuitbater Thalassi en met stip op 1 van de mechanische zeemeeraap die in de 'Leesapotheek' iedereen het juiste boek aanraadt.

Ook in dit vijfde deel volgen de actiescènes elkaar in een strak tempo op. Met een rijke woordenschat creëert Thomas Taylor gedetailleerd de omgeving en zit je, soms happend naar adem, op het puntje van je stoel. Heel wat losse eindjes worden in deze spetterende finale aan elkaar geknoopt! Ook nu vullen Herbert en Violet elkaar perfect aan. Een jaar na hun eerste ontmoeting hebben ze allebei een hele ontwikkeling doorgemaakt.

Ben je op zoek naar een reeks vol mysterie en schrikken intense ontmoetingen met magische fabelachtige wezens je niet af? Dan zijn Herbert en Violet jouw ideale gidsen om samen de grootste geheimen van Owee aan Zee te ontrafelen. Dit afsluitende deel in de vijfdelige reeks is los te lezen, maar het is natuurlijk veel fijner om de volgorde van de boeken te respecteren. Als je de reeks nu pas ontdekt, dan heb je als lezer het grote voordeel dat je de verschillende delen onmiddellijk na elkaar kan verslinden. 

Kevin de Vampier
Els Van den Meersschaut

Nooit meer schrik voor vampieren dankzij Kevin!

Kevin de Vampier pronkt samen met zijn huisdier Hond op de kleurrijke hardcover van dit eerste deel in een nieuwe reeks voor jonge lezers. Wees gerust! Kevin is geen bloeddorstige vampier waarvoor je schrik moet hebben. Zijn hoektanden zijn onschuldig, want op zijn jonge leeftijd lukt het hem zelfs nog niet om probleemloos in een vleermuis te veranderen. Onderweg naar het Doodsangstfestival is Kevin met de rest van het circusgezelschap per ongeluk in Beneden-Ellende aanbeland. Wat een afschuwelijke plek om te wonen. Alle leuke dingen zijn er verboden! Waarom is dat zo?

In dit eerste deel van de nieuwe reeks leer je de vreemde personages en monsters in het circus beter kennen. Op geen enkel moment vond ik het boek te griezelig of eng voor de jonge lezers, eerder grappig en fantasierijk.

Super handig is de duidelijke plattegrond van het dorpje Beneden-Ellende. Bovendien staat die zowel op de binnenkaft vooraan als achteraan. Dus waar je ook bent aanbeland in het boek, het is altijd makkelijk om een blik te werpen op de kaart. Ook doorheen het boek zijn de gedetailleerde en grappige illustraties een meerwaarde voor het verhaal. Zelfs de nummering van de hoofdstukken werd keer op keer versierd. Tussen het verhaal door zijn ook 'Monsterdossiers' verwerkt. Die kan je nog het best vergelijken met pagina's uit een vriendenboek.

Het verhaal leest, ook door het grote lettertype, zeer vlot, al kunnen jonge lezers misschien struikelen over lange zinnen of wat moeilijkere woordenschat. Samen lezen is dus zeker een goede optie!

Ik heb gegniffeld om de namen van de personages zoals Tante Gemena en tante Sjofel, dokter Frankie N. Stein, Erik Fuifkens en Jeweetwel.

Vroeger en nu
Karina Leduc

De bijzondere weetjes bij de zoekplaten zijn zeker een meerwaarde en zorgen ervoor dat dit boek een ´pareltje´ is!

Dit grote en stevige kijk- en zoekboek is ideaal voor thuis of voor in de klas. Via elf grote spreads ontdek je hoe kinderen vroeger speelden, wat mensen aten, welke kledij ze droegen, hoe mensen reisden en nog veel meer. De tekeningen zijn geïnspireerd op schilderijen uit de zestiende en zeventiende eeuw.

De bijzondere weetjes bij elke tekening zijn zeker een meerwaarde en zorgen ervoor dat dit boek beslist een ´pareltje´ is! Wist je bijvoorbeeld dat kleren vroeger gekleurd werden met paddenstoelenpoeder? Of dat je een muziekinstrument kon maken van een schaap?

Ik introduceerde het boek in mijn klas. We bekeken en bespraken eerst uitvoerig de kaft en de achterflap. Zo kwamen we te weten dat de tekeningen over vroeger gaan, maar dat er ook dingen op de prenten verstopt zijn die toen nog niet bestonden. Ga zeker op zoek naar de smartphone, de vlieger en het ijsje. Bovendien zijn er nog talloze andere dingen die je kan zoeken. Nadien las ik de weetjes voor over de kledij van vroeger. Hierna ging het zoekboek naar 2 kinderen die per twee samen konden speuren. Elke week zullen er enkele weetjes voorgelezen worden en de kinderen kunnen dan nadien zelf op zoek gaan in het boek.

Plezier verzekerd!

Dief in het doolhof
Els Van den Meersschaut

Zweinstein voor dieven meets Mission Impossible in een escape room

Dief in het doolhof is het tweede deel in de trilogie rond dief in opleiding Gabriel Avery. Omdat ik het eerste boek niet gelezen had en onmiddellijk in dit verhaal ben gedoken, had ik het bij de start wat moeilijk om alle personages en gebeurtenissen een plek te geven. Dus mijn eerste tip: begin zoals het hoort bij deel 1: Zakkenroller eersteklas.
Gelukkig verwijst auteur J.J. Arcanjo in dit tweede deel af en toe naar de spannendste ontdekkingen, wat zeker ook handig is als er wat tijd zit tussen het lezen van deze 2 delen.

Opvallend is dat er verschillende grote verhaallijnen doorheen het boek verweven zitten. Bij de start van het tweede schooljaar aan het even prestigieuze als geheime Roversborg weten Gabriel en zijn vriendengroep direct wat hen te wachten staat: een geheim doolhof vol obstakels door ploeteren en opnieuw de Grote Kraak-opdracht winnen. Maar ook hun ambitie om de Naamlozen te ontmaskeren loopt als een rode draad doorheen dit schooljaar. 

Quote uit het boek: 'Zonder jou zouden wij niet samen zijn, Gabriel. Niet omdat je de beste van ons bent, maar omdat je het beste in ons ziet.' (p. 209)

Vriendschap is absoluut een kernthema voor Arcanjo. Gabriel is als de lijm die zijn vrienden verbindt. Het is bijzonder dat de pubers, ondanks hun onderlinge rivaliteit, elkaars talenten erkennen. Ze helpen  elkaar zelfs om hun tekortkomingen aan te pakken. Gabriel heeft niet alleen oog voor zijn vrienden, ook zijn rivalen en docenten ontsnappen niet aan zijn waakzaamheid. Tijdens de moeilijke queestes leert Gabriel ook zichzelf steeds beter kennen. 

Dief in het doolhof verweeft spannende opdrachten met een intense groepsvorming. Het boek is geschikt voor vlotte lezers vanaf 10 jaar, die houden van het betere denkwerk. 

Wie wil volgend jaar ook starten op Roversborg?

Ik kijk alvast uit naar het volgende boek!

kattensoep
Karina Leduc

Kattensoep is een vermakelijk voorleesverhaal met opbouwende spanning en leuke avonturen!

De laatste tijd verdwijnen er heel wat katten in de buurt waar de opa van Boeli woont. Sommige kinderen zeggen dat ‘de heks’ erachter zit, de vreemde vrouw die sinds kort in het huisje aan de rand van het bos woont. Boeli besluit op onderzoek te gaan, samen met zijn buurmeisje Lucy. Kunnen de kinderen achterhalen wie er achter de mysterieuze kattenverdwijningen zit?

Kattensoep geschreven door Janneke Schotveld, is in 2017 het Kinderboekenweekgeschenk geweest. Dit boek werd herwerkt en deze nieuwe versie kreeg ook een nieuwe geïllustreerde kaft. Janneke Schotveld is ook wel bekend van boeken zoals de reeks Superjuffie en De Dappere Ridster. Met Kattensoep schrijft ze een avontuurlijk (voorlees)verhaal, met korte hoofdstukken. Ideaal om elke dag een stukje voor te lezen en om spanning op te wekken bij kinderen. Boelie en Lucy gaan namelijk op zoek naar de verdwenen katten.

Ik toonde het boek in mijn klas en vroeg waarover dit boek zou kunnen gaan. Velen keken vooral naar de kaft en dachten dat er iets ergs zou gebeuren in het huis in het bos dat op de voorkant van de kaft prijkt. Anderen dachten dat er kinderen door de omheining ontsnapt zouden zijn. En enkelen keken ook naar de titel en dachten dat de kinderen kattensoep hadden gemaakt. Heerlijk om met kinderen vooraf te brainstormen waarover het boek zou kunnen gaan en te kijken naar hun fantasie.  

Het boek leest vlot en is geschikt voor jongere kinderen (vanaf 8 jaar om zelf te lezen, vanaf 6 jaar om voor te lezen). Het bevat vrolijke zwart-wit illustraties, gemaakt door Annet Schaap. De illustraties toveren zeker een lach op je gezicht, ze hebben iets grappigs en zijn bijzonder leuk om naar te kijken.

Kortom, Kattensoep is een leuk, dun boekje met een zekere spanning en een leuk verhaal!

