Tonny Jochems

Tony Jochems
Tonny Jochems
Grootouder

Ik doe heel graag mee omdat ik dol ben op lezen en ook regelmatig voorlees aan mijn kleindochter, Isis. We lezen graag boeken vanaf 12 jaar. Ik werk als vrijwilliger in de bieb. Mijn andere vrijwilligers werk ligt nu stil vanwege Corona. Meer tijd om voor te lezen!!

Bespreking(en) door Tonny Jochems

Het bijna helemaal waargebeurde verhaal van Ryan

"U bent de gelukkige vinder van een wenskoffertje"

Dat willen we allemaal wel, zo’n koffertje. Wat je daar allemaal mee kunt wensen!
Dat doet Ryan dan ook. En een van zijn liefste wensen is een liefje waarmee hij wilt kussen. Hij heeft alles voor zijn liefje over, zelfs een gedaanteverandering ondergaan. Maar of die wens ook uitkomt ...? Dat verklap ik niet. Daar kom je wel achter als je dit fantasierijke boek zult lezen.

Er zitten jammergenoeg geen tekeningen bij, dat had het boek nóg leuker gemaakt. Zeker doen is mijn advies. Een heel leuk boek om op je vakantie mee te nemen en lekker te lezen.

Het dikke boek van alles wat leeft in het water

Wat een prachtig uitgevoerd boek. Met goud op snee , ziet er erg luxe uit. De buitenkant wekt je nieuwsgierigheid op om het te openen. Mooi uitgewerkte tekeningen en schitterende foto’s van de dieren die in het water leven. Veel bekende dieren maar zeker ook een groot aantal die je niet kent.
Mooi geschreven verhalen, in korte vorm. Dus gemakkelijk te lezen en zeker als naslagwerk te gebruiken. Een aanrader voor iedereen die in de natuur geïnteresseerd is. Groot én klein. Een boek waar je lang plezier aan zult beleven.

 

Het te gekke geldboek

Wat een leuk en ook leerzaam boek!
Als je dit boek hebt gelezen weet je alles over geld. Het maken van geld, hoe je kunt sparen en beleggen. Een heel informatief boek. En zeker niet saai! Alle onderdelen zijn heel begrijpelijk uitgelegd. Dat komt vooral ook door de leuke tekeningen die erin zitten. Een boek als aanrader voor een spreekbeurt over geld en alles wat er mee samenhangt. 

De hut van oom Tom

Dit verhaal gaat over Tom, een slaaf die werkt op de plantage van meneer Shelby. Daar heeft hij het naar omstandigheden goed, totdat deze meneer in financiële problemen komt en Tom moet verkopen aan een andere slavenhouder. Tom maakt vreselijke dingen mee, want slaven worden daar gezien als dieren en niet als mensen. Het is niet een vrolijk boek, maar het zet je ook tot nadenken over mensen die nog steeds onderdrukt en misbruikt worden, de hedendaagse slaven. 

Het boek is wel overgoten met een religieus sausje! Nu zeker ook weer actueel in verband met het slavernijverleden van Nederland. 

Voor kinderen vanaf 11 jaar om zelf te lezen.

Het Boek van Beatrice

Het is heel gevaarlijk voor je om te zijn wie je bent, dus je moet net doen of je iemand bent die je niet bent.
'Wij zullen allen, uiteindelijk terechtkomen waar we thuishoren.

Nou als je zo’n zin leest word je gelijk heel nieuwsgierig wat dat allemaal zou kunnen betekenen.
Je wordt uitgedaagd om het boek vanzelf verder te lezen wat er allemaal gaat gebeuren in het boek van Beatrice.
Het is een heel mooi, spannend boek. Vol avonturen en spannende gebeurtenissen.

Waar komt Beatrice vandaan en wat is haar grote geheim?
Dat wordt op een hele fijne wijze uitgelegd in dit boek. 
Wie is Jack Dory , wie is broeder Edik en wie is toch die meneer Cannoc?
En wat doet die eigenwijze geit, Answelica, eigenlijk in dit boek?

Lees dit boek en al je vragen worden beantwoord.
Fijn dat er korte hoofdstukken zijn met daarbij prachtige tekeningen van Sophie.

En voor de extra oplettende lezer/kijker:
In de binnenkaft zijn zeepaardjes verwerkt, die ook een rol spelen in dit boek.
 
Kortom een aanrader!

Het stenen doolhof

Ik kan me voorstellen dat kinderen dit een spannend boek vinden. Met duistere, enge vertrekken en grotten en een grote slang. Ook het avontuur wat die twee buurkinderen beleven is best wel spannend.

