Met andere ogen: slavernij

Met andere ogen: slavernij

Met andere ogen: slavernij
09-03-2021

2 december is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de internationale dag van de afschaffing van de slavernij, om het uitroeien van slavernij te stimuleren. 

Jaarlijks wordt op 1 juli tijdens het Keti Koti festival (dit betekent ‘verbroken ketenen’) de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen herdacht en gevierd. In 1863 kwam er op deze dag een einde aan een periode van ruim 200 jaar slavernij. Nederland was op dat moment een van de laatste landen die zich nog bezig hield met slavenhandel.

In De reis van Syntax Bosselman lees je meer over waarom Nederland mee deed aan de slavenhandel en hoe we vandaag de dag eigenlijk om gaan met dit lelijke stuk uit onze geschiedenis. Arend van Dam ging op zoek naar antwoorden op deze lastige vragen. Je leest alles over Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen en Johan Maurits van Nassau. En over Syntax Bosselman, die in 1883 samen met 27 landgenoten vanuit Suriname naar Nederland werd gehaald voor de Wereldtentoonstelling. Niet als eregast, zoals beloofd, maar om hem tentoon te stellen aan het Nederlandse publiek. Met De reis van Syntax Bosselman schreef Arend van Dam niet alleen een boek vol indrukwekkende geschiedenisverhalen, hij doet ook verslag van zijn zeer persoonlijke zoektocht naar de mensen achter de geschiedenis.

Dat het een belangrijk historisch boek is, wordt ook onderstreept door het feit dat het op de long list voor de Thea Beckmanprijs staat! De jaarlijkse prijs voor het beste historische jeugdboek, voor kinderen tot 12 jaar.

Spreekbeurtpakket & lesbrief

Vind jouw kind dit ook een belangrijk en interessant onderwerp? In samenwerking met Arend van Dam is er, speciaal voor leerlingen in groep 7 en 8, een spreekbeurtpakket samengesteld door de uitgeverij. Het spreekbeurtpakket kan gebruikt worden bij zowel spreekbeurten over de slavernij als boekbesprekingen over De reis van Syntax Bosselman. Het spreekbeurtpakket is hier te downloaden.

De reis van Syntax Bosselman is natuurlijk uitermate geschikt voor het onderwijs. Daarom wordt er ook een lesbrief bij het boek ontwikkeld. Hierover later meer.

Lovende reacties voor De reis van Syntax Bosselman

Het nieuwste boek van Arend van Dam is geweldig ontvangen en kreeg mooie recensies:

 

 ‘Van Dam overstijgt hiermee zijn gebruikelijke werk. De reis van Syntax Bosselman is een wijs en bij vlagen indrukwekkend kinderboek over een gevoelig onderwerp, dat iedereen zou moeten lezen.’

 -  Pjotr van Lenteren in de Volkskrant. Hij geeft het boek vier sterren!

 

 ‘Arend van Dam schreef een jeugdboek over slavernij. Dit boek zou iedereen moeten lezen. Hij vertelt het verhaal van Syntax Bosselman, gelardeerd met geschiedenisverhalen en als toegift telkens zijn eigen ontdekkingstocht over dit onderwerp. Heb het nu bijna uit en hoe gek het ook klinkt je kunt en wilt het boek eigenlijk niet wegleggen!’

- Marijn Staps, boekhandel Quist in Bergen

 

Arend van Dam schreef al een flink aantal stevige boeken vol met leerzame verhalen over geschiedenis, aardrijkskunde, cultuur en natuur. In zijn nieuwste boek behandelt hij het slavernijverleden van Nederland. Naast de vele verhalen boordevol informatie vertelt Arend ook hoe zijn zoektocht naar die informatie verlopen is, een geweldige toevoeging! Het boek is geïllustreerd met fijne tekeningen van Alex de Wolf en daarnaast is er veel (historisch) fotomateriaal in opgenomen. Al met al is het een indrukwekkend, lijvig en prachtig boek over een moeilijk en belangrijk onderwerp. Een absolute must-read voor kinderen vanaf 10 jaar.’

- Dorothé Cras, Utrechtse Kinderboekenwinkel

newsletter Facebook
Arend van Dam

Historisch jeugdboek van Arend van Dam over Nederland en de slavernij

Waarom deed Nederland mee aan de slavenhandel? En hoe gaan we vandaag de dag om met dit lelijke stuk uit onze...

Leeftijd: 
10-12 jaar
Verschijningsdatum: 
26-02-2018
ISBN: 
9789000359158
Uitvoering: 
Gebonden
€ 19,99

Meer nieuws

1 juli KetiKoti

Ketikoti kinderboekentips
22-05-2023
1 juli KetiKoti
Wat vieren we met KetiKoti en waar staan we bij stil op deze dag?

Juli: zomervakantie

doeboekentips 2023
22-05-2023
Juli: zomervakantie
5 leuke doeboeken vol leerzame opdrachten!

De magische academie

De magische academie - De ontdekking van de talenten
10-05-2023
De magische academie
Een spectaculaire nieuwe serie in de wereld van De magische apotheek!

Bedtijd voor Elmer

Bedtijd voor Elmer
08-05-2023
Bedtijd voor Elmer
Ga mee op pad met de wereldberoemde kleurtjesolifant

De koning zonder spierballen

De koning zonder billen
08-05-2023
De koning zonder spierballen
Een nieuw avontuur van de makers van De ridder zonder billen!

Stinkhond - Stinkend rijk

Stinkhond - Stinkend rijk
08-05-2023
Stinkhond - Stinkend rijk
Twaalfde deel in de grappige kinderboekenreeks om zelf te lezen

Pages