Haaienhelden

Haaienhelden

Sophie van der Stap
Esther Leeuwrik

We vinden ze fascinerend en vooral heel eng: haaien. Wat niet veel mensen weten is dat we haaien nodig hebben. Ze zijn onmisbaar voor het voortbestaan van de zeeën en ze blijven mensen verbazen. Weet jij bijvoorbeeld waarom haaien zo graag naar een schoonmaakstation zwemmen? Of dat ze al rondzwommen in de tijd van vóór de dinosauriërs en talloze superpowers hebben?
Sophie van der Stap is van jong af aan al in de ban van haaien. Ze zwom op verschillende plekken met haaien en ontdekte dat ze niet gevaarlijk zijn, maar zelf in gevaar zijn, en dat ze onze hulp hard nodig hebben. In Haaienhelden laat ze aan de hand van bizarre weetjes en heldhaftige zeebeschermers - kapiteins, diepzeeduikers en moderne zeemeerminnen - zien dat haaien de échte helden van de zeeën zijn. Maar vooral wil ze deze prachtige dieren en al het leven in de zee helpen.

Leeftijd

vanaf 7 jaar

Verschijningsdatum

23-05-2023

ISBN

9789464040869

Uitvoering

Gebonden
PDF icon Download lesbrief (368.79 KB)

Auteur van dit boek

SOPHIE VAN DER STAP is bekend geworden door haar debuut Meisje met negen pruiken. Het boek is verfilmd en in meer dan twintig talen vertaald. Later schreef ze diverse romans en samen met het WNF bracht ze het luisterverhaal Het fluisterende woud, uit ter ondersteuning van hun bossencampagne. Haaienhelden is haar eerste kinderboek. Het brengt haar twee liefdes samen: schrijven en de zee.

© Herman van Heusden

 

 

Dit vinden onze ambassadeurs:

Grootouder
Jeannette Broer

Dit boek heeft, naast veel informatie over haaien en haaienredders, ook een verhaal over de haai Elem.

De haaienredders worden voor het voetlicht gehaald met informatie over waarom ze redders zijn geworden en in welk werelddeel ze actief zijn. Het verhaal van Elem begint op het punt dat zij zwanger is en een haak in haar bek krijgt. Onderweg in het verhaal, kun je lezen over vervuiling van de zee, kenmerken van verschillende zeedieren en hiernaast ook over de redding van Elem en de geboorte van haar kleintjes.

Het boek is, voor kinderen die zich in zeedieren interesseren, heel leuk en goed te lezen vanaf groep 4/5. Het is ook goed te gebruiken als informatief boek in het thema de zee/dieren en als er over het milieu gepraat/gewerkt wordt op school. Het is niet echt een voorleesboek, maar wel samen met een kind thuis te lezen en ook om dan de dingen waar naar verwezen wordt zelf op te zoeken.

Dit opzoeken kan ook in een klas waar kinderen geïnteresseerd zijn in wat er in de wereldzeeën gebeurt. In het boek staan ook verwijzingen naar verschillende andere webpagina’s, documentaires en boeken.

De tekeningen in het boek zijn simpel, de foto’s zijn een goede aanvulling. Een leuk en interessant boek om meer te weten te komen over haaien en om bewust te zijn dat we ze toch echt nodig hebben (ondanks dat ze best een beetje eng zijn ;-) )