Akkie Beerda

DLKB Ambassadeur Akkie Beerda
Akkie Beerda
Leerkracht

Als kind was ik een echte boekenwurm. Heerlijk wegdromen in een andere wereld. Mijn liefde voor jeugdliteratuur breng ik als leerkracht in het speciaal onderwijs graag over op kinderen. Daarnaast ontwikkel ik veel onderwijsmaterialen aan de hand van prentenboeken. Kinderen hebben er recht op om iedere dag voorgelezen te worden. Jeugdliteratuur bevat zulke rijke taal, dat geef ik graag door!

 

Bespreking(en) door Akkie Beerda

Help! Koen Konijn, redder van de bibliotheek

Ontdekken dat je een held bent zonder dat je dit zelf in de gaten hebt. Hoe fantastisch is dat?

Een prentenboek over boeken en een bibliotheek. Dat maakt mij als boekenliefhebber direct nieuwsgierig. 

Een bibliotheek, dat is toch wel de fijnste plek op aarde. Want dat is namelijk dé plek om te dromen, de mooiste reizen te kunnen maken en de spannendste avonturen te beleven. En dat is precies de reden waarom Koen Konijn en zijn broertje zo graag naar de bibliotheek gaan. Dan ontdekken ze dat er op die hele fijne plek iets heel vreemds aan de hand is… 
De bibliotheek moet sluiten! Alleen een toverdraak kan de bibliotheek nog redden. Maar waar vinden ze die? Koen Konijn en zijn vriendjes hebben geen tijd te verliezen! Ze gaan snel op zoek en vragen iedereen die ze in de stad tegenkomen of ze een toverdraak gezien hebben. Maar helaas, niemand weet waar de toverdraak te vinden is. Hoe loopt dit af?

Dat ontdek je in dit prachtige prentenboek van Emily MacKenzie. De auteur weet op een toegankelijke manier een maatschappelijk probleem dicht bij de jonge lezers te brengen. De kleurrijke illustraties spreken tot de verbeelding. Kortom, een boek dat in geen enkele boekenkast of bibliotheek mag ontbreken. 

Voorlezen vanaf 3 jaar, zelfstandig te lezen vanaf 7 jaar.

De dikke Stinkhond

Zelfs in het leven van een stinkhond gebeuren leuke dingen.

Als je niets van de wereld begrijpt en leeft in een vuilnisbak, je vriend Plattekat heet en je aan het begin van de dag niet weet wat de dag je brengen zal….hoe zou dat zijn? Welkom in het leven van Stinkhond. En als je denkt dat het leven van Stinkhond saai is… dan zit je er goed naast! Dit boek bevat maar liefst drie verhalen: Stinkhond gaat naar school, Stinkhond op de boerderij en Stinkhond naar het circus.

Niet alleen de prachtige illustraties van Marc Boutavant zitten vol humor, ook de verhalen staan bol van de woordgrappen en dubbelzinnige opmerkingen. De schrijfstijl van Colas Gutman is heel prettig om te lezen. In het eerste deel van dit boek wil Stinkhond graag leren lezen en schrijven. Stinkhond denkt dat hij niets te bieden heeft, maar rijkdom is niet te vinden in dure spullen. Wel in een groot hart. En daarmee is Stinkhond rijker dan de mooiste honden. In het tweede deel gaat Stinkhond op avontuur naar de boerderij. Hij wil graag weten of kippen tanden hebben en of de koe die lacht smeerkaasdoosjes als oorbellen heeft. Stinkhond gaat op ontdekkingsreis en leert dat er vreemde dingen gebeuren op deze boerderij. Waar ben je gelukkiger: in een luxe circus waar je een nummer bent of in een arm circus waar men je bij naam kent en er liefde is voor elkaar? Stinkhond gaat op onderzoek uit en ontdekt waar het echt om draait in dit derde en laatste verhaal van dit boek. Stinkhond laat in al zijn avonturen een prachtige afspiegeling van onze huidige maatschappij zien. Heel knap gedaan!

Stinkhond, alias het vuilnisbakkenmonster: iedereen kent zijn naam, maar niemand kent zijn kracht. Totdat je dit boek gelezen hebt. Kinderen vanaf 4 jaar zullen van de doldwaze avonturen smullen als ze hieruit voorgelezen worden. Een stinkende aanrader!

 

Kevin de Vampier

In ieder kind schuilt een held. En op een dag zul jij de held in jezelf ontdekken.

‘Als je het allerergste van de wereld al hebt meegemaakt is er niet veel meer om bang voor te zijn.’ Vanuit die gedachte beleef je de avonturen van de elfjarige Bibi in de nieuwe serie van Kevin de Vampier
Bibi woont al tien jaar bij haar twee verzuurde tantes, die haar heel streng opvoeden in het stadje BENEDEN-ELLENDE. Bibi beleeft weinig avonturen. Daar heeft ze ook geen tijd voor, want ze moet heel veel taken voor haar tantes uitvoeren. Bovendien woont er een hele strenge burgemeester in de stad die besloten heeft dat er geen plezier gemaakt mag worden vanwege een monster die al 73 jaar achter de heuvels slaapt. De laatste keer dat het monster wakker werd, is de halve stad vernield. Dat mag niet nog een keer gebeuren. En dus verloopt elke dag voor Bibi saai en eentonig. Totdat…. Kevin de Vampier met zijn familie door een ongelukkige samenloop van omstandigheden in het stadje terecht komt en hij Bibi ontmoet. Vanaf dat moment is niets meer saai in het leven van Bibi. Helemaal niet wanneer het monster na lange tijd brullend wakker wordt en de berg begint te trillen…. De grote mensen in het stadje zijn bang. Zullen Kevin en Bibi in staat zijn om BENEDEN-ELLENDE te redden? 

Kevin de Vampier is het eerste deel van een serie over het leven van een vampier. Het verhaal wordt wisselend geschreven vanuit het perspectief van Kevin en Bibi. Wanneer de twee elkaar ontmoeten, ontstaat er een warme vriendschap tussen hen en beleven ze de meest doldwaze avonturen. Alhoewel de levens van Kevin en Bibi ogenschijnlijk heel verschillend zijn, blijken ze toch meer overeenkomsten te hebben dan ze eerst dachten. Het verhaal leest vlot weg en is grappig en spannend tegelijk. De zwart-witte illustraties passen goed bij het verhaal. Zelfstandig te lezen vanaf ongeveer 7 jaar.