 

Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan
Els Van den Meersschaut

Een hoofdpersonage dat je hoogstpersoonlijk en herhaaldelijk wil knuffelen!​

Toen ik Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan zag pronken tussen de nieuwigheden in mijn plaatselijke bibliotheek was mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Niet alleen de titel schreeuwde om aandacht, maar ook de uiteenlopende illustraties op de hardcover. Wat kan het verband zijn tussen een stapelbed, een kameel en een wasknijper? Na 133 pagina’s waarin realiteit en fantasie moeiteloos in elkaar overlopen hoopte ik wijzer te worden. 

Auteur Pepijn Lievens creëerde de zachtaardige, 10-jarige Ryan. Een hoofdpersonage dat zo oprecht zijn gedachten en gevoelens doorspekt met een absurde fantasie dat je hem hoogstpersoonlijk en herhaaldelijk wil knuffelen. De tiener worstelt met twee grote levensvragen: hoe kan hij het meisje van zijn dromen voor zich winnen én hoelang duurt ‘even’ volgens zijn vader. Voor een kus van Rafaella schakelt Ryan de hulp in van de verstrooide professor Geurts, expert in vermommingen. Voor de afwezigheid van zijn vader zoekt hij zelf een aanvaardbare verklaring en hij bedenkt hele scenario’s om zijn thuiskomst glorierijk te vieren.

Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan is een ideaal boek om samen te lezen of voor te lezen. Het is een boek dat aanzet tot fantaseren, tot voorspellen, tot reflecteren. De collage op de kaft blijkt achteraf een perfecte samenvatting van het verhaal te verbergen. Ideaal om mee aan de slag te gaan in de klas. Ik zie heel wat mogelijkheden om met leerlingen in gesprek te gaan over de inhoud, maar ook creatieve verwerkingen tuimelen al door mijn hoofd. 

Gevaar in het plantenrijk
Karina Leduc

Een fascinerend en leerzaam informatief boek dat op een speelse manier allerlei weetjes over de gevaren én wonderen van het plantenrijk weergeeft!

Stap je mee in de wondere, maar soms gevaarlijke wereld van het plantenrijk?

Mátyás Bittenbinder & Barend Last schreven een buitengewoon plantastisch boek over gevaarlijke planten waarin ze ook laten zien wat ze zo bijzonder maakt. In vijf hoofdstukken maken ze je wegwijs in de gevaren, maar vooral de wonderen van het plantenrijk! Elk hoofdstuk start met een boeiend verhaal over een botanicus die naar Lapland reist of een meisje dat houdt van in de bossen verdwalen en er is zelfs een verhaal gezien door de ogen van een venusplant.

Natuurlijk komen er eveneens heel wat weetjes en feiten aan bod. Zo is er een hoofdstuk over de evolutie van planten: van fossielen tot mossen en van varens tot bloeiende planten. Wist je dat er trouwens honderdduizenden soorten bloeiende planten zijn in de wereld?

Zoals de titel van het boek reeds weergeeft, zijn er heel wat verschillende manieren waarop een plant gevaarlijk kan en moet zijn om te kunnen overleven. Sommige planten maken giftige stoffen om zichzelf te beschermen tegen dieren die ze willen opeten. Er is zelfs een hoofdstuk gewijd aan planten in Nederland die zeer mooi lijken, maar eigenlijk best wel gevaarlijk zijn zoals de gevlekte scheerling, de wolfskers en de reuzenberenklauw!

Wist je dat veel planten hun eigen superkracht hebben? Heel wat planten zijn gezond voor ons als mensen. Denk maar aan thee van brandnetels bij verkoudheid of de kamilleplant die goed is tegen maagklachten. In het boek ontdek je nog een heleboel andere geneeskrachtige planten.

Heel wat fascinerende en boeiende weetjes dus in dit boek, voorzien van mooie foto’s en prachtige illustraties van Dagmar Heikens en János Bittenbinder.
‘Gevaar in het plantenrijk’ is zo interessant en meeslepend dat je erin blijft lezen! De liefde van de auteurs voor de wonderlijke plantenwereld is duidelijk merkbaar via hun boek!

Boeli en mumi en de fantastische reis naar het begin van de ochtend
Ine de Volder

Boeli en mumi en de fantastische reis naar het begin van de ochtend, een titel die tot de verbeelding spreekt. Twee broertjes gaan op avontuur in hun eigen huis: langs de badkamer, het eindeloze waterparadijs, richting de Koninklijke keuken. En dit terwijl mama reus en papa reus nog vredig slapen in de jungle van de nacht. Het boek staat vol met poëtische omschrijvingen, zoals “het Koninkrijk van de Sterren vervaagt en gaat over in het Rijk van de Opkomende zon”. In het boek staan enkele uitdagende woorden die mogelijk wat meer verklaring nodig hebben, zoals de afdaling naar de onderwaterdimensie.

De paginagrote illustraties zijn gemaakt in een surrealistische stijl. Ze ogen vrij druk, je bent fan van de stijl of je bent het niet. Op de prenten valt heel wat te ontdekken, je bent niet in één keer uitgekeken. Dat maakt het boeiend om de kinderen zelf te laten benoemen wat ze zien. Wat valt hen op?

Het verhaal prikkelt de fantasie. Tip om met het boek aan de slag te gaan: daag de kinderen uit om hun eigen ochtendavontuur te beschrijven, welk spannend verhaal kunnen ze verzinnen rond hun eigen ochtendritueel?

Een eigenwijze fee
Véronique Pauwels

Maxi van Fluks start haar betovering al vanaf de cover. Wat een prachtige illustratie hebben ze gebruikt. De verbazing van Paula als ze de ondeugende Maxi aan haar vinger ziet bengelen. Die kleuren, die emoties die daarvan spatten is echt onbeschrijfelijk. 

Ook binnenin weet Max Meinzold je te boeien met zijn prachtige, kleurrijke illustraties. Je start en eindigt zelfs met een tweepagina tekening die je meteen de setting weergeeft waar het verhaal zich afspeelt. Je voelt de connectie tussen schrijver en illustrator, maar ook de lezer kan hier van meegenieten. Want een samenwerking die heel goed klikt, is voelbaar op elke bladzijde. Het is ook die klik die je verder betovert en meeneemt in dit fantasierijke verhaal.

In elf korte hoofdstukken word je meegesleurd in het nieuwe avontuurlijke verhaal van Paula en Maxi. Pagina’s gevuld met heel veel humor en magie. Bladzijden die je ook laten nadenken bij bepaalde situaties. Hoe zou jij reageren? Snap jij wat juist is en wat je beter niet doet? Bladzijden waar je door de beschrijvende schrijfstijl van Anna gewoon door het verhaal vliegt. En toch is er nog plaats voor je eigen fantasie. Met een veel te snel einde, waarbij je zelfs een beetje zou gaan hopen, dat ze verder deugnieterij zou uitspoken zodat Maxi niet zo snel terug zou moeten naar haar vertrouwde omgeving.  Ondertussen is ook deel 2 in onze boekwinkels te vinden. Ik kan dit alleen maar toejuichen. Want ook bij de kinderen in mijn klas en bij mij zit Maxi reeds in ons hart.

Het boek dat niet gelezen wil worden
Joeri Sterckx

Een boek met gouden letters die blinken, in de titel zelfs gedraaide letters, op het kaft de zinnen: ‘Maak niet open.’ en ‘Laat dit boek maar met rust.’dat is net wat kinderen en volwassenen nodig hebben om erin te duiken. Wat een opwarmer.Je nieuwsgierigheid start vanaf het vastnemen van het boek. Hier wil ik induiken. Na al het goud op de kaft open je het boek en verwelkomen bloemen in retro stijl je. Rust denk je dan tot je ook daar een vraag leest: ga je wel echt verder lezen? Twijfel, spanning en natuurlijk wil ik meer weten. 

Dit boek zit vol met verborgen taal, zalig om te lezen. Beelden en taal zijn zo sterk met elkaar verbonden. Ze nemen je mee in het boek, je krijgt kansen tot het houden van krachtige gesprekken met je luisteraars. Ze sporen je aan om verder te lezen. 
Er gebeuren zoveel dingen met en in de tekst. Woorden als: 'betoverend', 'feeëriek', 'fantastisch' horen bij dit boek zeker thuis. Dat komt vooral door de inhoud, de combinatie tekst en beelden. 
Je gaat tijdens het lezen, voorlezen van het boek, het boek moeten draaien, je bril bovenhalen, rustig lezen, opnieuw lezen, ontcijferen, het warm en koud krijgen. Je afvragen waar ben ik aan begonnen. Om dan op het einde zo’n mooie, hartverwarmende boodschap te mogen vertellen, horen.  

Dit is een boek dat een plek kan krijgen in je klasbib. Het is ook een boek waar je heel sterk kan werken aan rijke taal en waar je samen met je klas kan spelen met taal. Het geeft heel wat opties. Zeer geschikt om vanaf oudere kleuters te gebruiken en dit tot en met het secundair onderwijs. 

Laat duidelijk zijn dit is een must-have voor iedereen. Door het goud op de kaft gaat hij ook echt schitteren in je boekenkast. 
En hier thuis moet ik het gaan zoeken onder de lakens zodat hij zeker is dat ik niet doe wat op de laatste pagina staat.

Tijger
Karina Leduc

Mooi en avontuurlijk verhaal met veel kleurrijke illustraties!

