Joeri Sterckx

Joeri Sterckx
Joeri Sterckx
Leerkracht

Boeken zorgen voor een open venster op de wereld om ons heen. Ik ben kleuterleider van opleiding, momenteel pedagogisch begeleider, jonge kind specialist.  Ik coach scholen naar STERK kleuteronderwijs. Bij STERK kleuteronderwijs is dit venster zo’n krachtige tool om kinderen te laten genieten van de magische woorden, beelden van boeken en hen zo te doen ontwikkelen.

Bespreking(en) door Joeri Sterckx

Het boek dat niet gelezen wil worden

Een boek met gouden letters die blinken, in de titel zelfs gedraaide letters, op het kaft de zinnen: ‘Maak niet open.’ en ‘Laat dit boek maar met rust.’dat is net wat kinderen en volwassenen nodig hebben om erin te duiken. Wat een opwarmer.Je nieuwsgierigheid start vanaf het vastnemen van het boek. Hier wil ik induiken. Na al het goud op de kaft open je het boek en verwelkomen bloemen in retro stijl je. Rust denk je dan tot je ook daar een vraag leest: ga je wel echt verder lezen? Twijfel, spanning en natuurlijk wil ik meer weten. 

Dit boek zit vol met verborgen taal, zalig om te lezen. Beelden en taal zijn zo sterk met elkaar verbonden. Ze nemen je mee in het boek, je krijgt kansen tot het houden van krachtige gesprekken met je luisteraars. Ze sporen je aan om verder te lezen. 
Er gebeuren zoveel dingen met en in de tekst. Woorden als: 'betoverend', 'feeëriek', 'fantastisch' horen bij dit boek zeker thuis. Dat komt vooral door de inhoud, de combinatie tekst en beelden. 
Je gaat tijdens het lezen, voorlezen van het boek, het boek moeten draaien, je bril bovenhalen, rustig lezen, opnieuw lezen, ontcijferen, het warm en koud krijgen. Je afvragen waar ben ik aan begonnen. Om dan op het einde zo’n mooie, hartverwarmende boodschap te mogen vertellen, horen.  

Dit is een boek dat een plek kan krijgen in je klasbib. Het is ook een boek waar je heel sterk kan werken aan rijke taal en waar je samen met je klas kan spelen met taal. Het geeft heel wat opties. Zeer geschikt om vanaf oudere kleuters te gebruiken en dit tot en met het secundair onderwijs. 

Laat duidelijk zijn dit is een must-have voor iedereen. Door het goud op de kaft gaat hij ook echt schitteren in je boekenkast. 
En hier thuis moet ik het gaan zoeken onder de lakens zodat hij zeker is dat ik niet doe wat op de laatste pagina staat.

Het grote avontuur van Kleine Muis

Thé Tjong-Khing de man van de illustraties van Vos en Haas in combinatie met Gerda De Preter. Ik lees op het net dat ze houdt van mooie zinnen boeiende personages en humor in een verhaal. Zo nieuwsgierig naar meer.

Een echt voorleesverhaal dat je meeneemt in de belevenissen van Kleine Muis. Zo mysterieus om de woorden Kleine Muis steeds in het boek terug te vinden met hoofdletters. Dat doet de lezer denken en zoeken naar de link. In dit verhaal ga je met je luisteraars of helemaal alleen mee op weg met Kleine Muis en companie.

Een verhaal met sterke woordenschat, mooie beeldspraken. Zalig om als volwassen te lezen. Ik vind de tekst en het woordgebruik echt heel goed. Het geeft kinderen heel wat kansen om hun netwerk rond woorden uit te breiden.

De illustraties van Thé Tjong-Khing zacht aanwezig. Nu en dan een tekening. Aangezien het een voorleesverhaal is, is de tekst sterker aanwezig dan de illustraties. Deze zijn ondersteunend al vind ik dat ze hier en daar meer detail vanuit de tekst kunnen bevatten. Aangezien er met heel wat dialogen worden gewerkt is het een boek dat je meeneemt in het verhaal en waarin je steeds verder en verder wil gaan. Alsook de spannende ontmoetingen die je mee mag beleven op de eerste plaats zorgen voor: ik wil meer.

Het is een verhaal om voor te lezen voor oudere kleuters, jonge kinderen van de lagere school. Waarbij er heel kansen zijn om interactief voor te lezen zodat ze de sterke taal beter gaan begrijpen. Om zelf te lezen reken ik op betere lezers.

Een voorleesboek mag zeker ook niet ontbreken in je klasbibliotheek. Al was het voor de kleuters een boek om in de woorden en letters te duiken.

