Auteur vd Maand december

Auteur vd Maand december

10 vragen aan Sanne Rooseboom
07-12-2022

 

10 vragen aan Sanne Rooseboom

Aangezien we alles over de leukste kinderboeken willen weten, willen we ook alles van de leukste kinderboekmakers weten. Daarom kiezen we elke maand een maker uit die we tien vragen stellen. Deze maand vragen we kinderboekmaker Sanne Rooseboom de hemd van het lijf. Wil je weten hoe ze aan haar ideeën komt? Of ben je benieuwd wat haar favoriete boek is? Lees dan verder!

 

10 vragen aan Sanne Rooseboom

Even voorstellen

Sanne Rooseboom (1979) studeerde internationale betrekkingen met een specialisatie in mensenrechten aan de universiteiten van Amsterdam en Sussex. Ze werkte als journalist voor de krant en werd schrijfster van kinderboeken. Ze woont in Rotterdam met haar man en kinderen. Je kent haar vast van de populaire kinderboekenserie Het Ministerie van Oplossingen. Onlangs verscheen haar boek Mot en de metaalvissers en komend voorjaar verschijnt het nieuwe deel Het Ministerie van Oplossingen en het spook van de Haviksburcht!

Welke boeken heeft ze allemaal geschreven? Check het hier!

 

 

VRAAG 1: WANNEER BEN JE BEGONNEN MET SCHRIJVEN?

Ik schreef al graag en veel als kind en ik heb als volwassene ook altijd verhalen geschreven, maar ik maakte pas een boek af toen ik 33 was. Dat stuurde ik een jaar later op aan uitgeverijen en weer een jaar later lag het in de winkel. Dus als ik de dag tel dat ik een boek af had, dan ben ik nu zo’n tien jaar schrijver. 

 

VRAAG 2: HOE BEN JE KINDERBOEKENSCHRIJVER GEWORDEN?

Ik werkte als journalist, dus ik schreef elke dag en dat wilde ik ook heel graag. Maar als je voor een krant of voor de radio werkt, moet alles wat je schrijft echt gebeurd zijn en ik miste mijn fantasie. Daarom ging ik weer zelfbedachte verhalen schrijven. Eerst heb ik geprobeerd voor volwassenen te schrijven, maar dat was alsof ik schreef met mijn voet op de rem. Ik bedacht zinnen en stukjes, maar het verhaal ging niet leven. Pas toen ik een verhaal voor kinderen bedacht, wist ik dat ik dát wilde. 

 

VRAAG 3: WAT VIND JE LEUK AAN SCHRIJVEN?

Ik vind het bedenken van een verhaal het leukste wat er is. Het allermooist is het als het verhaal zich afspeelt in mijn hoofd. Dan is het net of ik het niet zelf bedenk, maar alleen moet opschrijven hoe het verder gaat. Ook het echte schrijven vind ik leuk. Dus de juiste woorden vinden om een zin of scène grappig, mooi, spannend of duidelijk te maken.

 

VRAAG 4: HOE KOM JE AAN IDEEËN?

Uit alles. Soms plopt er gewoon een idee in mijn hoofd en dan ga ik er verder over nadenken en wordt het wel of niet een verhaal. Het kan komen door een gesprek met iemand, door iets wat ik lees of op de radio hoor, wat ik zie terwijl ik in de tram zit. Alleen als ik het echt een goed idee vind, kan ik er mee verder. 

 

VRAAG 5: HOE WEET JE ALLES WAT JE SCHRIJFT IN JE BOEKEN?

Tja, dat bedenk ik. Soms moet ik daar hard voor nadenken en soms zie ik het in één keer helemaal voor me. Ik doe daarnaast altijd onderzoek zodat de dingen die echt zouden kunnen gebeuren ook kloppen. Voor het Veel te volle huis heb ik gepraat met iemand die hoarders helpt, mensen die niks kunnen weggooien. Voor Mot en de metaalvissers heb ik een duikboot bezocht en heb ik een magneet gekocht om mee te vissen. 

 

VRAAG 6: WAT IS JE FAVORIETE BOEK?