Suki gaat een nachtje bij haar opa slapen. Haar mama geeft haar een hele stapel boeken mee, zodat ze kan lezen. Maar lezen gaat nog niet zo vlot voor Suki, ze heeft er dan ook geen zin in. Ze is liever buiten waar ze met de poes van de buurvrouw speelt of bouwt liever een hut. Ze speelt met opa met de kaarten en helpt hem bij het eten maken. Wanneer het donker is, gaat opa naar buiten.Wat gaat hij doen? Suki volgt hem stiekem en ontdekt zijn geheim…

Mijn tijgeropa is een mooi verhaal boordevol avontuur, van bekroond auteur Tanneke Wigersma. Wigersma schreef verschillende lees- en prentenboeken. Het verhaal is opgesplitst in korte tekstjes van telkens 1 pagina. In het verhaal werden geen hoofdletters gebruikt, zodat beginnende lezers de tekst makkelijker kunnen lezen. Het zijn dan ook korte zinnen, met eenvoudige woorden. Het lettertype werd ook speciaal ontworpen om ondersteuning te bieden aan beginnende lezers. Dit boek is geschreven op AVI-E3 niveau en behoort tot een nieuwe reeks voor beginnende lezers! Wigersma schreef ook een ander leuk boek in deze reeks: Ella wil een hond. Beide boeken kregen dezelfde lay-out en hebben veel leuke illustraties tussen de korte teksten. De illustraties werden gemaakt door Sarah van Dongen. Ze heeft een zeer herkenbare eigen stijl die opvalt door het prachtige kleurgebruik en de mooie composities. Zowel op de cover als in het boek zelf zal je veel illustraties terugvinden van katten, daar katten toch wel een prominente rol spelen in het verhaal.

Ik vond het zelf een heel mooi verhaal, zeker in combinatie met de prachtige, kleurrijke illustraties, over een meisje dat in een aantal zaken niet zo sterk is, zoals lezen en voetbal spelen, maar via haar opa toch iets leuks vindt dat haar interesseert en waar ze zich voor inzet. Je leert uiteindelijk het meest bij doordat je gemotiveerd bent en geïnteresseerd bent in iets! Een mooi en avontuurlijk verhaal met veel kleurrijke illustraties geschikt om voor te lezen of om zelf te lezen vanaf 6 à 7 jaar.

O, dennenboom
Karina Leduc

Een mooi kerstverhaal dat zich makkelijk laat voorlezen!
O, dennenboom van Jacques Vriens is een echte klassieker. Deze editie is een herziene uitvoering met nieuwe illustraties van Marja Meijer. In dezelfde serie is er ook Dag Sinterklaasje. Twee toppers voor een leuke decembermaand!
Lieke en haar broertje Sam gaan samen op avontuur en beleven de prachtige kerstperiode waarbij ze kennismaken met oude en nieuw kerstliedjes, meer leren over de geboorte van een kindje in een stal, de kerstboom mogen versieren en ze een wel heel speciale Kerstmis beleven.
Jacques Vriens legt op een leuke manier, op maat van kinderen, Kerstmis uit. Welke gebruiken en tradities zijn er, welke liedjes zijn er (ook in andere talen dan het Nederlands). Zijn schrijfstijl is zeer herkenbaar met een vleugje humor en spanning. Ik vond de verschillende kerstliedjes die Vriens in zijn verhaal integreerde, echt een meerwaarde! Wanneer je dit verhaal voorleest, is het ook fijn om dit samen met de kinderen te zingen of het liedje aan te leren. Het brengt wat interactie met zich mee. Ook de warme zwart-wit illustraties van Marja Meijer brengen zeker het verhaal tot leven en brengen je meteen in kerstsfeer. Meijer schetst de illustraties met potlood en zwarte inkt en kleurt ze nadien in met grijze aquarelverf. Zo worden de illustraties iets zachter en zijn ze heel sfeervol.
Een kerstverhaal dat zich makkelijk laat voorlezen en geschikt is voor kinderen vanaf 4 jaar.

 

Ontzettend smerig
Kelly Engelen

Het boek is van de makers van de reeks ‘de waanzinnige boomhut’ dus ik was al benieuwd of ze met dezelfde stijl ook dit boek hebben uitgegeven.

Wanneer ik in mijn klas (eerste/tweede leerjaar) het boek laat zien en de lijst overloop met 101 smerige dingen, vult het klaslokaal zich al vlug met veel ‘bah, ei, …’ maar met evenveel gegniffel en gelach. De geweldige, bijhorende illustraties zijn echt hilarisch en erg grappig. Het spreekt zeker aan…dat is meer dan duidelijk. Het boek bestaat uit verschillende verhalen met het terugkerende personage Andy. Zeker het eerste verhaal over spruitjes is herkenbaar voor een deel van mijn leerlingen. Sommige hebben volgens mij een hele hoop nieuwe tips gevonden om de volgende keer hun spruitjes niet te moeten opeten.

Zelf lezen lukt bij mijn leerlingen nog niet maar vanaf 9 jaar is dit zeker mogelijk. Voor kinderen die minder graag lezen, staat er zelf een heel stripverhaal in. Voorlezen lukt wel en het is zeker een aanrader.
Een grappig, hilarisch boek dat zeker niet mag ontbreken in de boekenkast voor kinderen (en ouders) die houden van smerige dingen.

Snoezie-woezie Poeziehoorn
Ine de Volder

Poezie denkt dat ze een eenhoorn is. Ze voelt zich echt heel erg eenhoornig. Maar daar denken Parkiet en Gekko duidelijk anders over. Ze noemen haar pluizepluk en ukkepuk, flutseflop en miezemop. Hoe Poezie ook haar best doet, ze krijgt het olijke duo niet overtuigd van haar eenhoornkwaliteiten. 

Op een dag gebeurt er iets wonderlijks: er komt een echte eenhoorn langs. Ze maakt meteen indruk met haar prachtige verschijning, zwiepende staart en luid gehinnik. Poezie voelt zich al snel zo klein als een plukje stof. Gelukkig heeft eenhoorn ook oog voor de unieke kenmerken van Poezie. Ze sluiten vriendschap en samen worden ze een onafscheidelijk poeziehoorn-duo. 

De personages zijn in een heel expressieve “cartoonstijl” gegoten. De “fluffy” uitstraling van Poezie zal menig kinderharten veroveren. Verder zijn de illustraties heel sober gehouden, met een neutrale witte achtergrond. In de geschreven tekst zorgen kleurvariaties en verschillende lettertypes voor een speels effect.  

Een zeemzoet verhaal over vriendschap en blij zijn met jezelf. Het boek zal vooral meisjes aanspreken dankzij de glitterige cover en het vleugje eenhoornmagie. Het spelen met taal en gekke woorden van Parkiet en Gekko zal dan weer op de lachspieren werken van menig kleuter(s)! 

Tip na het voorlezen in de klas: kunnen de kinderen ook zelf gekke, grappige of schattige koosnaampjes voor elkaar bedenken? En welke dieren zouden nog samen kunnen ‘versmelten’? Denk aan een olibeer, een vlinderfant of een krokohert. Laat hun fantasie maar eens op hol slaan! 

Maxi van Fluks
Els Van den Meersschaut

Wat krijg je als je 'flessenpost' en 'een geest uit een lamp' combineert met een dosis sterrenstof? Geen idee? Wel, dan maakt een flessenfee haar intrede. En niet zomaar eentje: Maximeralda Feodora Dilaria Nima van Fluks, oftewel Maxi voor de vrienden, een wensfee met flesarrest! Na meer dan 2 jaar eenzame opsluiting voor het overtreden van belangrijke feeënregels, haalt de verbijsterde Paula gelukkig eindelijk de dop van de fles. Maar de straf zit er nog niet op! Maxi mag haar feeënkrachten pas terug helemaal gebruiken als ze voor voldoende goede daden heeft gezorgd. Een hele uitdaging voor een onstuimig feetje als Maxi! Goede bedoelingen komt ze niet te kort, maar de uitwerking ervan mist nog wat afwerking.

De Duitse Anna Ruhe raakte bekend als auteur van de succesvolle 'Magische apotheek'-reeks. Met deze nieuwe, avontuurlijke en magische serie bewijst ze dat er ook voor het jongere leespubliek nog voldoende magie in haar pen zit! Jonge lezers die toe zijn aan een 'echt' leesboek zullen snoepen van dit verhaal. De lengte van de zinnen blijft beperkt en ook de gebruikte woordenschat zal geen struikelblok vormen. Het gladde papier en de vele levendige illustraties doen de rest. Zo toont de covertekening zowel de vrolijkheid van Maxi als de verbazing van Paula. Het lijkt wel een beeld uit een tekenfilm! Net door de vele tekeningen kan dit boek ook perfect voorgelezen worden. Een magisch leestussendoortje!

Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist
Els Van den Meersschaut

Dirkje Bakkes brandnetelspecialist zou perfect passen in de bibliografie van de meesterverhalenverteller Roald Dahl. Toch ontstond dit grappige verhaal barstensvol fantasie niet aan zijn schrijftafel, maar aan die van de Nederlandse kinderboekenschrijfster Tosca Menten. Deze keer is het niet James die een reuzenperzik kweekt, maar de kleine naïeve Dirkje Bakkes die een reuzenbrandnetel tracht te telen. Zijn bulderende oom Griep en graatmagere tante Fop zijn er al jarenlang mee in de weer. Zo'n reuzenbrandnetel zou van hen eindelijk miljonairs kunnen maken. Toch leverden hun verwoede pogingen tot nu toe amper resultaat op. De goedgelovige Dirkje die nog nooit een stap in 'de wijde wereld' heeft gezet, moet hard werken om het prijskaartje dat oom Griep en tante Fop ooit voor hem betaalden terug te verdienen. Het jonge kereltje is niet de meest intelligente knaap, maar zijn hart zit op de juiste plek en zijn liefde voor de geitjes Sik en Sokkie levert hem de nodige doorzettingskracht. Het brutale kunstgebit van tante Fop en de hoogoplopende ruzies tussen oom en tante zijn hilarisch!

