Kelly Engelen

Kelly Engelen
Kelly Engelen
Leerkracht

Ik ben juf van het eerste en tweede leerjaar en ik vind het heel fijn om samen met mijn leerlingen te genieten van een goed boek, weg te dromen bij een schitterend gedicht, te fantaseren bij een knotsgek verhaal.  Kinderen stimuleren om te lezen en hen te laten genieten van boeken, dat wil ik doen.

Bespreking(en) door Kelly Engelen

Ontzettend smerig

Het boek is van de makers van de reeks ‘de waanzinnige boomhut’ dus ik was al benieuwd of ze met dezelfde stijl ook dit boek hebben uitgegeven.

Wanneer ik in mijn klas (eerste/tweede leerjaar) het boek laat zien en de lijst overloop met 101 smerige dingen, vult het klaslokaal zich al vlug met veel ‘bah, ei, …’ maar met evenveel gegniffel en gelach. De geweldige, bijhorende illustraties zijn echt hilarisch en erg grappig. Het spreekt zeker aan…dat is meer dan duidelijk. Het boek bestaat uit verschillende verhalen met het terugkerende personage Andy. Zeker het eerste verhaal over spruitjes is herkenbaar voor een deel van mijn leerlingen. Sommige hebben volgens mij een hele hoop nieuwe tips gevonden om de volgende keer hun spruitjes niet te moeten opeten.

Zelf lezen lukt bij mijn leerlingen nog niet maar vanaf 9 jaar is dit zeker mogelijk. Voor kinderen die minder graag lezen, staat er zelf een heel stripverhaal in. Voorlezen lukt wel en het is zeker een aanrader.
Een grappig, hilarisch boek dat zeker niet mag ontbreken in de boekenkast voor kinderen (en ouders) die houden van smerige dingen.

Het grote waterboek

Elk jaar komt in mijn klas het thema water aan bod. Leerlingen vinden dit een heel boeiend onderwerp en willen er dan ook alles over weten. Dit informatieve prentenboek geeft antwoorden op heel veel verschillende vragen. De inhoudstafel is visueel zeer sterk, de onderwerpen staan in een waterfles, gieter,…met de bijhorende pagina erbij. Achter in het boek staan ook tips om zelf water te besparen en ook een verklarende woordenlijst van moeilijke woorden. Het boek staat vol met tekeningen en dat sprak mijn leerlingen direct aan, ze gingen in het boek kijken wat ze allemaal konden ontdekken en bijleren.

Ikzelf ben juf in een graadsklas eerste graad maar het boek is zeker bruikbaar in de hele lagere school. Er wordt ook duidelijk stilgestaan bij de toekomst van water in de wereld en de klimaatverandering. Mijn leerlingen gebruikten het vooral als kijkboek en ik heb ook met hen bepaalde pagina’s bekeken en besproken. Het boek zelf lezen is nog niet mogelijk voor deze leeftijd, de woorden die gebruikt worden zijn te moeilijk om zelf te lezen.

Dit boek is zeker een meerwaarde wanneer je met je klas gaat werken rond het thema water.  Het krijgt een plaatsje in onze boekenhoek en mijn leerlingen kunnen nog vaak de wondere waterwereld induiken met dit boek.

Hieper de pipo

Een prentenboek over een heel schattig hondje Pipo die moeilijk kan stilzitten, heen en weer stuitert, ja zegt wanneer hij nee bedoelt..

De leerlingen van mijn klas (eerste leerjaar) waren direct in de ban van het kleine, schattige hondje Pipo. Elke pagina telt een heel grote prent en verschillende woorden die ook groter zijn geschreven of extra illustraties. Op elke pagina is nog heel veel extra te ontdekken. Heel weinig tekst en grote afbeelding, dat is gewoon fantastisch! Als leerkracht kan je hier goed mee aan de slag en het verhaal voorlezen en heel veel extra stellen over wat nog allemaal te zien is op de pagina’s.

We zijn zelfs aan de slag gegaan met yoga want ook Pipo doet dat in het boek en mijn klasje wilde dat ook wel eens proberen. Ook begonnen sommige leerlingen zelf tips te zoeken om Pipo te helpen, wat zou hij nog allemaal kunnen doen om rustig te worden?Een boek dat zeker in het begin van het schooljaar aan bod kan komen. Kinderen hebben het soms moeilijk om stil te zitten of zijn snel afgeleid maar ze zien, zeker na het voorlezen van dit leuke prentenboek, dat het zeker oke is.

Het boek kan je perfect voorlezen vanaf 3 jaar, zelf lezen lukt bij mijn leerlingen nog niet volledig maar sommige vetgedrukte, grote woordjes kunnen ze wel lezen en dat vinden ze superfijn!

Dit boek zit vol met hersenen

Een informatief boek over hersenen, dat had ik niet zo direct verwacht. Ik doorbladerde het boek en merkte dat het boek door mijn leerlingen (6/7 jaar) nog niet zelf kan gelezen worden, ik verwacht vanaf 8/9 jaar dat het zeker mogelijk is.

Dus nam ik het boek mee naar mijn klas en besloot om het voor te lezen en samen te bekijken.

Kinderen zijn sowieso al heel erg gefascineerd door het lichaam en hoe het allemaal werkt.  Toch merk ik dat de onderwerpen in het boek niet zo makkelijk zijn voor mijn leerlingen.

De proefjes over gezichtsbedrog hebben we samen in de klas gedaan en zoiets vinden ze steeds hilarisch en ze stellen er zich ook veel vragen over. Ze hebben het boek nog een aantal keer bekeken in mijn boekenhoek maar ik merkte toch dat het wat te moeilijk was voor mijn klas.  Daarom het ik het ook doorgegeven aan mijn collega van de derde graag (11/12 jaar) en haar leerlingen hebben het boek bekeken en gelezen.

De grappige illustraties spraken hen erg aan, ook staan op verschillende pagina’s icoontjes die aangeven dat je iets zelf (thuis) kan proberen waren een schot in de roos.

Het dikke boek van alle bijzondere dieren

Dit informatieve boek bundelt allemaal weetjes over meer dan 100 niet alledaagse dieren.

Er worden telkens 2 pagina’s per dier voorzien met een korte tekst en daarnaast een prachtige foto van het besproken dier.  Ook een register vooraan (op naam en met kleine tekening) en achteraan (met grote tekeningen van de dieren) maakt het opzoeken voor jongere kinderen makkelijk.

Ik heb het dadelijk mee naar school genomen en de leerlingen waren erg nieuwsgierig…een boek met gouden letters vooraan en een gouden zijkant…daar wilden ze meer van weten.

Om het zelf te lezen zijn mijn leerlingen, eerste leerjaar, nog net iets te jong.  Sommige dierennamen zijn immers nogal moeilijk voor deze beginnende lezers. Ook de teksten zijn nog iets te moeilijk om zelf te lezen.

Voorlezen gaat daarentegen heel goed voor deze leeftijdscategorie.  Ze zijn altijd heel geïnteresseerd in dieren en weetjes over dieren en de teksten per dier zijn ook niet te lang, zodat hun aandacht niet verslapt.

De schitterende, grote foto’s zijn dan ook om van te genieten en de weetjes zijn vaak grappig.  Het is geen boek met gewone informatie over de dieren (lengte, gewicht, woonplaats…) maar juist de korte, bijzondere wist je datjes maken het tot een echte aanrader.

Het heeft alvast een prominente plaats gekregen in mijn boekenhoek van de klas en mijn leerlingen willen dit boek met de bijzondere dieren nog verder ontdekken.