Met andere ogen: slavernij

Met andere ogen: slavernij

Met andere ogen: slavernij
09-03-2021

2 december is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de internationale dag van de afschaffing van de slavernij, om het uitroeien van slavernij te stimuleren. 

Jaarlijks wordt op 1 juli tijdens het Keti Koti festival (dit betekent ‘verbroken ketenen’) de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen herdacht en gevierd. In 1863 kwam er op deze dag een einde aan een periode van ruim 200 jaar slavernij. Nederland was op dat moment een van de laatste landen die zich nog bezig hield met slavenhandel.

In De reis van Syntax Bosselman lees je meer over waarom Nederland mee deed aan de slavenhandel en hoe we vandaag de dag eigenlijk om gaan met dit lelijke stuk uit onze geschiedenis. Arend van Dam ging op zoek naar antwoorden op deze lastige vragen. Je leest alles over Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen en Johan Maurits van Nassau. En over Syntax Bosselman, die in 1883 samen met 27 landgenoten vanuit Suriname naar Nederland werd gehaald voor de Wereldtentoonstelling. Niet als eregast, zoals beloofd, maar om hem tentoon te stellen aan het Nederlandse publiek. Met De reis van Syntax Bosselman schreef Arend van Dam niet alleen een boek vol indrukwekkende geschiedenisverhalen, hij doet ook verslag van zijn zeer persoonlijke zoektocht naar de mensen achter de geschiedenis.

Dat het een belangrijk historisch boek is, wordt ook onderstreept door het feit dat het op de long list voor de Thea Beckmanprijs staat! De jaarlijkse prijs voor het beste historische jeugdboek, voor kinderen tot 12 jaar.

Spreekbeurtpakket & lesbrief

Vind jouw kind dit ook een belangrijk en interessant onderwerp? In samenwerking met Arend van Dam is er, speciaal voor leerlingen in groep 7 en 8, een spreekbeurtpakket samengesteld door de uitgeverij. Het spreekbeurtpakket kan gebruikt worden bij zowel spreekbeurten over de slavernij als boekbesprekingen over De reis van Syntax Bosselman. Het spreekbeurtpakket is hier te downloaden.

De reis van Syntax Bosselman is natuurlijk uitermate geschikt voor het onderwijs. Daarom wordt er ook een lesbrief bij het boek ontwikkeld. Hierover later meer.

Lovende reacties voor De reis van Syntax Bosselman

Het nieuwste boek van Arend van Dam is geweldig ontvangen en kreeg mooie recensies:

 

 ‘Van Dam overstijgt hiermee zijn gebruikelijke werk. De reis van Syntax Bosselman is een wijs en bij vlagen indrukwekkend kinderboek over een gevoelig onderwerp, dat iedereen zou moeten lezen.’

 -  Pjotr van Lenteren in de Volkskrant. Hij geeft het boek vier sterren!

 

 ‘Arend van Dam schreef een jeugdboek over slavernij. Dit boek zou iedereen moeten lezen. Hij vertelt het verhaal van Syntax Bosselman, gelardeerd met geschiedenisverhalen en als toegift telkens zijn eigen ontdekkingstocht over dit onderwerp. Heb het nu bijna uit en hoe gek het ook klinkt je kunt en wilt het boek eigenlijk niet wegleggen!’

- Marijn Staps, boekhandel Quist in Bergen

 

Arend van Dam schreef al een flink aantal stevige boeken vol met leerzame verhalen over geschiedenis, aardrijkskunde, cultuur en natuur. In zijn nieuwste boek behandelt hij het slavernijverleden van Nederland. Naast de vele verhalen boordevol informatie vertelt Arend ook hoe zijn zoektocht naar die informatie verlopen is, een geweldige toevoeging! Het boek is geïllustreerd met fijne tekeningen van Alex de Wolf en daarnaast is er veel (historisch) fotomateriaal in opgenomen. Al met al is het een indrukwekkend, lijvig en prachtig boek over een moeilijk en belangrijk onderwerp. Een absolute must-read voor kinderen vanaf 10 jaar.’

- Dorothé Cras, Utrechtse Kinderboekenwinkel

newsletter Facebook
Arend van Dam

Historisch jeugdboek van Arend van Dam over Nederland en de slavernij

Waarom deed Nederland mee aan de slavenhandel? En hoe gaan we vandaag de dag om met dit lelijke stuk uit onze...

Leeftijd: 
10-12 jaar
Verschijningsdatum: 
26-02-2018
ISBN: 
9789000359158
Uitvoering: 
Gebonden
€ 19,99

Meer nieuws

Mega en Mini

Mega en Mini
08-12-2023
Mega en Mini
Verbaas je over de kleinste en grootste dingen op onze prachtige planeet!

Kerstcadeaus voor 7-9 jaar

cadeautips kerst
29-11-2023
Kerstcadeaus voor 7-9 jaar
Vijf fijne kinderboeken om zelf te lezen of voor te lezen

Kerstcadeaus voor 10-12 jaar

cadeautips kerst
29-11-2023
Kerstcadeaus voor 10-12 jaar
Een mix van vijf mooie kinderboeken - Van feit tot fabel

Kerstcadeaus voor 0-3 jaar

cadeautips kerst
29-11-2023
Kerstcadeaus voor 0-3 jaar
Een mix van vijf vrolijke boekjes voor de allerkleinsten

Pages