Niet alleen de verbeeldingskracht van Tosca Menten doet denken aan de klassiekers van Roald Dahl, ook de tekeningen van Elly Hees versterken die link. Haar tekenstijl lijkt sterk op de illustraties van Quentin Blake, de vaste tekenaar van Dahl. 

Ondanks de gelijkenissen, viel me tijdens het lezen ook een belangrijk verschilpunt op. De schrijfstijl van Menten leest heel wat vlotter dan Roald Dahl. Dankzij de kortere zinnen zullen jonge lezers sneller toe zijn aan de avonturen van Dirkje Bakkes dan aan die van James, Mathilda of de heksen. En dat is absoluut een compliment, want daar draait het uiteindelijk om. 'Dirkje Bakkes' zal door de combinatie van humor, spanning, brutaliteit en vlotte dialogen en beschrijvingen leesplezier garanderen. Ik kijk er alvast naar uit om het voor te lezen in mijn klas!

Ontzettend smerig
Els Van den Meersschaut

Met De waanzinnige boomhut-reeks veroverden Andy Griffiths en Terry Denton een vaste plek in de kinderboekenwereld. 130 verdiepingen en tien boeken later, breidt dat universum zich steeds verder uit: zo zijn er intussen 'Waanzinnige moppenboeken' en 'Doeboeken', maar ook informatieve weetjesboeken onder andere over het lichaam. En dan is er ook deze spin-off nog. Eerder verschenen Ontzettend irritant en Ontzettend stom, nu ligt Ontzettend smerig binnen handbereik.

Is het smerig? Vast en zeker! Het boek zet onmiddellijk de toon met een lijstje met '101 heel smerige dingen'. Ik betrap me er tijdens het lezen herhaaldelijk op dat ik mijn neus optrek en even moet slikken. Vooral de welig tierende maden werken op mijn spijsverteringssysteem en mijn lachspieren.

Griffiths en Denton slagen er ook nu weer in om de humor zowel in de tekst als in de illustraties rijkelijk te verwerken. Een vraatzuchtig en eigenwijs badeendje ontfermt zich over de paginanummering en de tekeningen in de kantlijn sturen je van het kastje naar de muur. Op 9 totaal verschillende manieren krijgt de lezer smerigheid over zich heen gestort. Van een opsommend lijstje, over een gedicht vol rijm en voetnoten via een korte graphic novel naar een toneelstuk met een cast van dode vliegen. Viezigheid is in overvloed aanwezig. Mijn persoonlijke favoriet is 'De taart des doods, een kies-je-eigen-bakavontuur' waarin Andy voor moederdag een taart wil bakken. Na elke alinea krijg je de keuze welke richting je het verhaal laat opgaan. 

Bereid je als lezer van Ontzettend Smerig voor op hilarische avonturen vol maden, waterig spruitjesslijm, dodevliegenkots en superslakken! Niet geschikt voor lezers met een gevoelige maag of een afkeer voor viezigheid. Uitermate geschikt voor protjeslatende en neuspeuterende viezeriken met een stevig gevoel voor humor. 

Het grote waterboek
Kelly Engelen

Elk jaar komt in mijn klas het thema water aan bod. Leerlingen vinden dit een heel boeiend onderwerp en willen er dan ook alles over weten. Dit informatieve prentenboek geeft antwoorden op heel veel verschillende vragen. De inhoudstafel is visueel zeer sterk, de onderwerpen staan in een waterfles, gieter,…met de bijhorende pagina erbij. Achter in het boek staan ook tips om zelf water te besparen en ook een verklarende woordenlijst van moeilijke woorden. Het boek staat vol met tekeningen en dat sprak mijn leerlingen direct aan, ze gingen in het boek kijken wat ze allemaal konden ontdekken en bijleren.

Ikzelf ben juf in een graadsklas eerste graad maar het boek is zeker bruikbaar in de hele lagere school. Er wordt ook duidelijk stilgestaan bij de toekomst van water in de wereld en de klimaatverandering. Mijn leerlingen gebruikten het vooral als kijkboek en ik heb ook met hen bepaalde pagina’s bekeken en besproken. Het boek zelf lezen is nog niet mogelijk voor deze leeftijd, de woorden die gebruikt worden zijn te moeilijk om zelf te lezen.

Dit boek is zeker een meerwaarde wanneer je met je klas gaat werken rond het thema water.  Het krijgt een plaatsje in onze boekenhoek en mijn leerlingen kunnen nog vaak de wondere waterwereld induiken met dit boek.

Hieper de pipo
Kelly Engelen

Een prentenboek over een heel schattig hondje Pipo die moeilijk kan stilzitten, heen en weer stuitert, ja zegt wanneer hij nee bedoelt..

De leerlingen van mijn klas (eerste leerjaar) waren direct in de ban van het kleine, schattige hondje Pipo. Elke pagina telt een heel grote prent en verschillende woorden die ook groter zijn geschreven of extra illustraties. Op elke pagina is nog heel veel extra te ontdekken. Heel weinig tekst en grote afbeelding, dat is gewoon fantastisch! Als leerkracht kan je hier goed mee aan de slag en het verhaal voorlezen en heel veel extra stellen over wat nog allemaal te zien is op de pagina’s.

We zijn zelfs aan de slag gegaan met yoga want ook Pipo doet dat in het boek en mijn klasje wilde dat ook wel eens proberen. Ook begonnen sommige leerlingen zelf tips te zoeken om Pipo te helpen, wat zou hij nog allemaal kunnen doen om rustig te worden?Een boek dat zeker in het begin van het schooljaar aan bod kan komen. Kinderen hebben het soms moeilijk om stil te zitten of zijn snel afgeleid maar ze zien, zeker na het voorlezen van dit leuke prentenboek, dat het zeker oke is.

Het boek kan je perfect voorlezen vanaf 3 jaar, zelf lezen lukt bij mijn leerlingen nog niet volledig maar sommige vetgedrukte, grote woordjes kunnen ze wel lezen en dat vinden ze superfijn!

Stinkhond gaat naar school
Véronique Pauwels

Stinkhond is een straathond. Hij is niet de mooiste, ruikt niet  lekker, is niet erg slim, maar is wel de liefste hond met een hart van goud. Hij zou dolgraag naar school gaan en leren lezen. Hij wil zijn uiterste best doen in de klas, niet alleen voor de juf, maar ook voor zijn beste vriend, Plattekat. Jammergenoeg vindt niet iedereen het leuk dat Stinkhond naar deze school gaat of in hun klas zit. Wordt dit een fiasco? Is er dan geen enkele hond die zijn vriend wil zijn? Of zien ze uiteindelijk toch nog in welke lieve hond Stinkhond is?

Ik vind het altijd heel leuk als men bij kinderboeken aandacht besteed aan covers en herkenbaarheid naar kinderen toe. Als kinderen een verhaal leuk vinden, gaan ze sneller de ganse reeks gaan opzoeken. En als die reeks dan gemakkelijk terug te vinden is, is dit altijd heel mooi meegenomen. Bij de uitgeverij hebben ze gekozen om in te zetten op de kleur van de ruggen van de verschillende verhalen. Die hebben allemaal een andere kleur, maar met Stinkhond erop geschreven in een ander gekozen lettertype dan de rest van de titel. Voor de cover zelf heeft men gekozen voor een eenvoudige witte achtergrond maar een mooie tekening die de titel helemaal weergeeft. Stinkhond gaat naar school is het tweede verhaal in de reeks van Stinkhond, maar cijfertjes die kan je niet terugvinden op de hardcover. Binnenin krijg je wel een sneekpeak naar de andere covers van de serie.

Het verhaal zelf begint met een schets van Stinkhond. Hierdoor kan je het boek ook losstaand lezen, maar geef nu toe, je begint toch altijd het liefst met nummer 1 in de reeks. Stinkhond zoekt een baasje is de titel van die eerste. Als je dan verder leest, begint het verhaal best heftig. Stinkhond wordt van zodra hij in de school aankomt, best gemeen behandeld. Niet alleen door zijn medeleerlingen, maar ook zijn juf behandelt hem niet zoals het zo moeten. ( Als juf kan ik me daar wel boos om maken)  Maar zo hevig kunnen kinderen ook zijn, naar medeleerlingen toe. Als je dit verhaal gaat voorlezen, lok je best die reacties uit om aan te tonen dat dit niet okè is en neem je best ook de tijd om in interactie te gaan met de kinderen. Dus voor mij helemaal inzetbaar voor leerkrachten tijdens het werken rond pesten en plagen. Deze felle reacties van de andere honden worden dan steeds afgewisseld met de onschuldige respons van Stinkhond zelf. Met als gevolg,  heel wat grappige situaties.

Voorlezen, met 2 of alleen lezen, is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd en de leeservaring dat de kinderen hebben. Maar je kan het allemaal. Telkens weer in je achterhoofd dat je samen met de kinderen moet reflecteren om het verhaal te ontleden. Een gemeen, grappig, fantasierijk verhaal maar met een leerzaam kantje.

