Auteur van de maand maart 2023

Auteur van de maand maart 2023

Mini-interview Julie de Graaf
01-03-2023

Auteur van de maand Julie de Graaf

 

10 vragen aan Julie de Graaf

Aangezien we alles over de leukste kinderboeken willen weten, willen we ook alles van de leukste kinderboekmakers weten. Daarom kiezen we elke maand een maker uit die we tien vragen stellen. Deze maand vragen we kinderboekmaker Julie de Graaf de hemd van het lijf. Wil je weten hoe ze kinderboekschrijfster is geworden? Of ben je benieuwd wat haar lievelingseten is? Lees dan verder!

 

10 vragen aan Julie de Graaf

Even voorstellen

Julie de Graaf is freelance journalist en woont in Leiden met haar man, twee kinderen, bergen Lego en een dove kat. Ze houdt van lezen brood bakken en skateboarden. In februari verscheen haar eerste kinderboek Het geweldige Grote Mensenboek, waarvoor Wendy Panders de illustraties maakte.

 

VRAAG 1: WANNEER BEN JE BEGONNEN MET SCHRIJVEN?

Toen ik 10 was, maakte ik met mijn nichtje Nienke meerdere afleveringen van het opablad als cadeau voor onze opa en oma. Het was een Donald Duck-achtig tijdschrift over de belevenissen van opa en oma Koek. Later ben ik stukjes voor tijdschriften gaan schrijven en nu heb ik mijn eerste kinderboek geschreven!

 

VRAAG 2: HOE BEN JE KINDERBOEKENSCHRIJVER GEWORDEN?

Door mijn idee voor een kinderboek op te sturen aan een uitgeverij. (Klinkt wel erg makkelijk hè? Ik was daarvoor al meer dan 10 jaar aan het schrijven voor mijn werk, dus ik had behoorlijk wat oefening gehad.) 

 

VRAAG 3: WAT VIND JE LEUK AAN SCHRIJVEN?

Ik vind kinderen de leukste wezens van de wereld en ik houd van nieuwe dingen bedenken. Om iets in je hoofd te hebben en dat dan precies goed op papier te krijgen, voelt net zo fijn als bijvoorbeeld een doelpunt scoren met voetbal of een cadeautje uitpakken. 

 

VRAAG 4: HOE KOM JE AAN IDEEËN?

Bij mij thuis komt er magisch water uit de kraan, want ik krijg heel vaak ideeën als ik onder de douche sta. Ik was bijvoorbeeld aan het douchen toen ik dacht: “Hee, weet je wat leuk zou zijn, een boek voor kinderen over alle rare dingen die grote mensen doen!” 

 

VRAAG 5: HOE WEET JE ALLES WAT JE SCHRIJFT IN JE BOEKEN?

Ik bedenk eerst wat ik allemaal wil vertellen en daarna doe ik onderzoek naar de dingen die ik niet weet. Voor Het geweldige Grote Mensenboek heb ik bijvoorbeeld onderzocht waarom Grote Mensen zo uit hun mond stinken als ze ‘s ochtends wakker worden en waarom ze verslaafd zijn aan hun mobiele telefoon.

 

VRAAG 6: WAT IS JE FAVORIETE BOEK?

Pfff, wat een moeilijke vraag! Ik lees heel graag en veel en er zijn zoveel mooie boeken. Afgelopen maand las ik bijvoorbeeld Mot en de metaalvissers van Sanne Rooseboom -  echt een aanrader! Het is een stoer en mooi verhaal over jezelf zijn, opkomen voor wat je belangrijk vindt en mysterieuze duikboten. 

 

VRAAG 7: HEB JE HUISDIEREN?

Ja! Onze dove kat Ollie. Hij is 13 jaar en heeft zeker al acht van zijn negen levens opgemaakt aan spannende avonturen op straat zoals gevechten met buurtkatten en een aanrijding. Gelukkig is hij wel heel lief voor mensen. Hij ligt graag bij mij op schoot en moet dan héél hard spinnen. 

 

VRAAG 8: WAT ZIJN JE HOBBY'S?

Broodjes bakken en skateboarden. Ik kan helaas geen coole trucjes. Mijn skateboards hebben van die dikke, zachte wielen waar je vooral lekker mee over de weg kan sjezen. 

Het geweldige grote mensenboek

 

VRAAG 9: WAT IS JE LIEVELINGSETEN? EN JE LIEVELINGSKLEUR? EN JE LIEVELINGSDIER? 

Kardemombroodjes. Blauw, groen en blauwgroen. Een ijsvogel. 

 

VRAAG 10: WIE MAAKT DE TEKENINGEN IN JE BOEKEN? 

De tekeningen in Het geweldige Grote Mensenboek zijn van Wendy Panders, zij maakt heel leuke illustraties met veel kleine grapjes erin. Ik werk nu aan de teksten voor ‘Een boek vol huizen’ van tekenaar Pieter van Eenoge over bijzondere huizen van over heel de wereld. Hij schildert mooie, grote platen met prachtige kleuren. 

 

Dank je wel Julie voor je leuke antwoorden! 

 

Bekijk hier het eerste kinderboek van Julie de Graaf

newsletter Facebook
Julie de Graaf

Grote Mensen zijn best raar. Ze zijn bezig met koffie drinken en de vraag of jij wel genoeg gestoomde broccoli eet. Ze willen 'tijd voor zichzelf', maar gaan nooit eens lekker spelen. En terwijl...

Leeftijd: 
7-9 jaar
Verschijningsdatum: 
21-02-2023
ISBN: 
9789401486040
Uitvoering: 
Gebonden
€ 19,99

Meer nieuws

Dassen boeken

Das - Diet Groothuis
27-03-2023
Boeken over de das
De geheimen van de das ontrafeld!

Overal zijn vogels

Overal zijn vogels
01-03-2023
Overal zijn vogels
Pak je verrekijker: we gaan vogels kijken!

De bende van Stinkhond

De bende van Stinkhond
01-03-2023
De bende van Stinkhond
Een grappig verhaal om voor te lezen of zelf te lezen​

De Muisketeers

De Muisketeers - Een razend reken-avontuur
01-03-2023
De Muisketeers
Ga mee op een spannend rekenavontuur!

Kijk dan toch!

Kijk dan toch!
01-03-2023
Kijk dan toch!
Een voorleesboek om van te genieten

Pages