Interview met de auteur van De magische apotheek

Interview met de auteur van De magische apotheek

Interview met de auteur van De magische apotheek
01-03-2021

Inmiddels zijn er al vijf delen in de avontuurlijke serie De magische apotheek. Dit boek gaat over Lucie en haar broertje Benno die verhuizen naar een oude villa. In deze villa hangen allemaal rare luchtjes die Lucie niet zo goed kan plaatsen. Samen met hun buurjongen Mats gaan ze op onderzoek uit en zo vinden ze een geheime apotheek verborgen in hun huis! Deze apotheek staat vol met geheimzinnige flesjes met magische krachten. Super cool, maar al snel komen ze er achter dat sommige flesjes ook kwade dingen kunnen veroorzaken…

Acht vragen aan Anna Ruhe

In mei 2019 verscheen de Nederlandse vertaling van De magische apotheek en het is ook vertaald in andere talen. Wat vind je daarvan?

Ik ben heel enthousiast en natuurlijk voel ik mij trots en vereerd om te zien dat mijn boek vertaald is naar andere talen. Wat ik vooral heel leuk vind is dat de kaften allemaal de originele illustraties van Claudia Carls hebben, dus de vertaalde boeken lijken allemaal erg op het origineel.

De magische apotheek volgt de hoofdpersoon Lucie, die verhuist naar een oude villa. Wat was jouw inspiratie voor Villa Evie? Woonde jij ooit in zo’n oud huis?

Ik woonde nooit in een oud victoriaans huis zoals Villa Evie – sterker nog , ik groeide op in de grote stad Berlijn. Maar als kind droomde ik vaak over hoe het zou zijn om te wonen in een huis zoals Villa Evie. Een inspiratie voor de villa was het Winchester huis,  een oud, mooi en beetje gek herenhuis in Californië dat ik een paar jaar geleden bezocht en dat me fascineerde. De oude dame die het bezat voelde dat er geesten spookte , daarom werkte ze constant aan haar huis en creëerde ze een soort van labyrint in het huis. Het was indrukwekkend om rond te dwalen door het Winchester huis en sindsdien wilde ik een boek schrijven over een plek dat hetzelfde gevoel weergaf dat ik daar had. Ook al is Villa Evie compleet anders,  het subtiele gevoel van een groot en mysterieus huis is voor mij hetzelfde – denk ik.

Lucie heeft een hechte relatie met haar jongere broertje Benno. Zelfs al vindt ze hem soms een beetje irritant, ze beleven samen veel avonturen. Heb jij broers of zussen waarop je de relatie tussen Benno en Lucie geïnspireerd hebt?

Nee, ik heb geen broers of zussen. Maar ik ervaarde wel de zelfde soort relaties, goede en slechte, met mijn vrienden. Zij  inspireerde mij om te schrijven over de hele speciale band tussen Lucie en Benno.

Wou je altijd al schrijver worden?

Eerlijk gezegd: nee, absoluut niet. Ik hield altijd van boeken, maar het idee om een schrijver te zijn stond ver van mijn bed toen ik een kind was. De auteurs waar ik tegen op keek toen ik jonger was leken heel erg oud. Ik was ervan overtuigd dat ik ouder moest worden voordat ik boeken zou kunnen schrijven. Misschien is dat de reden dat ik begon met schrijven nadat ik dertig was.

Geuren spelen een belangrijke rol in jouw boek én ze hebben magische krachten. Welk magisch parfum zou jij willen hebben in het echte leven?

Ik denk dat ik een van de tijd veranderende geuren zou kiezen om vooruit in de tijd te reizen en De magische apotheek-serie te lezen, zodat ik zou weten wat ik moest schrijven in de volgende boeken. 

Wat is jouw favoriete geur?

Ik hou van geuren die de beste herinneringen in mij ophalen, zoals rozen, vanille, vers gemaaid gras, zonnebrand crème en de zoute zee.

