Els Van den Meersschaut

Els Van den Meersschaut
Els Van den Meersschaut
Leerkracht

Kinderboeken lezen, dat is zalig reizen en soms zelfs verdwalen in je hoofd door de grenzeloze fantasie van de schrijver, de grappige of ontroerende vondsten van de illustrator. Kinderboeken lezen, dat is jezelf herkennen in de nieuwsgierigheid, boosheid of angst van de personages. Kinderboeken lezen, daar mag je nooit mee stoppen!

Bespreking(en) door Els Van den Meersschaut

Grote dierenreizen

Spectaculaire trektochten in woord en beeld!

Niet ieder kind kiest in de klas of thuis voor een spannend, grappig of griezelig avonturenverhaal. Heel wat lezertjes zoeken naar een non-fictie alternatief om hun leeshonger te stillen. En dan blijkt keer op keer dat dieren een enorme aantrekkingskracht uitoefenen op kinderen.

Grote dierenreizen is een informatief boek dat direct aanspreekt door de kleurrijke cover. De trektochten van 40 verschillende dieren, uiteenlopend van de bladsnijdermier over de ruïnehagedis tot de goudkwal, worden schitterend in beeld gebracht. Elk dier krijgt 4 volle pagina's waarin foto's en illustraties in elkaar opgaan. Op een wereldkaart wordt met pijlen de trektocht van het dier duidelijk aangegeven. Korte teksten vertellen de lezer meer over de reden van hun tocht, over hun lichaamsbouw of over hun voortplanting. Deze 40 wereldreizigers zullen ongetwijfeld heel wat bewondering en verwondering opwekken!

Door het boek bladeren is al fijn, maar als je als leerkracht (of ouder) graag wil dat de kinderen ook echt aan het lezen gaan, dan kan je hen een concreet leesdoel geven. Zo kunnen ze hun klasgenoten (of familieleden) na het lezen bijvoorbeeld een verrassend weetje vertellen of  bedenken ze een quizvraag over wat ze gelezen hebben. Het vergroot de betrokkenheid ontzettend en heel wat andere kinderen zullen zitten popelen om het boek daarna zelf in handen te krijgen. 

 

Het geheim van de doolhofstad

Een slordig ingepakt cadeau zal het leven van de nuchtere Benjamiah voorgoed veranderen. De 11-jarige eenzaat houdt van weetjes en feiten, net zoals zijn moeder. Verbeelding en magie zijn niets voor hem. En toch belandt net hij in het mysterieuze Slingerwald! Voor hij het goed beseft wordt hij opgepakt door de plaatselijke ordehandhavers. Gelukkig redt Hans Katoen hem en opent hij zijn huis en hart voor de verdwaalde vreemdeling. Zijn dochter Elizabella is terughoudender. Zij wil maar één ding: haar ontvoerde tweelingbroer Edwid terugvinden. Een ongetwijfeld gevaarlijke zoektocht doorheen Slingerwald wacht haar. Kan ze daarbij rekenen op de hulp van Benjamiah of wil die enkel de weg naar huis terugvinden?  

Het geheim van de Doolhofstad is het eerste deel in de reeks 'De Fluistervlammen' van debutant Jordan Lees. Nadat er jarenlang ideeën in zijn hoofd opborrelden, slaagt de auteur er in om een gedetailleerde magische wereld te creëren door een combinatie van filmische beschrijvingen, actiescènes en tekstfragmenten uit een geschiedenisboek. Je voelt in de opbouw van de fantasiewereld dat het verhaal heeft kunnen rijpen tot alle schakels perfect in elkaar passen. Door de ogen van Benjamiah, een totale buitenstaander, leer je de vreemde gebruiken en de geschiedenis van de mysterieuze omgeving steeds beter kennen. Een fantasyboek tot leven brengen vergt naast een steengoed auteur ook een uitstekend vertaler. Dankzij de expertise van Maria Postema word je moeiteloos Slingerwald ingezogen.

Vriendschap en moed lopen als een rode draad doorheen het verhaal. Slingerwald is voor Benjamiah een mysterieuze plek, maar ook het échte leven kan verwarrend en overdonderend zijn. Ik ben absoluut fan van deze doolhofstad, van de fluistervlammen en van de unieke Ariadne. En de beloftemuntjes... die wil ik direct in het dagelijks leven invoeren.

