Jephtha De Groot

Jephtha De Groot
Jephtha De Groot
Ouder

Kinderboeken zijn voor mij een grote passie. Telkens wanneer ik een kinderboek oppak, duik ik diep in het verhaal. Ik geef elk personage een eigen stem, zodat ik de tekst levendiger kan maken.
Het voorlezen is meer dan alleen maar woorden op een pagina. Het brengt verhalen tot leven, neemt kinderen mee op een avontuurlijke reis. 
Ik geniet er enorm van de betrokkenheid. Het lachen en de spanning. De teleurgestelde gezichten als je moet stoppen.
Mijn liefde voor kinderboeken gaat verder dan het lezen; het gaat om het betoveren van kinderen met verhalen.

Bespreking(en) door Jephtha De Groot

Obi en Tito Tapir

Obi en Tito Tapir is een geweldig boek dat je meeneemt op een avontuurlijke reis door de straat van Obi. De nieuwe buren zijn geen gewone mensen, maar een familie tapirs! Dat moet natuurlijk geheim blijven, want tapirs zijn bijzondere dieren die een kruising lijken tussen een varken en een olifantje.

Het verhaal begint met een spannende ontmoeting tussen Obi en de tapirs, die in Villa Pavlova komen wonen. De tapirs waren eigenlijk bedoeld voor de vorige eigenaar van de villa, maar nu zorgt Obi's opa ervoor. Het grote probleem is dat niemand mag weten dat ze daar wonen, vooral Obi's vader niet, omdat hij dieren haat en bang is dat ze zijn geliefde rozenstruiken zullen vernielen. Obi wordt bevriend met Tito Tapir en samen beleven ze allerlei avonturen. Er zijn wilde dieren, geheime testamenten en zelfs spannende reddingsacties.

Het boek zit vol humor en leuke woordgrapjes, wat het extra leuk maakt om te lezen. De tekeningen van Georgien Overwater passen perfect bij het verhaal en helpen je om nog meer in het avontuur op te gaan. De zwart-witte plattegrond aan het begin van het boek geeft je meteen een beeld van de buurt waarin het verhaal zich afspeelt.

Obi en Tito Tapir is een fantasierijk verhaal over vriendschap en samenwerking, perfect voor kinderen vanaf ongeveer 8 jaar. Voorlezen of zelf lezen kan allebei. Het boek ziet er vrolijk uit met een uitnodigende cover.

De strijd om de magische wens

We zijn hier thuis echt dol op sprookjes en konden niet wachten om te beginnen met lezen.

Als de tweeling Alexandra en Koen een oud sprookjesboek krijgt, verandert hun hele leven in één klap. Ze vallen door het boek en belanden in een bizarre sprookjeswereld. Ze komen erachter dat als ze weer terug naar huis willen komen, ze alle noodzakelijke voorwerpen nodig hebben om de wensspreuk te voltooien. Tijdens deze reis komen ze heel veel sprookjesfiguren tegen. Sommige zijn leuk, maar er lopen ook figuren tussen die helemaal niet leuk zijn. Een aantal sprookjesfiguren zijn helemaal anders dan in de ouderwetse sprookjes. Dit geeft het verborgen land echt een extraatje.

Het is absoluut spannend. Je wilt echt door blijven lezen. Het eind is ook echt geweldig. Die zagen we helemaal niet aankomen. De schrijfstijl is heel prettig. Het leest heel fijn. De landkaart in het boek is een toegevoegde waarde. Je kunt af en toe even terugbladeren om te kijken waar ze in de sprookjeswereld zijn. Het is een geweldig boek om voor te lezen. Geschikt vanaf 9 jaar.

Wij gaan snel in boek twee beginnen.

Het knutselboek van Jill

Dit boek is ook een heel leuk om cadeau te doen aan een creatief kind.

'Yes een Jill boek!' dacht ik toen ik het boek kreeg. Lekker knutselen met elkaar! Snel kijken wat we in huis hebben en hop aan de slag. 

Dit boek was toch weer een verrassing. Bevat leuke dingen om te maken en je wilt eigenlijk alleen maar aan de slag. De knutsels zijn duidelijk beschreven. Leuke foto’s en tekeningen erbij. De meeste dingen kun je inderdaad thuis of in de natuur vinden. Duurzaam knutselen dus.
Het boek is in 4 hoofdstukken verdeeld:
- Binnen gevonden bijvoorbeeld met een leeg potje.
- Buiten gevonden bijvoorbeeld met schelpjes
- Plastic (not so) fantasic bijvoorbeeld armbandjes van plastic.
- Papier & karton bijvoorbeeld met lege dozen.

