Liesbeth Musters

Ambassadeur Liesbeth Musters
Liesbeth Musters
Leerkracht

Al zolang ik me kan herinneren lees ik. Als kind was ik wekelijks in de bibliotheek te vinden. Die liefde is nooit overgegaan. Ik ben nu moeder van 4 kinderen en leerkracht in het speciaal onderwijs. Nog steeds vind je me wekelijks in de bibliotheek, op zoek naar boeken voor mijn eigen kinderen en de leerlingen in mijn klas. Zo probeer ik de liefde voor het lezen door te geven.

Bespreking(en) door Liesbeth Musters

Stinkstoute panda

Ik heb het boek Stinkstoute panda met veel plezier gelezen. Het heeft een handzaam formaat met een fijne bladspiegel. De tekst wordt afgewisseld met veel illustraties. Deze illustraties zijn allemaal getekend in zwart-grijs- en roodtinten. Waardoor het een rustige uitstraling geeft. Er zijn ook stripjes in getekend. De illustraties vormen een onderdeel van het verhaal. Hierdoor is het voor beginnende lezers goed te volgen. Er staan soms wel lastige woorden in de tekst zoals ‘lasagnadrilpuddinkjes’. Het is leuk om deze lange samengestelde woorden met de kinderen te bekijken. Ook staan er grappige woordspelingen in het boek zoals ‘we zullen ze een bamboepoepie laten ruiken’. Dit maakt het wel uitdagend voor de sterkere lezers. Het boek is dan ook zeker een aanwinst voor deze jonge lezers. 

In het boek volgen we de avonturen van pandabeer Lin. Ze moet samen met haar broer ‘Snoet-als-een-zak-vol-aardappels’ verhuizen naar een dierentuin. Iedereen vindt haar schattig. Maar ze wil helemaal niet schattig zijn. Dus gaat ze op zoek naar manieren om superstout te zijn. Dat is nog niet zo makkelijk. Want bij alle stoute dingen die ze doet wordt ze toch weer schattig gevonden. Een grappig verhaal volgt. Zou het lukken de stinkstoutigste panda ooit te worden? 

Maak je eigen plantenparadijs

Zelfs zonder groene vingers kun je met dit boek je kamerplanten levend houden. 

Maak je eigen plantenparadijs is een geweldig boek voor iedereen met en zonder groene vingers. Zelf kan ik me indelen bij de groep mensen zonder groene vingers. Met een man die zeer zeker wel groene vingers heeft is dit boek voor mij dus een aanwinst in de boekenkast. De duidelijke inleiding en inhoudsopgave maken dat je op verschillende manieren met dit boek aan de slag kunt. Je kunt het lezen als een informatieboek en zo meer leren over allerlei veel voorkomende kamerplanten. Je kunt ook een plant opzoeken en daar mee aan de slag. Met duidelijk kleurrijk geïllustreerde illustraties lees je over 12 verschillende kamerplanten hoe je ze verzorgt en kunt stekken. Dit kan gewoon niet misgaan. Naast deze informatie staan er nog leuke tips en activiteiten in dit boek. Een boek geschreven voor kinderen maar dus ook voor volwassenen zeker bruikbaar. Met wat hulp kunnen kinderen vanaf een jaar of 7 aan de slag met dit boek.

Zelf heb ik de tekst van ‘zo stek je jouw pannenkoekplant’ in de klas als begrijpend leestekst gebruikt. En ook uitgevoerd. Wat een enthousiasme en betrokkenheid. Maar ook een tekenles, natuurles of een les over duurzaamheid behoren tot de mogelijkheden met dit boek. 
Een aanrader dus voor iedereen die zich wil verdiepen in de verzorging van kamerplanten. Een boek dat zowel thuis als op school goed in te zetten is en kinderen weet te prikkelen om zelf aan de slag te gaan. Vanaf nu loop ik anders door een tuincentrum!