Het geheim van Meermindusa

De laatste magische ontmoetingen in het mysterieuze Owee aan Zee

In het voorjaar van 2020, raakte ik door 'Het geheim van de Malamander' al in de ban van het mysterieuze vissersdorpje Owee aan Zee. Eens de zomertoeristen er door de koude en gure zeemist verdreven worden, durven de vaste inwoners het strand nog amper op want vreemde geluiden en eeuwenoude legendes over zeemonsters jagen hen de stuipen op het lijf. De jonge Herbert, ooit op het strand aangespoeld in een kist vol citroenen, leert in Owee de zelfzekere en mondige Violet kennen. 

Dat Herbert Citroen en Violet Purperwier meer dan één avontuur samen zouden beleven was direct duidelijk! Het mysterieuze dorpje en zijn bijzondere inwoners werden zo gedetailleerd neergezet dat stoppen na één boek bijna doodzonde zou zijn. 'Het geheim van Meermindusa' is intussen het vijfde boek in deze schitterende reeks, de afsluiter van een intense zoektocht naar de geheimen van de kustplaats. Ook nu trekt de kleurrijke cover onmiddellijk de aandacht van de lezer en dankzij de knappe plattegrond vooraan in het boek wandel je moeiteloos mee door de smalle kronkelstraatjes. Door de filmische schrijfstijl van Taylor en de geheimzinnige personages verlies je de tijd volledig uit het oog. Wat ben ik fan van de strandjutter mevrouw Fossiel, van dokter-museumuitbater Thalassi en met stip op 1 van de mechanische zeemeeraap die in de 'Leesapotheek' iedereen het juiste boek aanraadt.

Ook in dit vijfde deel volgen de actiescènes elkaar in een strak tempo op. Met een rijke woordenschat creëert Thomas Taylor gedetailleerd de omgeving en zit je, soms happend naar adem, op het puntje van je stoel. Heel wat losse eindjes worden in deze spetterende finale aan elkaar geknoopt! Ook nu vullen Herbert en Violet elkaar perfect aan. Een jaar na hun eerste ontmoeting hebben ze allebei een hele ontwikkeling doorgemaakt.

Ben je op zoek naar een reeks vol mysterie en schrikken intense ontmoetingen met magische fabelachtige wezens je niet af? Dan zijn Herbert en Violet jouw ideale gidsen om samen de grootste geheimen van Owee aan Zee te ontrafelen. Dit afsluitende deel in de vijfdelige reeks is los te lezen, maar het is natuurlijk veel fijner om de volgorde van de boeken te respecteren. Als je de reeks nu pas ontdekt, dan heb je als lezer het grote voordeel dat je de verschillende delen onmiddellijk na elkaar kan verslinden. 

Kevin de Vampier

Nooit meer schrik voor vampieren dankzij Kevin!

Kevin de Vampier pronkt samen met zijn huisdier Hond op de kleurrijke hardcover van dit eerste deel in een nieuwe reeks voor jonge lezers. Wees gerust! Kevin is geen bloeddorstige vampier waarvoor je schrik moet hebben. Zijn hoektanden zijn onschuldig, want op zijn jonge leeftijd lukt het hem zelfs nog niet om probleemloos in een vleermuis te veranderen. Onderweg naar het Doodsangstfestival is Kevin met de rest van het circusgezelschap per ongeluk in Beneden-Ellende aanbeland. Wat een afschuwelijke plek om te wonen. Alle leuke dingen zijn er verboden! Waarom is dat zo?

In dit eerste deel van de nieuwe reeks leer je de vreemde personages en monsters in het circus beter kennen. Op geen enkel moment vond ik het boek te griezelig of eng voor de jonge lezers, eerder grappig en fantasierijk.

Super handig is de duidelijke plattegrond van het dorpje Beneden-Ellende. Bovendien staat die zowel op de binnenkaft vooraan als achteraan. Dus waar je ook bent aanbeland in het boek, het is altijd makkelijk om een blik te werpen op de kaart. Ook doorheen het boek zijn de gedetailleerde en grappige illustraties een meerwaarde voor het verhaal. Zelfs de nummering van de hoofdstukken werd keer op keer versierd. Tussen het verhaal door zijn ook 'Monsterdossiers' verwerkt. Die kan je nog het best vergelijken met pagina's uit een vriendenboek.

