Mini-interview Eva van den Broek en Tim den Heijer

Mini-interview Eva van den Broek en Tim den Heijer

Mini-interview Eva van den Broek en Tim den Heijer
17-07-2023

Mini interview makers Bromvliegeffect junior

 

10 vragen aan Eva van den Broek en Tim den Heijer

Aangezien we alles over de leukste kinderboeken willen weten, willen we ook alles van de leukste kinderboekenmakers weten. Daarom kiezen we elke maand een maker of makers uit die we tien vragen stellen. Dit keer vragen we de makers van Het bromvliegeffect Junior het hemd van het lijf. Wil je weten hoe ze het vinden om verhalen te schrijven? Of ben je benieuwd wat hun favoriete boek is? Lees dan verder!

 

10 vragen aan makers Bromvliegeffect Junior

Even voorstellen

Eva van den Broek is gedragswetenschapper en Tim van den Heijer is reclamestrateeg. Samen schreven zij het boek: Het bromvliegeffect Junior. Hierin leren ze kinderen om het bromvliegeffect te herkennen, de negatieve invloed ervan te vermijden en het op een goede manier zelf te gebruiken. Op school, in de winkel, op straat, online én thuis. 

Foto: © Anne van Gelder

VRAAG 1: WANNEER BEN JE BEGONNEN MET SCHRIJVEN?

Tim: zodra ik leerde schrijven op school ging ik grapjes verzinnen en in een schrift schrijven. Ik tekende er ook graag stripfiguren bij. 
Eva: Toen ik 8 was schreef ik een stukje dat in de buurtkrant geplaatst werd. Het ging over beestjes die onder de trap wonen en ik won er een prijs mee. Volgens mij was mijn broertje de enige die ook iets had ingestuurd, maar het was toch leuk.  

 

VRAAG 2: HOE BEN JE KINDERBOEKENSCHRIJVER GEWORDEN?

Tim: Ik heb samen met Eva een boek voor volwassenen geschreven (Het bromvliegeffect). Eva: Daar stonden zulke leuke plaatjes in dat de uitgever zei: zullen we ook een kinderboek maken? Tim: We merkten dat haar zoon en mijn dochter het ook interessant vonden. Zo kwamen we op het idee om een versie voor kinderen te maken. 

 

VRAAG 3: WAT VIND JE LEUK AAN SCHRIJVEN?

Tim: Dat iedereen het kan. Je hebt geen dure spullen nodig of heel veel les, je kan meteen beginnen. En je kan heel veel leren door gewoon je favoriete boeken aandachtig te lezen. 
Eva: Ik vind het heel leuk dat ik foto’s krijg van kinderen die in bed of op de fiets ons boek lezen. 

 

VRAAG 4: HOE KOM JE AAN IDEEËN?

Tim: Ik vraag me altijd af waarom mensen doen wat ze doen, waarom er iets op een poster staat, waarom een winkel zo heet … elke keer als ik een leuk antwoord ontdek wil ik dat delen in een boek.
Eva: Door heel nieuwsgierig te zijn. Ik kijk altijd heel goed rond, bijvoorbeeld als ik in de tram zit of in de gevangenis ben of in een creche. Wat doen mensen? Waarom doen ze dat?

 

VRAAG 5: HOE WEET JE ALLES WAT JE SCHRIJFT IN JE BOEKEN?

Tim: ik lees veel artikelen en volg social accounts over wetenschap. Ik schrijf ook over mijn eigen ervaring als reclamemaker. En ik leer veel van Eva, want die is wetenschapper!
Eva: Heel veel uitproberen op mensen. Gewoon testen wat werkt. Veel lezen. 

Het bromvliegeffect Junior

 

VRAAG 6: WAT IS JE FAVORIETE BOEK?

Tim: De bundel van Nescio met De Uitvreter, Titaantjes en Dichtertje.  Meer dan 100 jaar oud maar het gaat over mensen in de buurt waar ik woon, die best op mij en mijn vrienden lijken. Zo knap geschreven!
Eva: Vroeger Ronja de Roversdochter. Nu vind ik alle boeken van Edward van de Vendel erg mooi, bv Rekenen voor je Leven en Misjka.

 

VRAAG 7: HEB JE HUISDIEREN?

Tim: Nee, daar is in mijn appartement helaas geen plek voor. Ik zou wel een Franse buldog willen.
Eva: Nee, alleen een weekje een slak, Johannes.

 

VRAAG 8: WAT ZIJN JE HOBBY'S?

Tim: Muziek maken! Ik speel gitaar in verschillende bands en breng vaak nummers uit.
Eva: Legostukjes opruimen en zingen

 

VRAAG 9: WAT IS JE LIEVELINGSETEN? 

Tim: Eten - Chinees op de Zeedijk in Amsterdam. Kleur - blauw, bijna al mijn kleren zijn blauw. Dier - een muzikale kaketoe, ik kijk daar altijd naar op Insta.
Eva: Eten - boter met stukjes zout. Kleur – donkergroen. Lievelingsdier - een olijf. Dat zeiden Rembo en Rembo toen ik 10 was en daar heb ik een week om gelachen.

 

 

VRAAG 10: WIE MAAKT DE TEKENINGEN IN JE BOEKEN? 

Tim: De familie De Korte. Vader Hein is een beroemde cartoonist maar zijn dochters zijn ook geweldig en ze hebben allemaal een eigen stijl. Eva: Supergrappig zijn ze.

 

 

Dank jullie wel Tim en Eva voor de leuke antwoorden! 

 

Bekijk hieronder Het bromvliegeffect Junior

newsletter Facebook
Eva van den Broek

Junior-editie van het succesvolle Het bromvliegeffect

Wist je dat de afbeelding van één piepklein vliegje jaarlijks duizenden euro’s aan schoonmaakkosten kan...

Leeftijd: 
7-9 jaar
Verschijningsdatum: 
20-04-2023
ISBN: 
9789000384402
Uitvoering: 
Gebonden
€ 18,99

Meer nieuws

In oorlog

In oorlog - Arend van Dam
27-03-2024
In oorlog
Meeslepend boek over de geschiedenis van van oorlogsvoering

Daaf Duif

Daaf Duif - Swapna Haddow
20-03-2024
Daaf Duif
Nieuwe, hilarische serie vol duiven en kattenkwaad

Pages