Winnaar De Kinderboekwinkelprijs 2022

Winnaar De Kinderboekwinkelprijs 2022

Kinderboekwinkelprijs 2022
De Kinderboekwinkelprijs 2022
09-11-2022

Hoera, ontzettend mooi nieuws! Op 1 november is tijdens de 82e aflevering van de Grote Vriendelijke Podcast De winnaar van De Kinderboekwinkelprijs 2022 bekend gemaakt. Dit jaar gaat de prijs naar het boek De eekhoorn legt een ei geschreven door Janneke Schotveld, met tekeningen van illustrator Noëlle Smit en uitgegeven door Van Goor. Van harte gefeliciteerd! De prijs wordt voor de 25e keer uitgereikt door samenwerkende Nederlandse Kinderboekwinkels. In het juryrapport noemt de jury, bestaande uit eigenaren en medewerkers van de Nederlandse Kinderboekwinkels, de winnende titel een boek vol wijsheid, vol kwinkslagen en vol pracht dat erom schreeuwt om voorgelezen te worden.

 

"Een boek vol wijsheid"

De eekhoorn legt een eiDe jury over De eekhoorn legt een ei

Janneke Schotveld schreef vijftien korte fabels voor deze bundel. Zoals het een goede fabel betaamt, valt er wat te leren, zoals: 'luister altijd naar je oma’, ‘je bent nooit te klein om iemand te helpen’ en ‘als je met zevenmijlslaarzen loopt, zie je geen madeliefjes’.

De sprankelende, ietwat eigenwijze vertelstem van Schotveld voert je schijnbaar moeiteloos de verhalen in. De luchtige toon, de treffende woordkeus die o zo vanzelfsprekend overkomt; het kan niet anders dan dat daar geploeter, geschaaf en vooral veel vakmanschap achter zit.

De illustraties van Smit zijn wonderschoon, met warme kleuren en grappige details en heel fraai van compositie. Ook als je de illustraties langer bekijkt, raakt de betovering niet verbroken.

Wil je De eekhoorn legt een ei inkijken?

Check het hier!

 

Janneke Schotveld is de auteur van o.a. de populaire serie Superjuffie en het Kinderboekenweekgeschenk van 2017. In 2018 verscheen de met Vlag en Wimpel bekroonde verhalenbundel De kikkerbilletjes van de koning en andere sprookjes. Ook Het kattenmannetje en andere sprookjes (2019) en Avonturen van de dappere ridster (2020) en Meer avonturen van de dappere ridster (2022) werden lovend onthaald. 

Noëlle Smit illustreerde boeken van onder meer Harm de Jonge, Bibi Dumon Tak en Annie M.G. Schmidt. Haar prentenboeken verschenen in meer dan tien talen. 

Kinderboekwinkelprijs 2022 - De eekhoorn legt een ei - de makers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

newsletter Facebook

Meer nieuws

Oproep Boomhut Ambassadeurs

Waanzinnige Boomhut Ambassadeurs gezocht
13-11-2023
Oproep Boomhut Ambassadeurs
Ben jij fan van de waanzinnige de boomhutboeken? Meld je aan!

Ik heet Nefertiti

Nieuwsafbeelding Ik heet Nefertiti
08-11-2023
Ik heet Nefertiti
Hartverwarmend en krachtig prentenboek over identiteit

Pages