Misdaad en straf van Dostojevski. Geen ander boek heeft me zo meegesleept als dat. In de periode dat ik het las werd ik elke ochtend in paniek wakker met het idee dat ik iemand had vermoord en realiseerde me dan rustig dat ik dat niet was, maar de hoofdpersoon van het boek. Die ervaring heb ik daarna niet meer zo intens gehad. Er zijn nog veel andere goede boeken natuurlijk die ik kan noemen, maar hier moest ik nu aan denken. 

 

Mot en de metaalvissers - Sanne Rooseboom

VRAAG 7: HEB JE HUISDIEREN?

Nee! Mijn man is heel allergisch, dus we kunnen geen kat nemen. Anders had ik dat wel leuk gevonden. 

 

VRAAG 8: WAT ZIJN JE HOBBY'S?

Schrijven… Saai heh? Maar ik vind het echt leuk. En films kijken met mijn kinderen. En afspreken met vrienden. En bellen. En lezen. En op reis gaan. En geschiedenispodcasts luisteren. 

 

VRAAG 9: WAT IS JE LIEVELINGSETEN? EN JE LIEVELINGSKLEUR? EN JE LIEVELINGSDIER? 

Mexicaans. Zwart voor kleren, blauw voor muren. Chimpansee.

 

VRAAG 10: WIE MAAKT DE TEKENINGEN IN JE BOEKEN? 

De tekeningen in mijn eerste boek Jippie, een humeurig sprookje zijn gemaakt door Annet Schaap. De illustraties van het Ministerie van Oplossingen door Mark Janssen en die in Mot en de metaalvissers door Sophie Pluim.

 

Dank je wel Sanne voor je leuke antwoorden! 

 

Bekijk hier 5 boeken van Sanne Rooseboom

newsletter Facebook
Sanne Rooseboom

Winnaar Kinderboekwinkelprijs 2023

De week waarin Mot een duikboot vond, begon redelijk normaal. Saai zelfs. Dat was niet zo gek. Er moest heel wat gebeuren voordat ze...

Leeftijd: 
10-12 jaar
Verschijningsdatum: 
08-04-2022
ISBN: 
9789000381371
Uitvoering: 
Gebonden
€ 17,99
Sanne Rooseboom

'Roald Dahl in een nieuw jasje' Boekenkrant

Ontdek het geheime ministerie…

Nina is een avontuurlijk meisje van 11 jaar dat niet van stilzitten houdt. Haar vader is...

Leeftijd: 
10-12 jaar
Verschijningsdatum: 
12-09-2016
ISBN: 
9789000351091
Uitvoering: 
Gebonden
€ 16,99
Sanne Rooseboom

Het Ministerie van Oplossingen is terug!

We helpen iedereen, niet alleen wie we aardig vinden. Dat is een van de strenge regels van het eeuwenoude Ministerie van Oplossingen, dat...

Leeftijd: 
10-12 jaar
Verschijningsdatum: 
26-11-2020
ISBN: 
9789000374984
Uitvoering: 
Gebonden
€ 16,99
Sanne Rooseboom

Het Ministerie van Oplossingen gaat op reis!

Al vijfendertig jaar staat de Haviksburcht leeg. Volgens de buurtbewoners in de Zwitserse heuvels spookt het er. Maar is dat...

Leeftijd: 
10-12 jaar
Verschijningsdatum: 
17-02-2023
ISBN: 
9789000385065
Uitvoering: 
Gebonden
€ 16,99
Sanne Rooseboom

Superchagrijnig prinsesje in misschien wel het grappigste boek van het jaar! 

Prinses Super is ontzettend humeurig. En dat terwijl ze in Jippie woont, een land waar iedereen altijd vrolijk...

Leeftijd: 
7-9 jaar
Verschijningsdatum: 
04-05-2016
ISBN: 
9789000348367
Uitvoering: 
Gebonden
€ 16,99

Meer nieuws

In oorlog

In oorlog - Arend van Dam
27-03-2024
In oorlog
Meeslepend boek over de geschiedenis van van oorlogsvoering

Daaf Duif

Daaf Duif - Swapna Haddow
20-03-2024
Daaf Duif
Nieuwe, hilarische serie vol duiven en kattenkwaad

Pages