Nominatie Op zoek naar jou

Nominatie Op zoek naar jou

Sfeerbeeld Op zoek naar jou
Nominatie Op zoek naar jou
29-09-2021

Mooi nieuws! Het boek Op zoek naar jou van Syl van Duyn ontving een nominatie voor de Archeon Thea Beckmanprijs en Jonge Beckmanprijs 2021. De prijs voor het beste historische kinderboek. 

Het bijzondere coming-of-age-verhaal van Syl van Duyn is gebaseerd op een waargebeurde geschiedenis, het leven van Nora Valk. Een verhaal over moed en ontheemd zijn, over vriendschap en het verlangen naar liefde, over niet opgeven en hoop. Het maakte grote indruk op de jury: 

 

Het juryrapport
Syl van Duyn schreef op basis van een waargebeurd verhaal een spannende jeugdroman tegen het achterdoek van de Indonesische revolutie. De jury is zeer te spreken over de trefzekere typering van een veerkrachtig pubermeisje met een wirwar aan emoties in een roerige periode van onze geschiedenis.

 

Het verhaal
Op zoek naar jou speelt zich af tijdens de bevrijding van Nederlands-Indië 75 jaar geleden. Op 25 augustus 1945, tien dagen na de capitulatie van Japan, loopt de vijftienjarige Neeltje het Jappenkamp op Java uit. Haar moeder is overleden en ze weet niet waar haar vader is. Ze heeft hem al drie jaar niet gezien en besluit naar hem op zoek te gaan. Onderweg ontmoet ze Thimo, die ook op zoek is naar zijn familie en die wel eens de liefde van haar leven kan zijn.

Over Syl van Duyn
De Nederlandse kinderboekenschrijfster Syl van Duyn heeft al een paar mooie boeken op haar naam staan. Wellicht heb je al wat van haar gelezen? Bijvoorbeeld Hallo aarde, hier Maan, Mijn zus is een flussemus, Angels. Haar laatste boek Op zoek naar jou werd in 2020 uitgegeven in het Nederlands én -heel bijzonder- in het Engels. De vertaling van Ernestine Hoegen werd gerealiseerd met steun van het Nederlands Letterenfonds.

Extraatje:
Stichting Lezen maakte een bijpassende lesbrief voor Op zoek naar jou.
Klik op de afbeelding, bekijk, download en ga aan de slag met met deze leuke opdrachten over het boek. 

Lessuggesties voor Op zoek naar jou

Leeftijd: 13+

newsletter Facebook

Meer nieuws

Het is ramadan!

Uitgelicht in de klas - Het is Ramadan!
28-12-2023
Het is ramadan!
Een hartverwarmend verhaal over de ramadan

Mega en Mini

Mega en Mini
08-12-2023
Mega en Mini
Verbaas je over de kleinste en grootste dingen op onze prachtige planeet!

Pages