Het verhaal leest, ook door het grote lettertype, zeer vlot, al kunnen jonge lezers misschien struikelen over lange zinnen of wat moeilijkere woordenschat. Samen lezen is dus zeker een goede optie!

Ik heb gegniffeld om de namen van de personages zoals Tante Gemena en tante Sjofel, dokter Frankie N. Stein, Erik Fuifkens en Jeweetwel.

Dief in het doolhof

Zweinstein voor dieven meets Mission Impossible in een escape room

Dief in het doolhof is het tweede deel in de trilogie rond dief in opleiding Gabriel Avery. Omdat ik het eerste boek niet gelezen had en onmiddellijk in dit verhaal ben gedoken, had ik het bij de start wat moeilijk om alle personages en gebeurtenissen een plek te geven. Dus mijn eerste tip: begin zoals het hoort bij deel 1: Zakkenroller eersteklas.
Gelukkig verwijst auteur J.J. Arcanjo in dit tweede deel af en toe naar de spannendste ontdekkingen, wat zeker ook handig is als er wat tijd zit tussen het lezen van deze 2 delen.

Opvallend is dat er verschillende grote verhaallijnen doorheen het boek verweven zitten. Bij de start van het tweede schooljaar aan het even prestigieuze als geheime Roversborg weten Gabriel en zijn vriendengroep direct wat hen te wachten staat: een geheim doolhof vol obstakels door ploeteren en opnieuw de Grote Kraak-opdracht winnen. Maar ook hun ambitie om de Naamlozen te ontmaskeren loopt als een rode draad doorheen dit schooljaar. 

Quote uit het boek: 'Zonder jou zouden wij niet samen zijn, Gabriel. Niet omdat je de beste van ons bent, maar omdat je het beste in ons ziet.' (p. 209)

Vriendschap is absoluut een kernthema voor Arcanjo. Gabriel is als de lijm die zijn vrienden verbindt. Het is bijzonder dat de pubers, ondanks hun onderlinge rivaliteit, elkaars talenten erkennen. Ze helpen  elkaar zelfs om hun tekortkomingen aan te pakken. Gabriel heeft niet alleen oog voor zijn vrienden, ook zijn rivalen en docenten ontsnappen niet aan zijn waakzaamheid. Tijdens de moeilijke queestes leert Gabriel ook zichzelf steeds beter kennen. 

Dief in het doolhof verweeft spannende opdrachten met een intense groepsvorming. Het boek is geschikt voor vlotte lezers vanaf 10 jaar, die houden van het betere denkwerk. 

Wie wil volgend jaar ook starten op Roversborg?

Ik kijk alvast uit naar het volgende boek!

Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan

Een hoofdpersonage dat je hoogstpersoonlijk en herhaaldelijk wil knuffelen!​

Toen ik Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan zag pronken tussen de nieuwigheden in mijn plaatselijke bibliotheek was mijn nieuwsgierigheid geprikkeld. Niet alleen de titel schreeuwde om aandacht, maar ook de uiteenlopende illustraties op de hardcover. Wat kan het verband zijn tussen een stapelbed, een kameel en een wasknijper? Na 133 pagina’s waarin realiteit en fantasie moeiteloos in elkaar overlopen hoopte ik wijzer te worden. 

Auteur Pepijn Lievens creëerde de zachtaardige, 10-jarige Ryan. Een hoofdpersonage dat zo oprecht zijn gedachten en gevoelens doorspekt met een absurde fantasie dat je hem hoogstpersoonlijk en herhaaldelijk wil knuffelen. De tiener worstelt met twee grote levensvragen: hoe kan hij het meisje van zijn dromen voor zich winnen én hoelang duurt ‘even’ volgens zijn vader. Voor een kus van Rafaella schakelt Ryan de hulp in van de verstrooide professor Geurts, expert in vermommingen. Voor de afwezigheid van zijn vader zoekt hij zelf een aanvaardbare verklaring en hij bedenkt hele scenario’s om zijn thuiskomst glorierijk te vieren.

Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan is een ideaal boek om samen te lezen of voor te lezen. Het is een boek dat aanzet tot fantaseren, tot voorspellen, tot reflecteren. De collage op de kaft blijkt achteraf een perfecte samenvatting van het verhaal te verbergen. Ideaal om mee aan de slag te gaan in de klas. Ik zie heel wat mogelijkheden om met leerlingen in gesprek te gaan over de inhoud, maar ook creatieve verwerkingen tuimelen al door mijn hoofd. 