Kinderen kunnen er al snel zelf mee aan de slag. Maar hoe leuk is het om het lekker samen te doen. Kortom: Jill verrast weer!

Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen

Dit is echt een boek. Een heel groot boek. 
De tekeningen in dit boek zijn geweldig. Echt een feest om naar te kijken. 

30 losse verhalen waarin er wordt gekeken hoe de dieren naar mensen kijken. Soms best confronterend hoe de mensheid met dieren omgaat. Per verhaal beschrijft een dier over zijn ervaring met de mens. Daarnaast neemt de schrijfster je mee naar de geschiedenis van het dier. Dit gaat ver terug. 
Zoals een leeuw. Deze leeuw vertelt hoe hij wordt weggerukt van de Savanne en na een verschrikkelijke reis moet vechten tegen mensen. In het Colosseum in Rome. De schrijfster neemt je dan ook nog even mee naar dat stukje geschiedenis. 
 
Voor iedereen die van dieren en geschiedenis houdt (ook volwassenen) is dit echt zo’n mooi boek. Een boek geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar en om samen te lezen.

 

Het eigenwijze huisdierenboek

Huisdieren wie heeft ze niet? Iedereen.
Als je dit boek hebt gelezen ben je het met deze uitspraak eens. In 50 losse verhalen wordt er over huisdieren vertelt. In de breedste zin van het woord. Een stukje geschiedenis van een aantal dieren. Hoe zijn bijvoorbeeld een hond en kat bij ons terecht gekomen als huisdier en wat hebben huisdieren nodig? Ook is het erg leuk om te kijken naar dieren met een huis en is 'Verboden huisdieren' een interessant onderwerp. Zo heb je altijd dieren in je huis of je het wilt of niet.

Het is echt een leuk en informatief boek. Met grappige illustraties en ontzettend veel leuke weetjes waar je veel van leert. Het boek kan voorgelezen worden vanaf 6 jaar. Natuurlijk kunnen kinderen het boek ook zelf lezen. Het leest heerlijk weg.

Münchhausen

Dit boek ik heb in één keer uitgelezen.
Een hoofdstuk heb ik voorgelezen aan mijn zoon van 9. Hij moest echt verschrikkelijk lachen. “Mam dan kan helemaal niet. Hoe verzin je het? Maar lees vooral door.” 

Het boek is bijzonder grappig. Opa gaat heerlijk vertellen aan de kinderen. Hij neemt ze mee naar zijn jeugd. 
Hier beleefd hij avonturen die ergens echt met de geschiedenis te maken hebben maar dan heerlijk overdreven worden. Op een manier die je niet zou verwachten.
Alle actiefiguren van deze tijd zouden jaloers zijn. Voorbeelden ga ik niet noemen. Dat zou de magie van het boek al verklappen.

De tekeningen zijn gemaakt door Anja Gram. Ze zijn heel mooi gemaakt. De humor op het gezicht is heel goed weergeven.

Het is een boek wat je geweldig voor kunt lezen. Het zou echt leuk zijn als een opa voorleest. Zeker als hij affiniteit heeft met geschiedenis.
Dit boek kan een kind ook zeker zelf lezen.
Geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar.

Hou je van humor over de top. Zet dit boek op je verlanglijstje!

De geheime eenhoornclub

Een bijzonder boek. Dat is het zeker.

Hier in huis is er een grote eenhoorn fan. Deze fan weet echt heel veel van de eenhoorn. Toch staat er informatie in die zelfs hij niet wist. Zo leuk om verbazing na verbazing te zien!

Je kunt ook badges verzamelen in dit boek. Dat daagt alleen maar uit om het boek nog sneller uit te lezen. Op verschillende manieren word je meegenomen in de magie van de eenhoorn. Ons favoriet is toch wel verwanten aan de eenhoorn. Dan komt de magie nog dichterbij. Het boek is echt leuk. Mooi getekend en de verrassing die erbij zit is ook nog heel leerzaam.

Wij waren er samen over uit: er zit maar één nadeel aan dit boek:, het was veel te snel uit. ; - ) Kortom een echt aanrader.

Het boek dat niet gelezen wil worden

Het boek doet er zijn naam eer aan en doet echt erg zijn best om niet gelezen te worden. Het nodigde mij niet direct uit om voor te lezen.