Olivia en ik
Véronique Pauwels

Een prachtige groene kaft waar 2 meisjes op afgebeeld staan. Duidelijk allebei uit een ander tijdperk. Ik laat me meestal niet verleiden door het lezen van de achterflap en laat het verhaal gewoon binnenkomen. Gewoon kon ik het echter helemaal niet noemen. Ik ben doorheen het verhaal gevlogen. De schrijfstijl van Joke Reijnders is gewoonweg heel verslavend. Ze brengt het verhaal op de Lindeheuvel heel natuurlijk over. Niks luguber, maar met zoveel passie dat maakt dat je wil doorlezen.

Wat als ik de achterflap wel had gelezen? Dan kwam ik te weten dat de Lindeheuvel een begraafplaats is. Waar Cornelia, die gestorven is in 1891, kennis maakt met de pas gestorven 11 jarige Olivia uit onze tijd. Cornelia die bijna een eeuw moest wachten tot er een leeftijdsgenootje bij hen op de heuvel kwam wonen, besluit dat Olivia en zij zeker vriendinnen moeten worden. Maar Olivia is helemaal niet blij om daar te zijn en daar heeft ze ook haar redenen voor. Zij doet alles wat ze kan om het de anderen niet gemakkelijk te maken.  Iedereen gaat Cornelia helpen om het verdriet en het geheim van Olivia een plaatsje te geven.

Het verhaal is geschreven vanuit Cornelia haar oogpunt. Voor kinderen is het gemakkelijker om vanuit iemands standpunt mee te gaan in het verhaal. De wil om vrienden te worden is zodanig omschreven dat je als lezers boos wordt als Olivia hier niet direct op ingaat. Je voelt als lezer ook de drang om hulp te bieden. Ik vind de impuls om mee te gaan in het verhaal heel sterk aanwezig. Ondanks dat de materie zwaar is, worden serieuze en grappige episodes met elkaar afgewisseld. Wat je gewoon nog sneller doorheen de bladzijden leidt.

Sterven is altijd moeilijk om met kinderen over te praten. Zeker als het kinderen zijn die vroegtijdig komen te overlijden. Vooral omdat kinderen op die leeftijd horen te spelen, plezier te maken, deugnieterij uit te steken, en ook ruzie moeten maken. Een boek kan dan altijd een groot hulpmiddel zijn om dit thema aan te snijden en bespreekbaar te maken. Niet alleen sterven staat hier als thema  … , maar ook het vertellen van geheimen, hulp aanbieden en hulp krijgen en aanvaarden. Alsook vriendschap die die soms onmogelijk lijkt maar toch tot stand kan komen tussen 2 tegenpolen.

Voor mij een van de mooiste boeken die ik dit jaar las.

Dit boek zit vol met hersenen
Kelly Engelen

Een informatief boek over hersenen, dat had ik niet zo direct verwacht. Ik doorbladerde het boek en merkte dat het boek door mijn leerlingen (6/7 jaar) nog niet zelf kan gelezen worden, ik verwacht vanaf 8/9 jaar dat het zeker mogelijk is.

Dus nam ik het boek mee naar mijn klas en besloot om het voor te lezen en samen te bekijken.

Kinderen zijn sowieso al heel erg gefascineerd door het lichaam en hoe het allemaal werkt.  Toch merk ik dat de onderwerpen in het boek niet zo makkelijk zijn voor mijn leerlingen.

De proefjes over gezichtsbedrog hebben we samen in de klas gedaan en zoiets vinden ze steeds hilarisch en ze stellen er zich ook veel vragen over. Ze hebben het boek nog een aantal keer bekeken in mijn boekenhoek maar ik merkte toch dat het wat te moeilijk was voor mijn klas.  Daarom het ik het ook doorgegeven aan mijn collega van de derde graag (11/12 jaar) en haar leerlingen hebben het boek bekeken en gelezen.

De grappige illustraties spraken hen erg aan, ook staan op verschillende pagina’s icoontjes die aangeven dat je iets zelf (thuis) kan proberen waren een schot in de roos.

Stinkhond is jarig
Lien Schils

Een hond die in een vuilnisbak woont en graag zijn verjaardag viert. Een raar idee, maar een goede start van een knotsgek kinderboek.

Voor mij persoonlijk kwam het verhaal soms wel eens een beetje chaotisch over, maar ik denk dat dat voor kinderen wel interessant is. Het houdt je als lezer voortdurend op het puntje van je stoel. De hele tijd word je van de ene gebeurtenis in de andere gegooid en vraag je je af wat er nog gaat gebeuren.

Verder wordt het verhaal ondersteunt door leuke, kleurrijke prenten. Daarnaast leest het ook heel vlot en is het geschreven met makkelijke, begrijpbare taal. Dit zorgt ervoor dat kinderen die al wat aardig kunnen lezen, dit boek perfect zelf kunnen lezen en begrijpen. Voor de wat kleinere lezers kan je dit grappige boek ook gewoon voorlezen.

Kinderen gaan zeker en vast kunnen lachen om de gekke avonturen van Stinkhond en Plattekat. Maar ik vind ook wel dat er belangrijke thema’s aan bod komen. Het hebben van ouders en vrienden en wat dat doet met een mens bijvoorbeeld. Dus ik denk dat je daar ook leuke gesprekken over kan hebben met kinderen, thuis of in de klas.

Zeker een aanrader voor als je eens goed wil lachen, ook als volwassene. (En psssttt… Plattekat is mijn favoriete personage)

Het grote avontuur van Kleine Muis
Joeri Sterckx

Thé Tjong-Khing de man van de illustraties van Vos en Haas in combinatie met Gerda De Preter. Ik lees op het net dat ze houdt van mooie zinnen boeiende personages en humor in een verhaal. Zo nieuwsgierig naar meer.

Een echt voorleesverhaal dat je meeneemt in de belevenissen van Kleine Muis. Zo mysterieus om de woorden Kleine Muis steeds in het boek terug te vinden met hoofdletters. Dat doet de lezer denken en zoeken naar de link. In dit verhaal ga je met je luisteraars of helemaal alleen mee op weg met Kleine Muis en companie.

Een verhaal met sterke woordenschat, mooie beeldspraken. Zalig om als volwassen te lezen. Ik vind de tekst en het woordgebruik echt heel goed. Het geeft kinderen heel wat kansen om hun netwerk rond woorden uit te breiden.

De illustraties van Thé Tjong-Khing zacht aanwezig. Nu en dan een tekening. Aangezien het een voorleesverhaal is, is de tekst sterker aanwezig dan de illustraties. Deze zijn ondersteunend al vind ik dat ze hier en daar meer detail vanuit de tekst kunnen bevatten. Aangezien er met heel wat dialogen worden gewerkt is het een boek dat je meeneemt in het verhaal en waarin je steeds verder en verder wil gaan. Alsook de spannende ontmoetingen die je mee mag beleven op de eerste plaats zorgen voor: ik wil meer.

Het is een verhaal om voor te lezen voor oudere kleuters, jonge kinderen van de lagere school. Waarbij er heel kansen zijn om interactief voor te lezen zodat ze de sterke taal beter gaan begrijpen. Om zelf te lezen reken ik op betere lezers.

Een voorleesboek mag zeker ook niet ontbreken in je klasbibliotheek. Al was het voor de kleuters een boek om in de woorden en letters te duiken.

 

Kastelen
Lien Schils

Als je een kind kent dat weg is van kastelen, dan is dit boek zeker een aanrader. Kastelen is een informatief boek waarin je van alles te weten komt over verschillende kastelen van over de hele wereld.

Het boek begint met te vertellen wat voor verschillende soorten kastelen er zijn, in welke vormen ze voorkomen, wat de voor- en nadelen zijn van elke vorm, …  Daarna word je meegenomen op een trip doorheen de geschiedenis van verschillende, beroemde kastelen. Die geschiedenis wordt op zo een leuke manier verteld dat je als volwassen wel moet meelachen. Tussen de kastelen door kom je ook te weten wat voor wapens er bestonden in de middeleeuwen, welke jobs er allemaal waren in een kasteel, hoe een wapenschild werd gemaakt, etc. Het boek is echt een bron aan informatie.

Kastelen is in begrijpelijke taal geschreven, moeilijke woorden worden uitgelegd en ondersteund met afbeeldingen. Maar ook achteraan in het boek is een verklarende woordenlijst terug te vinden. De illustraties van de kastelen en hun interieur zijn om bij weg te dromen. Bij elke tekening en/of foto staan kleine stukjes informatie over hoe een belegering in een kasteel eraan toeging of waar een kamer nu juist voor diende.

Dat het boek kastelen van over de hele wereld aan bod laat komen vind ik een enorm pluspunt. Zo leren kinderen over de diversiteit en de gelijkenissen in onze geschiedenis van bijvoorbeeld kastelen en ridders/samoeraikrijgers.

Dit is zeker een boek voor stoere kinderen die geobsedeerd zijn door geschiedenis, ridders en kastelen. Maar ook voor volwassenen die wel eens durven wegdromen bij de architectuur en sprookjesachtige wereld van deze gebouwen. Zeker en vast een enorme aanrader.