Maxi van Fluks

Wat krijg je als je 'flessenpost' en 'een geest uit een lamp' combineert met een dosis sterrenstof? Geen idee? Wel, dan maakt een flessenfee haar intrede. En niet zomaar eentje: Maximeralda Feodora Dilaria Nima van Fluks, oftewel Maxi voor de vrienden, een wensfee met flesarrest! Na meer dan 2 jaar eenzame opsluiting voor het overtreden van belangrijke feeënregels, haalt de verbijsterde Paula gelukkig eindelijk de dop van de fles. Maar de straf zit er nog niet op! Maxi mag haar feeënkrachten pas terug helemaal gebruiken als ze voor voldoende goede daden heeft gezorgd. Een hele uitdaging voor een onstuimig feetje als Maxi! Goede bedoelingen komt ze niet te kort, maar de uitwerking ervan mist nog wat afwerking.

De Duitse Anna Ruhe raakte bekend als auteur van de succesvolle 'Magische apotheek'-reeks. Met deze nieuwe, avontuurlijke en magische serie bewijst ze dat er ook voor het jongere leespubliek nog voldoende magie in haar pen zit! Jonge lezers die toe zijn aan een 'echt' leesboek zullen snoepen van dit verhaal. De lengte van de zinnen blijft beperkt en ook de gebruikte woordenschat zal geen struikelblok vormen. Het gladde papier en de vele levendige illustraties doen de rest. Zo toont de covertekening zowel de vrolijkheid van Maxi als de verbazing van Paula. Het lijkt wel een beeld uit een tekenfilm! Net door de vele tekeningen kan dit boek ook perfect voorgelezen worden. Een magisch leestussendoortje!

Dirkje Bakkes, brandnetelspecialist

Dirkje Bakkes brandnetelspecialist zou perfect passen in de bibliografie van de meesterverhalenverteller Roald Dahl. Toch ontstond dit grappige verhaal barstensvol fantasie niet aan zijn schrijftafel, maar aan die van de Nederlandse kinderboekenschrijfster Tosca Menten. Deze keer is het niet James die een reuzenperzik kweekt, maar de kleine naïeve Dirkje Bakkes die een reuzenbrandnetel tracht te telen. Zijn bulderende oom Griep en graatmagere tante Fop zijn er al jarenlang mee in de weer. Zo'n reuzenbrandnetel zou van hen eindelijk miljonairs kunnen maken. Toch leverden hun verwoede pogingen tot nu toe amper resultaat op. De goedgelovige Dirkje die nog nooit een stap in 'de wijde wereld' heeft gezet, moet hard werken om het prijskaartje dat oom Griep en tante Fop ooit voor hem betaalden terug te verdienen. Het jonge kereltje is niet de meest intelligente knaap, maar zijn hart zit op de juiste plek en zijn liefde voor de geitjes Sik en Sokkie levert hem de nodige doorzettingskracht. Het brutale kunstgebit van tante Fop en de hoogoplopende ruzies tussen oom en tante zijn hilarisch!

Niet alleen de verbeeldingskracht van Tosca Menten doet denken aan de klassiekers van Roald Dahl, ook de tekeningen van Elly Hees versterken die link. Haar tekenstijl lijkt sterk op de illustraties van Quentin Blake, de vaste tekenaar van Dahl. 

Ondanks de gelijkenissen, viel me tijdens het lezen ook een belangrijk verschilpunt op. De schrijfstijl van Menten leest heel wat vlotter dan Roald Dahl. Dankzij de kortere zinnen zullen jonge lezers sneller toe zijn aan de avonturen van Dirkje Bakkes dan aan die van James, Mathilda of de heksen. En dat is absoluut een compliment, want daar draait het uiteindelijk om. 'Dirkje Bakkes' zal door de combinatie van humor, spanning, brutaliteit en vlotte dialogen en beschrijvingen leesplezier garanderen. Ik kijk er alvast naar uit om het voor te lezen in mijn klas!

