De schuilplaats

De schuilplaats

Pam Smy
Annelies Jorna

Een aangrijpend en prachtig geïllustreerd verhaal door een groot multitalent

Billy McKenna heeft het thuis niet gemakkelijk. Hij besluit weg te lopen. Om na te denken. En om zich eindelijk weer veilig te voelen. Hij vindt onderdak op een overwoekerd kerkhof, waar hij een oudere man ontmoet die de graven onderhoudt en zich voorbereidt op een dag waarop iets magisch zal gebeuren.

Ondertussen is Billy’s moeder wanhopig naar hem op zoek. Lukt het haar om Billy te vinden? Kan ze zich losmaken uit de nijpende situatie waarin ze zich bevindt? En wat staat er precies te gebeuren tijdens Allerheiligen?

De schuilplaats is een indringend verhaal over familie, huiselijk geweld en afscheid nemen dat de lezer nog lang na het lezen van de laatste pagina zal bijblijven. Met schitterende zwart-wittekeningen en prachtig vertaald door Annelies Jorna. Om zelf te lezen vanaf 9 jaar.

Leeftijd

vanaf 9 jaar

Verschijningsdatum

17-05-2023

ISBN

9789000387205

Uitvoering

Gebonden

Dit vinden onze ambassadeurs:

Ouder
Noortje de Kok

Dit prachtig vormgegeven boek verovert dankzij het thema en de mooie illustraties een plekje in je hart.

Een opvallend jeugdboek is De schuilplaats zeker. Van schutblad tot cover is het boek voorzien van prachtige zwart-wit illustraties van de hand van de auteur Pam Smy. Ze verbeelden op een heel mooie manier de hoofdstukken waarin het hoofdpersonage Billy “aan het woord is”. De hoofdstukken die vanuit het perspectief van Billy’s moeder zijn geschreven hebben geen illustraties en maken bovendien gebruik van een ander lettertype. De illustraties zijn niet alleen ondersteunend in de zin dat ze het verhaal mee-vertellen; tegen het einde van het verhaal zijn ze steeds nadrukkelijker aanwezig en nemen ze de rol van de woorden zelfs over. Dat er daarna drie pagina’s tekst volgden die het beeldverhaal nog eens navertelden en uitlegden wat er te zien was, vond ik een beetje overvloedig. De illustraties alleen waren - wat mij betreft - al krachtig genoeg.

De schuilplaats gaat over een best wel heftig onderwerp als huiselijk geweld. Er wordt heel mooi beschreven hoe een dergelijke situatie is ontstaan, hoe zaken langzaamaan van kwaad tot erger worden en vooral ook hoe lastig het is om aan een dergelijke situatie te ontsnappen. Dat blijkt zowel uit de verhaallijn van Billy zelf, als die van zijn moeder. De belangrijkste boodschap van het verhaal is vooral dat het nooit te laat is om dingen te veranderen en dat je jezelf en anderen weer kunt terugvinden. Want de kracht van liefde is heel erg sterk.

De schuilplaats is een realistisch verhaal met op het einde een vleugje magie. Een verhaal met een mooi thema en een fijne boodschap dat ook nog eens in een heel mooi jasje gestoken is.