Als je het gaat voorlezen geef ik je de tip mee om het boek eerst zelf even door te nemen en te bedenken hoe je het wil gaan voorlezen, want het is geen boekje om rustig mee op de bank te gaan zitten. Het boek zet je namelijk behoorlijk aan het werk. Je brengt het met jouw energie en enthousiasme tot leven om er zo een leuk verhaal van te maken. Je kunt het boek laten vliegen. Ook ga je op het boek liggen en tot 10 tellen. Gebruik je fantasie en energie.

Het boek is geschikt voor kinderen van 6 tot 9 jaar.

 

De wereld op je bord

Dit boek werd met veel gejuich ontvangen.
Het is echt een heel groot boek. Met leuke tekeningen.
Je wilt ook echt weten hoe de binnenkant eruitziet.

De binnenkant is hetzelfde vormgegeven als de buitenkant. 26 landen en 56 recepten. Zoet, hartig, voorgerecht, hoofdgerecht en toetje.

Het is eerst best overweldigend, er staat zoveel informatie op 1 bladzijde. Er is zoveel te zien en te lezen.
In de te lezen tekst staan nummertjes en die corresponderen weer met een plaatje. Tijdens het voorlezen is dit echt heel leuk.
Het gaat zowel over de geschiedenis, aardrijkskunde, geloof, uitleg over ingrediënten en dan ook echt koken.

De woordenschat van het kind zal echt heel veel groter worden na het lezen van dit boek.

Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar ongeveer. Ik zou het boek samen lezen. Zodat je heel veel informatie kunt delen en er gesprekken over kunt houden. Zeker voor kinderen met een hele brede interesse is dit boek heel geschikt.

Nu nog al die bijzondere gerechten gaan proberen. Wij kunnen niet wachten.

De Britannica Kinderencyclopedie

Wauw wauw wauw. Dat waren de eerste woorden die bij ons naar buiten kwamen, toen dit mooie boek binnenkwam.

Wij zijn gek op encyclopedieën. Heerlijk uren bladeren, plaatjes kijken en lezen. Altijd leuk om op je IPad er nog een filmpje van op te zoeken.
 Aangezien wij dol op encyclopedieën zijn is deze uitgave echt een welkome aanvulling. Acht hoofdstukken met verschillende onderwerpen. Heelal, aarde, materie, leven, mensen, oudheid en middeleeuwen, moderne tijd, vandaag en morgen. Mooie afwisseling tussen foto’s en tekeningen.
Een echte meerwaarde vind ik de Quiz op het einde van elk hoofdstuk. Hoe leuk is dat. Vraag het de experts is ook een leuke toevoeging.

Kortom een superboek om je algemene kennis te vergroten. Een echt aanrader.

De zomer waarin ik in een caravan woonde

Dit boek heb ik van de zomer voorgelezen aan mijn jongens 8 en 11 jaar.
Het is een mooi boek. Geschreven vanuit een meisje. Ze zit in groep 8. Juno moet verhuizen van haar ouders. Haar ouders hebben een camping gekocht. Ze moet mee. Er wordt zo mooi beschreven hoe dit meisje zich voelt. Hoe boos ze is. Ze is boos op alles en iedereen. 

Er is echt een hele spannende gebeurtenis in het boek waarbij er ’s nachts een caravan in brand vliegt. Er raakt niemand gewond. Daardoor leert ze Dean kennen. Ze worden vrienden. Ook leert ze de andere campinggasten kennen.
Je leert Juno op een andere manier kennen. Het is een heel bijzonder meisje met een groot inlevingsgevoel. Ze weet de andere mensen te raken. Gelukkig wordt het haar nieuwe thuis.

Heerlijk verhaal. Een verhaal waar je snel het einde van wilt weten. Het leest gemakkelijk weg en blijft boeiend. 

Het grote voorleesboek van Vos en Haas

Vorige week kwam er een boek met de post. Wat waren wij blij met het mooie boek van Vos en Haas

Samen op de bank hebben we het boek gelezen.

Het grote voorleesboek.

 

V Vier mooie verhalen. Die weer zo herkenbaar zijn met de grote woorden in de teksten en de mooie tekeningen.

O Oehoe! Oehoe! Horen Vos en Haas in de avond!

S Spannend is dat.

 

E Er is een nieuwe bewoner. Uil

N Natuurlijk worden ze vrienden.

 

H Hele goede vrienden helpen elkaar!

A Altijd!

A Avonturen beleef je dan ook samen, zoeken naar koekjes, een gezellig feestje en is blauw saai?

S Snel naar de winkel of bibliotheek om dit leuke boek te lezen.