Welke geur vind je heel erg vies?

Ik haat de geur van gebakken eieren in de ochtend.

In het tweede boek gaan Lucie, Benno en hun buurjongen Mats naar ons eigen land: Nederland! Kun je ons alvast een kleine tip van de sluier geven over de plekken die zij gaan bezoeken in Amsterdam?

Ik hou van Amsterdam en ik wilde de sfeer van de stad recreëren in mijn boek. Maar ik beschreef fictieve plaatsen om te voorkomen dat persoonlijke herinneringen gemixt maakte werden met scenes uit het boek. Het was een keuze die ik maakt voor bijna alle omgevingen die voorkomen in de serie. Zelfs het dorp waar Lucie en haar familie wonen, de plaats van Daan de Bruijn’s woonboot of de straat van Friedrich Blum’s botanische tuin, alles is fictief en niet vindbaar in de echte wereld. Hopelijk voelen ze echt, maar dat zijn ze niet.

Bekijk hieronder alle boeken uit de serie!

newsletter Facebook
Anna Ruhe

Deel 5 in de betoverende serie over de magische apotheek!

‘Een nieuw tijdperk voor de Eeuwigen breekt aan!’ Niemand weet precies wat Edgar de Richemont hier precies mee bedoelt. Is hij van plan de Eeuwigen te verslaan? Of wil hij hun nieuwe leider worden? Voor Lucie, Mats en hun...

Leeftijd: 
10-12 jaar
Verschijningsdatum: 
23-03-2021
ISBN: 
9789000374274
Uitvoering: 
Gebonden
€ 16,99
Anna Ruhe

Lucie Alvenstein weet het zeker: er schuilt meer achter de uitnodiging die ze heeft ontvangen. Haar rivaal Elodie de Richemondt nodigt haar uit om mee te doen aan het Toernooi van de Parfumeurs, een wedstrijd tussen de beste geurmakers ter wereld. Het kan niet anders dan dat Elodie op zoek is...

Leeftijd: 
10-12 jaar
Verschijningsdatum: 
06-11-2020
ISBN: 
9789000374250
Uitvoering: 
Gebonden
€ 16,99
Anna Ruhe

Het spannende derde boek over de magische apotheek!

Lucie is een sentifleur. Dat betekent dat ze geuren niet alleen kan ruiken, maar ook kan voelen. Maar waar komt deze kracht vandaan? En hoe kan ze leren ermee om te gaan? Lucie wil niets liever dan de antwoorden op deze vragen vinden,...

Leeftijd: 
10-12 jaar
Verschijningsdatum: 
07-04-2020
ISBN: 
9789000368020
Uitvoering: 
Gebonden
€ 16,99
Anna Ruhe

Het spannende tweede boek over de magische apotheek!

Lucie heeft een groot geheim. Diep onder haar huis heeft ze een verborgen ruimte gevonden: een magische apotheek! Hier worden magische geurtjes gebrouwen waarin enorme krachten schuilen. Lucie, haar buurjongen Mats en haar broertje...

Leeftijd: 
10-12 jaar
Verschijningsdatum: 
07-11-2019
ISBN: 
9789000368006
Uitvoering: 
Gebonden
€ 9,99
Anna Ruhe

Een magisch verhaal voor de fans van Harry Potter en Nevermoor!

Het ruikt vreemd in de oude villa, naar… naar wel duizend dingen tegelijk! Dat is het eerste wat Lucie aan haar nieuwe thuis opvalt. Maar die geuren lijken nergens vandaan te komen en de sleutel die Lucie onder een...

Leeftijd: 
10-12 jaar
Verschijningsdatum: 
09-05-2019
ISBN: 
9789000366095
Uitvoering: 
Gebonden
€ 16,99

Meer nieuws

Een zee van liefde

Een zee van liefde
22-11-2021
Een zee van liefde
Besproken in De Grote Vriendelijke Podcast

Pages