Ontzettend smerig

Met De waanzinnige boomhut-reeks veroverden Andy Griffiths en Terry Denton een vaste plek in de kinderboekenwereld. 130 verdiepingen en tien boeken later, breidt dat universum zich steeds verder uit: zo zijn er intussen 'Waanzinnige moppenboeken' en 'Doeboeken', maar ook informatieve weetjesboeken onder andere over het lichaam. En dan is er ook deze spin-off nog. Eerder verschenen Ontzettend irritant en Ontzettend stom, nu ligt Ontzettend smerig binnen handbereik.

Is het smerig? Vast en zeker! Het boek zet onmiddellijk de toon met een lijstje met '101 heel smerige dingen'. Ik betrap me er tijdens het lezen herhaaldelijk op dat ik mijn neus optrek en even moet slikken. Vooral de welig tierende maden werken op mijn spijsverteringssysteem en mijn lachspieren.

Griffiths en Denton slagen er ook nu weer in om de humor zowel in de tekst als in de illustraties rijkelijk te verwerken. Een vraatzuchtig en eigenwijs badeendje ontfermt zich over de paginanummering en de tekeningen in de kantlijn sturen je van het kastje naar de muur. Op 9 totaal verschillende manieren krijgt de lezer smerigheid over zich heen gestort. Van een opsommend lijstje, over een gedicht vol rijm en voetnoten via een korte graphic novel naar een toneelstuk met een cast van dode vliegen. Viezigheid is in overvloed aanwezig. Mijn persoonlijke favoriet is 'De taart des doods, een kies-je-eigen-bakavontuur' waarin Andy voor moederdag een taart wil bakken. Na elke alinea krijg je de keuze welke richting je het verhaal laat opgaan. 

Bereid je als lezer van Ontzettend Smerig voor op hilarische avonturen vol maden, waterig spruitjesslijm, dodevliegenkots en superslakken! Niet geschikt voor lezers met een gevoelige maag of een afkeer voor viezigheid. Uitermate geschikt voor protjeslatende en neuspeuterende viezeriken met een stevig gevoel voor humor. 

Alex M. en de Boeken van de Nacht

De mysterieuze titel en duistere cover gaven het eerste zetje, daarna had J.A. White maar een halve pagina meer nodig om me in het verhaal te zuigen. De griezelverhalen die Alex neerschreef in zijn 'Boeken van de Nacht' zitten als een rode draad verweven in het hoofdverhaal. Stuk voor stuk slagen die korte fragmenten erin om een bijzondere, soms zelfs grimmige, sfeer te scheppen.

Alex leerde op school over de 'interne logica' in een verhaal (p. 57): 'Goede verhalen bouwen hun eigen wereld.' Dat zorgt ervoor dat lezers ook onrealistische gebeurtenissen in een verhaal moeiteloos 'aanvaarden'. Wel, net die interne logica heeft White perfect voor elkaar gekregen: een sprookjesachtige setting met een vreemde heks en een betoverd appartement waar je als lezer zomaar in ronddwaalt. Vriendschap en vertrouwen zijn kernthema's, net als geloven in jezelf.

'Alex M. en de boeken van de nacht' staat voor een originele leeservaring! Vlotte lezers, vanaf 10 jaar ongeveer, zullen smullen van de rijke woordenschat die White gebruikt. En de puzzelstukjes, die je doorheen het verhaal oppikt, veroorzaken op het einde zelfs nog een verrassende plotwending. Let wel… dit is geen boek voor gevoelige zieltjes!

 

Er hangt een geheim in de lucht

De prachtige kaft van 'De Magische Apotheek' trekt met de opborrelde, blauwe en zilveren geuren onmiddellijk de aandacht. Ook de binnenkant van de cover schept perfect de sfeer voor het boek en een ouderwets parfumflesje siert de start van elk nieuw hoofdstuk. 'De magische apotheek' leest als een film! Een verborgen lift, een deur met een klink én een deurknop, een wereldbol zonder landen, de perfect georganiseerde rekken vol parfumflesjes... door de beeldende beschrijvingen van Anna Ruhe zwerf je als lezer mee door Villa Evie. Telkens Lucie en Mats voor een gesloten deur staan, voel je de spanning opbouwen.  Door de korte hoofdstukken wil je er altijd nog eentje extra lezen. In dit eerste boek van de reeks voel je dat hier veel meer in zit dan een eenmalig verhaal. 'De magische apotheek' verbergt nog veel mysteries!