 

Een zee van liefde

Op de kaft van het boek zie je beer en pinguïn liggen op het strand bij de zee. Zalig toch denk je dan, dit boek gaat je terugbrengen naar de voorbije zomer. 
Het verhaal gaat over LIEFDE en is zo sterk neergeschreven. Mooie verwoordiging herkenbaar voor kinderen en andere lezers. De prenten van het boek zorgen voor een mooie sprekend voorstelling van de woorden. Soms groot en soms klein, met of zonder achtergrond deze diversiteit doet lezen! 
Soms heb je zelfs pagina’s met verschillende tekeningen en geen tekst. Wat een prachtige kansen om hier samen met kinderen in gesprek rond te gaan. 
Hoe mooi kan de opbouw in een verhaal van liefde weergegeven voor jonge kinderen. Ik vroeg het me af en dit boek is hier een parel van. Vanuit gevoelens en gedragingen die herkenbaar zijn voor jonge kinderen krijgen ze inzicht in wat is liefde, wat is houden van. 
Er zit ook een mooi detail verwerkt op de kaft (begin en einde) van het boek. 
Op een subtiele wijze hebben we hier ook een prachtig liefdesverhaal waar diversiteit een plaats krijgt. Niet enkel in 2 verschillende personages. Aan jou om het te ontdekken. 
Voorlezen, zelf lezen, samen met je liefde bladeren in het boek er zijn veel opties voor deze kanjer. 
In de klas kan dit verhaal zeker plek krijgen in de onderwerpen als graag zien, liefde, diversiteit. 

 

Felix zoekt geluk: zingen - helpen - zoeken

Leo Bormans, de auteur, kennen we allemaal van de ‘Geluk’ reeksen. Dit is zijn 2e boek om peuters en hun opvoeders ook te inspireren rond geluk. Dit boek gaat het over zingen, helpen en zoeken en steeds met de link (vanuit wetenschappelijk onderzoek) naar wat echt gelukkig maakt. Dus samen zingen, elkaar helpen en zoeken naar wat waardevol is. Rosalien Helsen, de illustrator, koos voor eenvoudige, herkenbare poppen en voorwerpen, alles speelt zich af in een decor, het is bijna alsof je echt in het decor kan kruipen. Zeker een bruikbaar boek om met je peuters thuis, school, kinderopvang aan de slag te gaan.

Eerst samen een herkenbaar verhaal lezen. Na het verhaal volgt een ‘aan de slag’ pagina, waarin je een drieluik kan vinden: knusselgesprekken, tips voor de voorlezer en knutseltips. Bij de knusseltips staan een aantal suggesties om in gesprek te gaan rond het verhaal. Mijn gouden tip is om ook steeds stil te staan bij de beschrijving, omschrijving van de gevoelens die het onderdeel oproepen. Bijvoorbeeld: welke gevoelens je krijgt als je helpt of geholpen wordt.

Bij de tips voor de voorlezer vind je een uitleg (heel mooi en sterk omschreven) waarom zingen, helpen en zoeken zo krachtig kunnen zijn. Neem deze tips zeker mee in de verdere uitwerking, gesprek met je kind(eren), zorgen voor een sterke, intense momenten. 

Het laatste zijn de knutseltips, waarbij je niet veel nodig hebt - en dat vind ik zeer sterk. Iedereen kan een knutseltip realiseren. Hier en daar staan in het boek waardevolle quotes. Gebruik ze om te filosoferen. Wat ik jammer vond is dat er in de knutseltips te veel verkleinwoorden terugkomen. Een systeempje, kaartjes, blikjestelefoon … voor peuters zijn dat kaarten en hoeven we onze taal niet te verkleinen voor hen. STERKE taal en woordenschat aanbieden is zo belangrijk. Daarnaast vind ik het jammer dat er in het hele concept enkel een mama is en een juf. Wat zou het toch zo sterk geweest zijn om er een papa of mannelijke leerkracht bij te betrekken.

Het lijkt wel een feestje

Vandaag kreeg ik het eerste boek. Een boek vol verzen van Stijn De Paepe.  Ik lees hem zo graag iedere keer in De Morgen en nu mag ik veel van hem lezen.

Het boek bevat een zalige kaft, heel aantrekkelijk. Dat je onmiddellijk het boek doet open slaan. Mijn zoon 15+ kwam thuis van school, zag het boek liggen en ging er direct mee in de zetel zitten.  Ik hoorde hem af en toe lachen. #machtigtoch

Een zalige combi van verzen en sprekende eenvoudige tekeningen.  Het is voor mij een feest om in te lezen.  Wat ik zo sterk vind vanuit mijn regenboogleven is dat er op zo’n mooie manier diversiteit onder woorden word gebracht.  Twee vaders of moeders, de nieuwe vriend van mama … ZALIG!

De gedichten zijn onderverdeeld in 11 categorieën.  Je kan ze echt gebruiken in je klas als mooie insteek voor krachtige gesprek, als tekst op een kaart. De bijpassende tekeningen van Puck Koper zijn eenvoudig, het gevoel van de vers komt er volledig uit. Voor mij is het zo’n boek dat even doet dromen, dat heel herkenbare gevoelens, situaties neerschrijft en je een glimlach geeft op je gezicht.  Pittig detail wat is een feest zonder rood-wit tafelkleed.  J (de binnenkant van de kaft.)

Mijn gouden vraag is: waarom altijd zoveel verkleinwoorden bij verzen naar kinderen toe. Ik ga liever naar een feest, eet liever 5 dozen koeken en als ik jarig ben krijg ik graag een cadeau.