Een zee van liefde
Joeri Sterckx

Op de kaft van het boek zie je beer en pinguïn liggen op het strand bij de zee. Zalig toch denk je dan, dit boek gaat je terugbrengen naar de voorbije zomer. 
Het verhaal gaat over LIEFDE en is zo sterk neergeschreven. Mooie verwoordiging herkenbaar voor kinderen en andere lezers. De prenten van het boek zorgen voor een mooie sprekend voorstelling van de woorden. Soms groot en soms klein, met of zonder achtergrond deze diversiteit doet lezen! 
Soms heb je zelfs pagina’s met verschillende tekeningen en geen tekst. Wat een prachtige kansen om hier samen met kinderen in gesprek rond te gaan. 
Hoe mooi kan de opbouw in een verhaal van liefde weergegeven voor jonge kinderen. Ik vroeg het me af en dit boek is hier een parel van. Vanuit gevoelens en gedragingen die herkenbaar zijn voor jonge kinderen krijgen ze inzicht in wat is liefde, wat is houden van. 
Er zit ook een mooi detail verwerkt op de kaft (begin en einde) van het boek. 
Op een subtiele wijze hebben we hier ook een prachtig liefdesverhaal waar diversiteit een plaats krijgt. Niet enkel in 2 verschillende personages. Aan jou om het te ontdekken. 
Voorlezen, zelf lezen, samen met je liefde bladeren in het boek er zijn veel opties voor deze kanjer. 
In de klas kan dit verhaal zeker plek krijgen in de onderwerpen als graag zien, liefde, diversiteit. 

 

Felix zoekt geluk: zingen - helpen - zoeken
Joeri Sterckx

Leo Bormans, de auteur, kennen we allemaal van de ‘Geluk’ reeksen. Dit is zijn 2e boek om peuters en hun opvoeders ook te inspireren rond geluk. Dit boek gaat het over zingen, helpen en zoeken en steeds met de link (vanuit wetenschappelijk onderzoek) naar wat echt gelukkig maakt. Dus samen zingen, elkaar helpen en zoeken naar wat waardevol is. Rosalien Helsen, de illustrator, koos voor eenvoudige, herkenbare poppen en voorwerpen, alles speelt zich af in een decor, het is bijna alsof je echt in het decor kan kruipen. Zeker een bruikbaar boek om met je peuters thuis, school, kinderopvang aan de slag te gaan.

Eerst samen een herkenbaar verhaal lezen. Na het verhaal volgt een ‘aan de slag’ pagina, waarin je een drieluik kan vinden: knusselgesprekken, tips voor de voorlezer en knutseltips. Bij de knusseltips staan een aantal suggesties om in gesprek te gaan rond het verhaal. Mijn gouden tip is om ook steeds stil te staan bij de beschrijving, omschrijving van de gevoelens die het onderdeel oproepen. Bijvoorbeeld: welke gevoelens je krijgt als je helpt of geholpen wordt.

Bij de tips voor de voorlezer vind je een uitleg (heel mooi en sterk omschreven) waarom zingen, helpen en zoeken zo krachtig kunnen zijn. Neem deze tips zeker mee in de verdere uitwerking, gesprek met je kind(eren), zorgen voor een sterke, intense momenten. 

Het laatste zijn de knutseltips, waarbij je niet veel nodig hebt - en dat vind ik zeer sterk. Iedereen kan een knutseltip realiseren. Hier en daar staan in het boek waardevolle quotes. Gebruik ze om te filosoferen. Wat ik jammer vond is dat er in de knutseltips te veel verkleinwoorden terugkomen. Een systeempje, kaartjes, blikjestelefoon … voor peuters zijn dat kaarten en hoeven we onze taal niet te verkleinen voor hen. STERKE taal en woordenschat aanbieden is zo belangrijk. Daarnaast vind ik het jammer dat er in het hele concept enkel een mama is en een juf. Wat zou het toch zo sterk geweest zijn om er een papa of mannelijke leerkracht bij te betrekken.

Atlas van de klimaatverandering
Lien Schils

Het is de laatste jaren een enorm hot topic: De klimaatverandering. Kinderen worden bedolven onder woorden, termen en gevolgen waarvan ze vaak niet weten wat ermee bedoeld wordt. En ook als volwassene is het niet altijd even gemakkelijk om deze dingen aan hen uit te leggen. Atlas van de klimaatverandering is een boek dat hierbij kan helpen.

In deze atlas wordt mooi en duidelijk uitgelegd wat klimaat en klimaatverandering is, wat het inhoud, hoe mensen dit in de hand werken, maar ook wat we er als wereld en individu aan kunnen doen. Dit wordt gedaan aan de hand van duidelijke kaarten, foto’s, voorbeelden die worden gekoppeld aan de leefwereld van de kinderen, …  Achteraan in het boek is een verklarende woordenlijst te vinden waar kinderen terecht kunnen als ze niet weten wat een woord wil zeggen.

Het is boek is geschreven in makkelijke taal en dus prima te lezen voor kinderen vanaf 9 à 10 jaar. Zeker de kinderen die houden van weetjes en cijfers gaan dit boek met plezier lezen. Daarnaast kan je als juf of meester dit boek perfect gebruiken in de klas. Wat ik als juf heel plezierig vind, is dat de kaarten en cijfers allemaal heel recent zijn. Er wordt vaak de vergelijking gelegd tussen 1970/1980 en 2018/2020 en dat vind ik iets heel waardevol en sterk om te gebruiken in mijn lessen wereldoriëntatie. Maar ook voor de lessen techniek kan je als leerkracht veel inspiratie halen uit dit boek. 
Atlas van de klimaatverandering krijgt dus zeker een plekje in mijn klasbibliotheek.  

 

Ella wil een hond
Karina Leduc

Ella wil graag een hond. Zo graag dat ze beslist om zelf een hond te maken, eentje uit papier en verf. Een grote, bruine met witte vlekken. Maar dan krijgt ze een broertje en dat vindt Ella niet zo leuk, want ze wou toch graag een hond. Dus fantaseert ze dat haar zelfgemaakte hond echt wordt. Dit is het begin van een leuk avontuur met Raf, haar hond!

Ella wil een hond is een grappig en ontroerend verhaal voor beginnende lezers. Veel kinderen die een broer of zus krijgen, krijgen te maken met jaloezie. Zo ook Ella, ze vindt het allesbehalve leuk dat ze nu de aandacht van mama en papa moet delen met haar nieuwe broertje. Kinderen zullen dan ook wel veel herkenningspunten terugvinden in dit verhaal. De gefantaseerde hond, Raf, zorgt voor de grappige noot in het verhaal. De start van komische avonturen voor Ella. Het verhaal is opgesplitst in korte tekstjes van telkens 1 pagina. In het verhaal werden geen hoofdletters gebruikt, zodat beginnende lezers de tekst makkelijker kunnen lezen. Het zijn dan ook korte zinnen, met eenvoudige woorden. De gebruikte kleuren in het boek zijn wit, zwart, oranje en turkoois. Zowel in de lay-out als in de prachtige illustraties van Charlotte Dumortier. Het levert komische, mooie combinaties op, vooral de combinatie oranje-turkoois is echt magnifiek. De tekeningen stralen door hun eenvoud. Deze leuke illustraties zullen dan ook zeker bij veel jonge lezertjes in de smaak vallen. Dit boek is geschreven op AVI-E3 niveau en behoort tot een nieuwe reeks voor beginnende lezers!

Tanneke Wigersma schreef een leuk leesboek met een herkenbaar onderwerp dat jonge lezers zal bekoren. In de klas kan je elke dag een stukje voorlezen of het boek aanbieden aan een leerling om zelf te lezen. Het boek nodigt zeker uit tot interactie!

Ik rijd en ik neem mee
Ine de Volder

Mijn handtas, een zonnebril en een XL winkeltas. Maar wat zou een ziekenwagen standaard vervoeren? En wat past er allemaal in een kampeerwagen? Duik mee in dit grote kijkboek boordevol boeiende weetjes. Wist je dat de eerste brandweerwagens door paarden werden getrokken? En sommige agenten in Japan met verf naar wegvluchtende auto’s schieten? In dit boek raak je niet in één keer uitgekeken, er valt altijd wel iets nieuw in te ontdekken. Je ziet telkens een ander vervoersmiddel met de inhoud er rond afgebeeld. Ook de benaming van elk object staat er bij vermeld, zo ontdekken de kinderen heel wat nieuwe woordenschat zoals een musketon, een cimbaal en een wetsuit. De illustraties zijn heel realistisch, wat eerder de leergierige kleuters en wat oudere kinderen zal aanspreken. De nieuwsgierigheid wordt geprikkeld door de veelheid aan voorwerpen. De pagina van de koerierdienst nodigt uit tot raden en gissen wat er in de pakjes zit.

In de klas kan dit boek een handig aanknopingspunt zijn om te werken rond het thema van de kinderboekenweek 2021 'Wat wil ik later worden?'. Zo komen onder andere de boswachter, de brandweerman en de politie aan bod. Maar ook originele voertuigen en beroepen krijgen een plaatsje in dit boek, zoals een tourbus vol muzikanten en de kustwacht.

Voor kleine voertuigfanaten vanaf vier jaar, maar ook eerste graad lagere school zal dit informatieve boek kunnen smaken! 

 

Tijger-in-de-war
Karina Leduc

In dit ontroerende boek maken we kennis met Tijger, een dikke kater, die heel vergeetachtig is. Jacques Vriens, de bekroonde meesterverteller en auteur van dit knappe leesboek, weet meteen je aandacht te trekken met deze verstrooide en vergeetachtige kater. Tijger woont bij de oma en opa van Isa. Al snel blijkt dat opa ook wel vaak dingen vergeet of verstrooid is...

