Keti Koti

Keti Koti

Afbeelding Keti Koti leestips
Keti Koti
29-05-2024

Jaarlijks wordt op 1 juli tijdens het Keti Koti festival (dit betekent ‘verbroken ketenen’) de afschaffing van de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen herdacht en gevierd. Een onderwerp waar je met de klas over moet blijven praten en blijven lezen. 

 

Wist je dat er op deze dag in 1863 kwam een einde kwam aan een periode van ruim 200 jaar slavernij? Nederland was op dat moment een van de laatste landen die zich nog bezig hield met slavenhandel. Hoe staan we stil bij deze bijzondere dag? 

 

Om met dit onderwerp in de klas aan de slag te gaan, hebben we twee leestips:

Een vrolijke optocht op Keti Koti (7+), een boek gemaakt door Henna Goudzand Nahar en Brian Elstak. Het is een van de allereerste Nederlandstalige zelfleesboeken over KetiKoti. Het verhaal gaat over de vrienden Bas en Jume. Als Bas hoort dat zijn vriendin Jume naar Suriname gaat, wil hij dolgraag mee. Jume gaat met haar beide oma’s kleren maken voor Keti Koti. Dat is het feest om te vieren dat de slavernij is afgeschaft. Dat in veel landen niemand meer gevangen wordt gehouden en gratis hoeft te werken voor iemand anders. Eenmaal terug in Nederland willen Bas en Jume alles uit de kast halen om van de Bigi Spikri-optocht van Keti Koti een nog groter succes te maken. Zal het hen lukken? Een boek met prachtige illustraties van Brian Elstak om voor te lezen aan kinderen vanaf 6 jaar of zelf te lezen vanaf 7 jaar. 

 

De reis van Syntax Bosselman (10+), de klassieker van Arend van Dam heeft update gekregen. Waarom deed Nederland mee aan de slavenhandel? En hoe gaan we vandaag de dag om met dit lelijke stuk uit onze geschiedenis, dat niet meer uit te wissen valt? Arend van Dam besloot op zoek te gaan naar antwoorden op deze lastige vragen. Vijf jaar geleden verscheen het veelgeprezen De reis van Syntax Bosselman, dat werd bekroond met zowel een Zilveren Griffel als de Archeon Thea Beckmanprijs. Deze geactualiseerde nieuwe editie bevat diverse nieuwe verhalen en extra hoofdstukken. Geschikt voor lezers van 10 tot 15 jaar, maar ook voor volwassenen.

 

Lesbrieven

Leerlingen kunnen via Een vrolijke optocht op Keti Koti aan de slag met het thema Keti Koti. Er zijn twee lesbrieven bij dit boek beschikbaar. Een voor de onder- en een voor de bovenbouw. Bij elke lessuggestie wordt vermeld voor welke groep die het meest geschikt is. De lessuggesties zijn te gebruiken bij de lessen Nederlands, oriëntatie, tekenen, creatieve vorming en muziek en dan vooral in de aanloop naar de herdenking en viering van de dag waarop in Nederland de afschaffing van de slavernij wordt herdacht en gevierd. 

 

Download lesbrief onderbouw

Download lesbrief bovenbouw

 

 

Bekijk de leestips hieronder

 

newsletter Facebook
Henna Goudzand Nahar

Vier Keti Koti mee!

Als Bas hoort dat zijn vriendin Jume naar Suriname gaat, wil hij dolgraag mee. De dorpen van Jumes familie in Suriname, heeft ze hem verteld, zijn heel speciaal. In...

Leeftijd: 
7-9 jaar
Verschijningsdatum: 
06-06-2023
ISBN: 
9789000388738
Uitvoering: 
Gebonden
€ 12,99
Arend van Dam

Nieuwe editie van het bekroonde De reis van Syntax Bosselman

Waarom deed Nederland mee aan de slavenhandel? En hoe gaan we vandaag de dag om met dit lelijke stuk...

Leeftijd: 
10-12 jaar
Verschijningsdatum: 
08-06-2023
ISBN: 
9789000389568
Uitvoering: 
Gebonden
€ 19,99

Meer nieuws

Zomerlezen Doeboeken 2024

Doeboeken zomer 2024 campagne
14-06-2024
Doeboeken voor de vakantie
Ontdek de leukste doeboeken die je niet wilt missen!

Dinosaurus Club

Dinosaurusclub
10-06-2024
Dinosaurus Club
Nieuwe spannende serie vol natuur en dinofeitjes

Stinkhond in Parijs

Stinkhond in Parijs
10-06-2024
Stinkhond in Parijs
Verken Parijs samen met Stinkhond en Plattekat

Vos en Haas doe-expo

Doe-expo Vos en Haas
03-06-2024
Vos en Haas doe-expo
Gloednieuwe doe-expo op Kasteeldomein Zellaer

Zomerlezen 4-6 jaar '24

Afbeelding Zomerlezen 4-6 jaar
03-06-2024
Zomerlezen 4-6 jaar
Ontdek vijf vrolijke kinderboeken vol voorleesplezier!

Zomerlezen 7-9 jaar '24

Nieuwsbericht Zomerlezen '24 - 7-9 jaar
03-06-2024
Zomerlezen 7-9 jaar
Ontdek vijf leuke kinderboeken om uit voor te lezen!

Pages