Ine de Volder

Ine de Volder
Ine de Volder
Leerkracht

Ik ben Ine De Volder, kleuterjuf en dagdromer. Ik hou van verdwalen in verhalen. Elk prentenboek is een wereldje op zich waarin alles mogelijk is. Het prikkelt de fantasie en doet mijn innerlijke kind dansen! Dat leesplezier breng ik graag over op jonge kinderen via voorlezen. Verder ben ik een fervent boekenverzamelaar en kijk ik er naar uit om mijn kinderboekencollectie verder uit te breiden!

Bespreking(en) door Ine de Volder

Boeli en mumi en de fantastische reis naar het begin van de ochtend

Boeli en mumi en de fantastische reis naar het begin van de ochtend, een titel die tot de verbeelding spreekt. Twee broertjes gaan op avontuur in hun eigen huis: langs de badkamer, het eindeloze waterparadijs, richting de Koninklijke keuken. En dit terwijl mama reus en papa reus nog vredig slapen in de jungle van de nacht. Het boek staat vol met poëtische omschrijvingen, zoals “het Koninkrijk van de Sterren vervaagt en gaat over in het Rijk van de Opkomende zon”. In het boek staan enkele uitdagende woorden die mogelijk wat meer verklaring nodig hebben, zoals de afdaling naar de onderwaterdimensie.

De paginagrote illustraties zijn gemaakt in een surrealistische stijl. Ze ogen vrij druk, je bent fan van de stijl of je bent het niet. Op de prenten valt heel wat te ontdekken, je bent niet in één keer uitgekeken. Dat maakt het boeiend om de kinderen zelf te laten benoemen wat ze zien. Wat valt hen op?

Het verhaal prikkelt de fantasie. Tip om met het boek aan de slag te gaan: daag de kinderen uit om hun eigen ochtendavontuur te beschrijven, welk spannend verhaal kunnen ze verzinnen rond hun eigen ochtendritueel?

Snoezie-woezie Poeziehoorn

Poezie denkt dat ze een eenhoorn is. Ze voelt zich echt heel erg eenhoornig. Maar daar denken Parkiet en Gekko duidelijk anders over. Ze noemen haar pluizepluk en ukkepuk, flutseflop en miezemop. Hoe Poezie ook haar best doet, ze krijgt het olijke duo niet overtuigd van haar eenhoornkwaliteiten. 

Op een dag gebeurt er iets wonderlijks: er komt een echte eenhoorn langs. Ze maakt meteen indruk met haar prachtige verschijning, zwiepende staart en luid gehinnik. Poezie voelt zich al snel zo klein als een plukje stof. Gelukkig heeft eenhoorn ook oog voor de unieke kenmerken van Poezie. Ze sluiten vriendschap en samen worden ze een onafscheidelijk poeziehoorn-duo. 

De personages zijn in een heel expressieve “cartoonstijl” gegoten. De “fluffy” uitstraling van Poezie zal menig kinderharten veroveren. Verder zijn de illustraties heel sober gehouden, met een neutrale witte achtergrond. In de geschreven tekst zorgen kleurvariaties en verschillende lettertypes voor een speels effect.  

Een zeemzoet verhaal over vriendschap en blij zijn met jezelf. Het boek zal vooral meisjes aanspreken dankzij de glitterige cover en het vleugje eenhoornmagie. Het spelen met taal en gekke woorden van Parkiet en Gekko zal dan weer op de lachspieren werken van menig kleuter(s)! 

Tip na het voorlezen in de klas: kunnen de kinderen ook zelf gekke, grappige of schattige koosnaampjes voor elkaar bedenken? En welke dieren zouden nog samen kunnen ‘versmelten’? Denk aan een olibeer, een vlinderfant of een krokohert. Laat hun fantasie maar eens op hol slaan! 

Ik rijd en ik neem mee

Mijn handtas, een zonnebril en een XL winkeltas. Maar wat zou een ziekenwagen standaard vervoeren? En wat past er allemaal in een kampeerwagen? Duik mee in dit grote kijkboek boordevol boeiende weetjes. Wist je dat de eerste brandweerwagens door paarden werden getrokken? En sommige agenten in Japan met verf naar wegvluchtende auto’s schieten? In dit boek raak je niet in één keer uitgekeken, er valt altijd wel iets nieuw in te ontdekken. Je ziet telkens een ander vervoersmiddel met de inhoud er rond afgebeeld. Ook de benaming van elk object staat er bij vermeld, zo ontdekken de kinderen heel wat nieuwe woordenschat zoals een musketon, een cimbaal en een wetsuit. De illustraties zijn heel realistisch, wat eerder de leergierige kleuters en wat oudere kinderen zal aanspreken. De nieuwsgierigheid wordt geprikkeld door de veelheid aan voorwerpen. De pagina van de koerierdienst nodigt uit tot raden en gissen wat er in de pakjes zit.

In de klas kan dit boek een handig aanknopingspunt zijn om te werken rond het thema van de kinderboekenweek 2021 'Wat wil ik later worden?'. Zo komen onder andere de boswachter, de brandweerman en de politie aan bod. Maar ook originele voertuigen en beroepen krijgen een plaatsje in dit boek, zoals een tourbus vol muzikanten en de kustwacht.

Voor kleine voertuigfanaten vanaf vier jaar, maar ook eerste graad lagere school zal dit informatieve boek kunnen smaken! 

 

Het lijkt wel een feestje

*Add a little confetti to each day!*

Stijn de Paepe, de huisdichter van de krant De Morgen, bracht afgelopen jaar een poëziebundel uit voor kinderen. Het resultaat is een indrukwekkende verzameling versjes, opgedeeld in thema’s dichtbij de leefwereld van het kind: thuis, familie, slapen, spelen, feesten,... De gedichten zijn speels, fris, herkenbaar en bevatten heel wat humor! Illustrator Puck Koper brengt de poëzie tot leven in haar eigen vrolijke stijl. Haar kleurenpallet is vrij sober; ze werkt enkel met de basiskleuren rood, geel, blauw en fuchsia wat voor een visueel interessant effect zorgt. Leuk om thuis voor te lezen of als poëtisch ‘tussendoortje’ in de klas. Dit boek is werkelijk een feestje om te lezen!