Vriens maakt op een ludieke en hartverwarmende manier het thema dementie bespreekbaar en maakt zo mooi de vergelijking tussen de kater die vergeetachtig is én de opa van Isa die aan dementie lijdt. Vriens doet dit op zo’n mooie, krachtige manier en gebruikt duidelijke taal op het niveau van het kind. Zo gebruikt hij zinnen als ‘Opa is af en toe in de war’ en  ‘In mijn hoofd is het af en toe donker’ die op een heldere manier toch de problematiek duidelijk maken.

Dit boek kan een mooie insteek zijn om te praten over dementie. Jonge kinderen die bv. ook een dementerende grootouder hebben, zullen hier dan makkelijker mee om kunnen gaan en kunnen er dan makkelijker over praten. Dit leesboek is geschreven op AVI E3 niveau, zodat beginnende lezertjes dit boek zelf kunnen lezen of samen kunnen lezen met een ouder. 

Het boek leent zich ook om interactief voorgelezen te worden in de klas, daar het opgedeeld is in korte hoofdstukken. Enkele hoofdstukken voorlezen is al voldoende om kinderen enthousiast te maken om het zelf verder te lezen! 

Saskia Halfmouw, de illustrator van Tijger-in-de-war weet met haar illustraties de tekst mooi tot leven te brengen. Zeer blij met deze gewijzigde heruitgave van Tinus-in-de-war die in 1991 bekroond werd met een Zilveren Griffel.

Het ontstaan van het leven
Sophie Coenen

Dankzij het boek ‘Het ontstaan van het leven’ word je terug gekatapulteerd in de tijd. Met behulp van magnifieke prenten waan je je echt in de wereld van de dinosauriërs. Geen enkel tijdperk blijft onbesproken en uiteindelijk kom je tot het ontstaan van de eerste mensen. De kinderen kunnen, dankzij John Woorward, een echt beeld vormen bij de tijdperken, waar ze eigenlijk vrij weinig vanaf weten.

Dit boek was een enorme aanwinst voor mijn lessen wereldoriëntatie. Daar waar we sommige lessen te theoretisch dreigen te maken, geeft het ontstaan van de wereld ons de oplossing.

Dit boek is zo opgesteld, dat de prenten extra visuele ondersteuning bieden. De teksten kunnen worden geïntegreerd bij begrijpend lezen. Het boek bied je, mits wat creativiteit, veel werkvormen aan. Het boek is een absolute must in de klasbibliotheek van het vijfde of zesde leerjaar!

Terry Dentons echt serieus geweldige gids voor alles
Lien Schils

Ben jij een kind dat geïnteresseerd is in geschiedenis, aardrijkskunde en natuur? Dan is dit het perfecte boek voor jou! In Terry Dentons echt serieus geweldige gids voor alles neemt Terry Denton je mee op een avontuurlijke reis door de tijd. Je leert op een ludieke manier over de oerknal, waar sterren van gemaakt zijn, hoe de aarde en het leven erop is ontstaan, hoe de tijd werkt, … Dit is dus het perfecte boek voor jonge wetenschappers.
De moeilijke termen die aan bod komen zoals fotosynthese of bioluminescentie worden op een kindvriendelijke manier uitgelegd aan de hand van duidelijke voorbeelden, mooie tekeningen en grappige cartoons. Maar ook de feitenvakjes geven soms die extra info om dat stukje net iets beter te begrijpen. Of het zijn gewoon leuke weetjes. 

Kinderen uit het vierde leerjaar / groep zes of ouder kunnen dit boek prima zelfstandig lezen. Jongere kinderen zullen daarentegen misschien nog wat moeite hebben met het begrijpen of het lezen van de eerder genoemde, moeilijkere woorden. 

Ook als leerkracht vind ik dit boek een enorme meerwaarde. Wat ik hier persoonlijk, als juf, in heb geleerd kan ik gebruiken tijdens mijn lessen wereldoriëntatie en actualiteit. Ik denk dan ook dat als een kind belangstelling toont voor deze onderwerpen, het hier zijn lezershart wel in vindt. 

Met dit boek maakt Terry Denton “moeilijkere” wetenschap toegankelijk voor jongere kinderen en hij pakt dat aan op een  super leuke manier. Echt de moeite waard om eens te lezen en iets nieuws bij te leren.

Alex M. en de Boeken van de Nacht
Els Van den Meersschaut

De mysterieuze titel en duistere cover gaven het eerste zetje, daarna had J.A. White maar een halve pagina meer nodig om me in het verhaal te zuigen. De griezelverhalen die Alex neerschreef in zijn 'Boeken van de Nacht' zitten als een rode draad verweven in het hoofdverhaal. Stuk voor stuk slagen die korte fragmenten erin om een bijzondere, soms zelfs grimmige, sfeer te scheppen.

Alex leerde op school over de 'interne logica' in een verhaal (p. 57): 'Goede verhalen bouwen hun eigen wereld.' Dat zorgt ervoor dat lezers ook onrealistische gebeurtenissen in een verhaal moeiteloos 'aanvaarden'. Wel, net die interne logica heeft White perfect voor elkaar gekregen: een sprookjesachtige setting met een vreemde heks en een betoverd appartement waar je als lezer zomaar in ronddwaalt. Vriendschap en vertrouwen zijn kernthema's, net als geloven in jezelf.

'Alex M. en de boeken van de nacht' staat voor een originele leeservaring! Vlotte lezers, vanaf 10 jaar ongeveer, zullen smullen van de rijke woordenschat die White gebruikt. En de puzzelstukjes, die je doorheen het verhaal oppikt, veroorzaken op het einde zelfs nog een verrassende plotwending. Let wel… dit is geen boek voor gevoelige zieltjes!

 

Het Ministerie van Oplossingen
Véronique Pauwels

Op een dag brengt de papa van Nina die postbode is een brief mee naar huis omdat hij geadresseerd is aan “Het ministerie van oplossingen. Er staat geen plaatsnaam bij en hij weet dan ook  niet waar hij hem moet afgeven. Nieuwsgierig en aangetrokken door de brief, neemt Nina hem uit de tas en gaat ze hem op haar kamer stiekem lezen. De brief is van Ruben waarin hij vertelt dat hij gepest wordt en of het ministerie van Oplossingen hem kan helpen. Nina beslist om samen met haar vriendin Alfa zich over Ruben te ontfermen. Wat ze niet weet, is dat vanaf dan alles een hele andere wending zal nemen.

29 maart 2019 las ik de eerste keer dit prachtige boek van Sanne Rooseboom. Ik schreef nog geen recensies maar was toen al helemaal in de ban van het verhaal. Ik had hem doorgegeven aan mijn dochter en tot op heden ligt hij nog steeds bij haar in de klas samen met de vervolgboeken van deze reeks.

 

Ik heb als ambassadeur voor “De leukste kinderboeken” het boek herlezen en ik kan mijn besluiten van toen alleen maar beamen. Dit is een heel mooi, origineel boek. Het idee om mensen in het geheim te gaan helpen is een heel dankbaar thema. Na het lezen van het boek zullen sommige kinderen met het idee komen om een eigen ministerie te gaan opstarten. Ook in een klasgroep is dit boek een dankbare instap naar heel wat verschillende onderwerpen, zoals : pesten, sociale media, uiterlijk, racisme, blind zijn, ouderen … De kinderen in het verhaal zijn heel mooi bij elkaar gekozen. De vriendschap die tussen hen ontstaat zou misschien zonder die brief nooit tot stand gekomen zijn.  De genegenheid tussen de kinderen en mevrouw Vis (een van de eerste oprichters van het Ministerie van Oplossingen) is ook zo mooi in beeld gebracht.

 

De illustraties zijn het werk van Mark Janssens. De cover heeft heel aangename rustige kleuren. De ramen staan open en het werkt dan ook heel uitnodigend om die hardcover om te slaan. Binnenin zijn de illustraties in het zwart-wit. Ze zijn niet overweldigend maar heel gedetailleerd en zijn een mooie bijdrage aan de hoofdstukken die volgen.

Het verhaal is heel vlot geschreven. De hoofdstukken zijn niet te lang en maken je iedere keer weer nieuwsgierig en doen je gewoon verder lezen. Ik blijf fan. Dit boek is al toe aan zijn 17e druk, dus velen zijn het dan ook eens met mij!

Mijn vader woont in het tuinhuis
Sophie Coenen

 Mijn vader woont in het tuinhuis is een verhaal vol emoties, een verhaal waarin velen zich zullen herkennen.  
Jacques Vriens neemt ons mee in het leven van Lara en Joeri. Zij hebben juist te horen gekregen dat hun ouders gaan scheiden. Het boek werd dan ook vanuit hun standpunt geschreven. In één hoofdstuk komen we meer te weten over Lara, in het andere zien we hoe Joeri met heel de situatie omgaat. We merken al snel dat de kinderen elk op hun eigen manier omgaan met de scheiding van hun ouders. Zo zal Lara sneller optreden als mediator, terwijl Joeri eerder voor de struisvogel techniek zal kiezen. Ook komen we te weten dat er in de klas meerdere kinderen zitten waarvan de ouders al gescheiden zijn. In elk van deze situaties komen bepaalde gevoelens bij kijken. Het prachtige aan dit boek is dat geen enkel gevoel onbesproken blijft. Moeilijke begrippen zoals: ouderschapsplan, mediator, bezoekregeling komen aan bod. Jacques Vriens weet deze op een schitterende manier uit te leggen.
Het lijkt wel of de schrijver van “Mijn vader woont in het tuinhuis” in de hoofden van verschillende kinderen is gekropen en al hun gedachten heeft kunnen vertalen in dit prachtig verhaal.
De boodschap na het lezen van dit boek is voor mij zeer duidelijk: “ Je bent niet de enige”

Ik heb dit boek met zeer veel plezier gelezen, een aanrader, niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen!

