Lien Schils

Lien Schils
Lien Schils
Leerkracht

Kinderboeken zijn een speciale wereld die je kan vastnemen. Ze laten je naar de wereld kijken door de ogen van een kind. Kinderboeken hebben een enorme impact gehad op mijn leven waardoor ze me nooit meer hebben losgelaten. En ik hoop dat elk kind zo een boek mag vinden.

Bespreking(en) door Lien Schils

Stinkhond is jarig

Een hond die in een vuilnisbak woont en graag zijn verjaardag viert. Een raar idee, maar een goede start van een knotsgek kinderboek.

Voor mij persoonlijk kwam het verhaal soms wel eens een beetje chaotisch over, maar ik denk dat dat voor kinderen wel interessant is. Het houdt je als lezer voortdurend op het puntje van je stoel. De hele tijd word je van de ene gebeurtenis in de andere gegooid en vraag je je af wat er nog gaat gebeuren.

Verder wordt het verhaal ondersteunt door leuke, kleurrijke prenten. Daarnaast leest het ook heel vlot en is het geschreven met makkelijke, begrijpbare taal. Dit zorgt ervoor dat kinderen die al wat aardig kunnen lezen, dit boek perfect zelf kunnen lezen en begrijpen. Voor de wat kleinere lezers kan je dit grappige boek ook gewoon voorlezen.

Kinderen gaan zeker en vast kunnen lachen om de gekke avonturen van Stinkhond en Plattekat. Maar ik vind ook wel dat er belangrijke thema’s aan bod komen. Het hebben van ouders en vrienden en wat dat doet met een mens bijvoorbeeld. Dus ik denk dat je daar ook leuke gesprekken over kan hebben met kinderen, thuis of in de klas.

Zeker een aanrader voor als je eens goed wil lachen, ook als volwassene. (En psssttt… Plattekat is mijn favoriete personage)

Kastelen

Als je een kind kent dat weg is van kastelen, dan is dit boek zeker een aanrader. Kastelen is een informatief boek waarin je van alles te weten komt over verschillende kastelen van over de hele wereld.

Het boek begint met te vertellen wat voor verschillende soorten kastelen er zijn, in welke vormen ze voorkomen, wat de voor- en nadelen zijn van elke vorm, …  Daarna word je meegenomen op een trip doorheen de geschiedenis van verschillende, beroemde kastelen. Die geschiedenis wordt op zo een leuke manier verteld dat je als volwassen wel moet meelachen. Tussen de kastelen door kom je ook te weten wat voor wapens er bestonden in de middeleeuwen, welke jobs er allemaal waren in een kasteel, hoe een wapenschild werd gemaakt, etc. Het boek is echt een bron aan informatie.

Kastelen is in begrijpelijke taal geschreven, moeilijke woorden worden uitgelegd en ondersteund met afbeeldingen. Maar ook achteraan in het boek is een verklarende woordenlijst terug te vinden. De illustraties van de kastelen en hun interieur zijn om bij weg te dromen. Bij elke tekening en/of foto staan kleine stukjes informatie over hoe een belegering in een kasteel eraan toeging of waar een kamer nu juist voor diende.

Dat het boek kastelen van over de hele wereld aan bod laat komen vind ik een enorm pluspunt. Zo leren kinderen over de diversiteit en de gelijkenissen in onze geschiedenis van bijvoorbeeld kastelen en ridders/samoeraikrijgers.

Dit is zeker een boek voor stoere kinderen die geobsedeerd zijn door geschiedenis, ridders en kastelen. Maar ook voor volwassenen die wel eens durven wegdromen bij de architectuur en sprookjesachtige wereld van deze gebouwen. Zeker en vast een enorme aanrader.

Atlas van de klimaatverandering

Het is de laatste jaren een enorm hot topic: De klimaatverandering. Kinderen worden bedolven onder woorden, termen en gevolgen waarvan ze vaak niet weten wat ermee bedoeld wordt. En ook als volwassene is het niet altijd even gemakkelijk om deze dingen aan hen uit te leggen. Atlas van de klimaatverandering is een boek dat hierbij kan helpen.

In deze atlas wordt mooi en duidelijk uitgelegd wat klimaat en klimaatverandering is, wat het inhoud, hoe mensen dit in de hand werken, maar ook wat we er als wereld en individu aan kunnen doen. Dit wordt gedaan aan de hand van duidelijke kaarten, foto’s, voorbeelden die worden gekoppeld aan de leefwereld van de kinderen, …  Achteraan in het boek is een verklarende woordenlijst te vinden waar kinderen terecht kunnen als ze niet weten wat een woord wil zeggen.

Het is boek is geschreven in makkelijke taal en dus prima te lezen voor kinderen vanaf 9 à 10 jaar. Zeker de kinderen die houden van weetjes en cijfers gaan dit boek met plezier lezen. Daarnaast kan je als juf of meester dit boek perfect gebruiken in de klas. Wat ik als juf heel plezierig vind, is dat de kaarten en cijfers allemaal heel recent zijn. Er wordt vaak de vergelijking gelegd tussen 1970/1980 en 2018/2020 en dat vind ik iets heel waardevol en sterk om te gebruiken in mijn lessen wereldoriëntatie. Maar ook voor de lessen techniek kan je als leerkracht veel inspiratie halen uit dit boek. 
Atlas van de klimaatverandering krijgt dus zeker een plekje in mijn klasbibliotheek.  

 

Terry Dentons echt serieus geweldige gids voor alles

Ben jij een kind dat geïnteresseerd is in geschiedenis, aardrijkskunde en natuur? Dan is dit het perfecte boek voor jou! In Terry Dentons echt serieus geweldige gids voor alles neemt Terry Denton je mee op een avontuurlijke reis door de tijd. Je leert op een ludieke manier over de oerknal, waar sterren van gemaakt zijn, hoe de aarde en het leven erop is ontstaan, hoe de tijd werkt, … Dit is dus het perfecte boek voor jonge wetenschappers.
De moeilijke termen die aan bod komen zoals fotosynthese of bioluminescentie worden op een kindvriendelijke manier uitgelegd aan de hand van duidelijke voorbeelden, mooie tekeningen en grappige cartoons. Maar ook de feitenvakjes geven soms die extra info om dat stukje net iets beter te begrijpen. Of het zijn gewoon leuke weetjes. 

Kinderen uit het vierde leerjaar / groep zes of ouder kunnen dit boek prima zelfstandig lezen. Jongere kinderen zullen daarentegen misschien nog wat moeite hebben met het begrijpen of het lezen van de eerder genoemde, moeilijkere woorden. 

Ook als leerkracht vind ik dit boek een enorme meerwaarde. Wat ik hier persoonlijk, als juf, in heb geleerd kan ik gebruiken tijdens mijn lessen wereldoriëntatie en actualiteit. Ik denk dan ook dat als een kind belangstelling toont voor deze onderwerpen, het hier zijn lezershart wel in vindt. 

Met dit boek maakt Terry Denton “moeilijkere” wetenschap toegankelijk voor jongere kinderen en hij pakt dat aan op een  super leuke manier. Echt de moeite waard om eens te lezen en iets nieuws bij te leren.

Superjuffie in Australië

Het was de eerste keer dat ik een Superjuffie boek in handen had en ik heb me geweldig goed geamuseerd! De eerste woorden waar ik aan denk bij dit boek zijn leerrijk, avontuurlijk en hilarisch. Superjuffie komt veel in contact met dieren en andere mensen en de humor daarin vond ik geweldig.

Daarnaast vond ik de kinderen Bo, Mila, Mimoen en Toby een geweldige, soms wat humoristische  meerwaarde geven aan het verhaal. De info die zij verschaffen over de dieren en het land Australië, maakt het voor kinderen heel makkelijk dit boek te begrijpen. Het leuke aan de kinderen (en ook de andere personages in het boek) is de diversiteit. Dat viel mij onmiddellijk op en was heel leuk om te lezen.

Het boek leest heel vlot en is makkelijk te begrijpen. Ook de illustraties van Annet Schaap maken het boek nog meer begrijpelijk (bijvoorbeeld de tekeningen van de verschillende dieren). Ik zou het graag willen voorlezen, maar ook zelfstandig lezen zal geen probleem vormen.

Als leerkracht kan je hier ook veel mee in de klas. Van muzische opdrachten over de dieren tot het hebben over de evolutietheorie van Darwin, opwarming van de aarde, het verzorgen van brandwonden, … Er worden zo veel verschillende thema’s aangehaald in dit boek dat het bij veel verschillende soorten lessen kan passen. Er worden in dit boek namelijk veel relevante vragen gesteld waar kinderen zelf mee kunnen zitten.

Zelf ben ik helemaal fan geworden van Superjuffie en ik denk dat ook de leerlingen met veel plezier dit verhaal zullen lezen.