Superjuffie in Australië
Lien Schils

Het was de eerste keer dat ik een Superjuffie boek in handen had en ik heb me geweldig goed geamuseerd! De eerste woorden waar ik aan denk bij dit boek zijn leerrijk, avontuurlijk en hilarisch. Superjuffie komt veel in contact met dieren en andere mensen en de humor daarin vond ik geweldig.

Daarnaast vond ik de kinderen Bo, Mila, Mimoen en Toby een geweldige, soms wat humoristische  meerwaarde geven aan het verhaal. De info die zij verschaffen over de dieren en het land Australië, maakt het voor kinderen heel makkelijk dit boek te begrijpen. Het leuke aan de kinderen (en ook de andere personages in het boek) is de diversiteit. Dat viel mij onmiddellijk op en was heel leuk om te lezen.

Het boek leest heel vlot en is makkelijk te begrijpen. Ook de illustraties van Annet Schaap maken het boek nog meer begrijpelijk (bijvoorbeeld de tekeningen van de verschillende dieren). Ik zou het graag willen voorlezen, maar ook zelfstandig lezen zal geen probleem vormen.

Als leerkracht kan je hier ook veel mee in de klas. Van muzische opdrachten over de dieren tot het hebben over de evolutietheorie van Darwin, opwarming van de aarde, het verzorgen van brandwonden, … Er worden zo veel verschillende thema’s aangehaald in dit boek dat het bij veel verschillende soorten lessen kan passen. Er worden in dit boek namelijk veel relevante vragen gesteld waar kinderen zelf mee kunnen zitten.

Zelf ben ik helemaal fan geworden van Superjuffie en ik denk dat ook de leerlingen met veel plezier dit verhaal zullen lezen.

Het dikke boek van alle bijzondere dieren
Kelly Engelen

Dit informatieve boek bundelt allemaal weetjes over meer dan 100 niet alledaagse dieren.

Er worden telkens 2 pagina’s per dier voorzien met een korte tekst en daarnaast een prachtige foto van het besproken dier.  Ook een register vooraan (op naam en met kleine tekening) en achteraan (met grote tekeningen van de dieren) maakt het opzoeken voor jongere kinderen makkelijk.

Ik heb het dadelijk mee naar school genomen en de leerlingen waren erg nieuwsgierig…een boek met gouden letters vooraan en een gouden zijkant…daar wilden ze meer van weten.

Om het zelf te lezen zijn mijn leerlingen, eerste leerjaar, nog net iets te jong.  Sommige dierennamen zijn immers nogal moeilijk voor deze beginnende lezers. Ook de teksten zijn nog iets te moeilijk om zelf te lezen.

Voorlezen gaat daarentegen heel goed voor deze leeftijdscategorie.  Ze zijn altijd heel geïnteresseerd in dieren en weetjes over dieren en de teksten per dier zijn ook niet te lang, zodat hun aandacht niet verslapt.

De schitterende, grote foto’s zijn dan ook om van te genieten en de weetjes zijn vaak grappig.  Het is geen boek met gewone informatie over de dieren (lengte, gewicht, woonplaats…) maar juist de korte, bijzondere wist je datjes maken het tot een echte aanrader.

Het heeft alvast een prominente plaats gekregen in mijn boekenhoek van de klas en mijn leerlingen willen dit boek met de bijzondere dieren nog verder ontdekken.

Waarom? De grote dinosaurusencyclopedie
Karina Leduc

Dit informatieve boek springt meteen in het oog met het gigantische vraagteken omgeven door een zilveren rand vol angstaanjagende dinosaurussen. Er is duidelijk nagedacht over de prachtige hardcover kaft van dit non-fictieboek. Het boek vertrekt dan ook van vragen die kinderen kunnen hebben over dinosaurussen. 

 

In de inhoudstafel vooraan in het boek vind je een handig overzicht met een bundeling van alle vragen opgedeeld in 5 subthema’s.

Ontdek allerlei fascinerende weetjes over de tijd van de dinosauriërs, leer meer over hun anatomie, hun zintuigen en gedrag, het uitsterven van de dinosaurus en ga zeker mee op dinosaurusonderzoek.

 

Elke pagina is een wonder om te ontdekken: prachtige levensechte illustraties, duidelijke, korte tekstfragmenten én bovendien telkens een korte quiz bij elke vraag waarbij je kan testen wat je geleerd hebt. Sommige antwoorden vind je op dezelfde bladzijde, maar andere moet je opzoeken of raden. De juiste antwoorden kan je ook achteraan in het boek terugvinden ter controle. 

 

Dit boek kan je thuis gebruiken maar is ook ideaal om in de klas te gebruiken. Laat de kinderen een vraag kiezen waar ze meer over te weten willen komen. Laat hen de pagina opzoeken en de weetjes hierover lezen. Plak op voorhand een kleefbriefje over de quizvragen. Je kan hen de tekst individueel laten lezen of per twee, maar je kan de tekst ook nog eens meegeven om thuis te lezen. (een tekst herhaald lezen, zorgt voor meer begrip). De dag nadien kan je hen dan de quizvragen aanbieden. Welke kinderen weten de antwoorden?

Een ander leuk idee is om per twee een vraag te laten voorbereiden. Laat hen de weetjes lezen van hun gekozen vraag en deze dan nadien op een leuke manier voorstellen aan de andere kinderen. Plezier verzekerd!

 

Dit magnifieke informatieve boek is ideaal voor nieuwsgierige kinderen vanaf 9 jaar!

Het lijkt wel een feestje
Joeri Sterckx

Vandaag kreeg ik het eerste boek. Een boek vol verzen van Stijn De Paepe.  Ik lees hem zo graag iedere keer in De Morgen en nu mag ik veel van hem lezen.

Het boek bevat een zalige kaft, heel aantrekkelijk. Dat je onmiddellijk het boek doet open slaan. Mijn zoon 15+ kwam thuis van school, zag het boek liggen en ging er direct mee in de zetel zitten.  Ik hoorde hem af en toe lachen. #machtigtoch

Een zalige combi van verzen en sprekende eenvoudige tekeningen.  Het is voor mij een feest om in te lezen.  Wat ik zo sterk vind vanuit mijn regenboogleven is dat er op zo’n mooie manier diversiteit onder woorden word gebracht.  Twee vaders of moeders, de nieuwe vriend van mama … ZALIG!

De gedichten zijn onderverdeeld in 11 categorieën.  Je kan ze echt gebruiken in je klas als mooie insteek voor krachtige gesprek, als tekst op een kaart. De bijpassende tekeningen van Puck Koper zijn eenvoudig, het gevoel van de vers komt er volledig uit. Voor mij is het zo’n boek dat even doet dromen, dat heel herkenbare gevoelens, situaties neerschrijft en je een glimlach geeft op je gezicht.  Pittig detail wat is een feest zonder rood-wit tafelkleed.  J (de binnenkant van de kaft.)

Mijn gouden vraag is: waarom altijd zoveel verkleinwoorden bij verzen naar kinderen toe. Ik ga liever naar een feest, eet liever 5 dozen koeken en als ik jarig ben krijg ik graag een cadeau.

Het lijkt wel een feestje
Ine de Volder

*Add a little confetti to each day!*

Stijn de Paepe, de huisdichter van de krant De Morgen, bracht afgelopen jaar een poëziebundel uit voor kinderen. Het resultaat is een indrukwekkende verzameling versjes, opgedeeld in thema’s dichtbij de leefwereld van het kind: thuis, familie, slapen, spelen, feesten,... De gedichten zijn speels, fris, herkenbaar en bevatten heel wat humor! Illustrator Puck Koper brengt de poëzie tot leven in haar eigen vrolijke stijl. Haar kleurenpallet is vrij sober; ze werkt enkel met de basiskleuren rood, geel, blauw en fuchsia wat voor een visueel interessant effect zorgt. Leuk om thuis voor te lezen of als poëtisch ‘tussendoortje’ in de klas. Dit boek is werkelijk een feestje om te lezen!

Er hangt een geheim in de lucht
Els Van den Meersschaut

De prachtige kaft van 'De Magische Apotheek' trekt met de opborrelde, blauwe en zilveren geuren onmiddellijk de aandacht. Ook de binnenkant van de cover schept perfect de sfeer voor het boek en een ouderwets parfumflesje siert de start van elk nieuw hoofdstuk. 'De magische apotheek' leest als een film! Een verborgen lift, een deur met een klink én een deurknop, een wereldbol zonder landen, de perfect georganiseerde rekken vol parfumflesjes... door de beeldende beschrijvingen van Anna Ruhe zwerf je als lezer mee door Villa Evie. Telkens Lucie en Mats voor een gesloten deur staan, voel je de spanning opbouwen.  Door de korte hoofdstukken wil je er altijd nog eentje extra lezen. In dit eerste boek van de reeks voel je dat hier veel meer in zit dan een eenmalig verhaal. 'De magische apotheek' verbergt nog veel mysteries!

SCHRIJF JE IN VOOR DE LEUKSTE NIEUWSBRIEF

Ontvang tips, nieuws, leuke weetjes en mis vanaf nu geen enkel leuk nieuw boek meer!
  •  *
    naam@bedrijf.nl