Het boek zou ik aanbevelen voor kinderen vanaf 10 jaar en ouder.

Twitch en de vlucht van de ijsvogel

Twitch en de vlucht van de ijsvogel is een heel spannend boek voor kinderen vanaf 9 jaar. Er komen (zware) onderwerpen, zoals berovingen, gewapende overval, verdenking van moord en achtervolgingen. Ik kan me voorstellen dat sommige kinderen dit spannend vinden, wellicht maakt het anderen wat angstig. 

Kinderen kunnen het zelf lezen, het is niet moeilijk geschreven en de hoofdstukken zijn niet te lang. Met een hele fraaie plattegrond voorin het boek, zodat je kunt volgen waar dit boek zich afspeelt. 

De strijd om de magische wens

Wat een heerlijk boek om (voor) te lezen.

Wie zou er niet een van de tweeling willen zijn om in deze avonturen terecht te willen komen. Het is vlot geschreven, maar toch kun je de spanning voelen die deze kinderen beleven.

En dat ze door al die koninkrijken lopen, met de bekende sprookjesfiguren, die ze kennen uit hun eigen sprookjesboek. Fantastisch! De namen van de koninkrijken zoals het koninkrijk van Roodkapje en het Elfenrijk, die doen je fantasie prikkelen. Je ziet al dat moois, al lezend, voorbijkomen. Zou het lukken om aan al hun opdrachten te voldoen, met al die gevaren die ze onderweg tegenkomen, om uiteindelijk hun doel te bereiken?

Kortom een heel fijn, fantasievol boek, een boek dat dieper op de sprookjes ingaat. 

Veel leesplezier gewenst!

De chocoladetandarts

Echt waanzinnig! 

Wat een waanzinnig, leuk, humoristisch boek is dit van Tosca Menten. Een genot om te lezen, om voorgelezen te worden en je fantasie z’n gang te laten gaan. 
Er is veel kijkplezier aan de schitterende tekeningen te beleven. Vooral het verhaal van de billenveger vond ik hilarisch!

Geschikt voor lezers die niet van grote lappen tekst houden. Het zijn korte verhalen met leuke ‘weetjes’ tussendoor.
Voor echte lezers vanaf 12 jaar is het té gemakkelijke leesstof, maar wel erg grappig om over zulke waanzinnige beroepen te lezen.

De golf

Na het zien van een film uit de Tweede Wereldoorlog weet en zegt iedereen: dit kan, zal en mag nooit meer gebeuren. Maar dan gebeurt het toch!! Wat kan er gebeuren als je een ‘leider’ volgt?
Het werkt heel aanstekelijk. Je vriend volgt en dan kun jij toch ook niet achterblijven? Je wilt bij de groep horen. Een heel gevaarlijke ontwikkeling. Er worden slogans gemaakt en de mensen brengen een speciale groet als ze elkaar ontmoeten. Je wordt uitgesloten uit de groep als je hen niet volgt. Dat wil toch niemand, of een enkeling toch wel?

Het is een boek dat tot veel discussies zal leiden als het klassikaal gelezen wordt. Vlot geschreven, dus leest erg prettig. Overzichtelijke hoofdstukken. Als voorleesboek vind ik het wat minder geschikt. Zeker voor 12-jarige. Maar vanaf 14 jaar kan het heel goed zelfstandig gelezen worden en er daarna over spreken in de klas. Het geeft heel duidelijk weer wat groepsdruk kan doen met jongeren. Denk na wat je doet/zegt. En wees vooral géén meeloper.

 

Voor altijd

Nothing’s gonna change my love for you!

Ik heb het boek van Pepijn Lievens, Voor Altijd, gelezen.
Het is een makkelijk leesbaar boek met een onderwerp dat in deze tijd speelt.
Het probleem dat hier in het boek besproken wordt speelt zeker vandaag de dag nog steeds.
Een voorleesboek vind ik het niet, omdat er nogal een heftig einde in zit. Er komen veel emoties bij, voor sommigen net iets te veel. Niet ieder kind kan dit handelen, denk ik. Vanaf 13/14 jaar kunnen kinderen dit boek wel lezen.

Mijn vader woont in het tuinhuis

Dit boek gaat over een (vecht) scheiding.

De ouders vertellen het aan het ontbijt, wat een heel onverwachte mededeling is voor de tweeling Joeri en Lara. Ze hoorden wel dat ze soms best heftig ruzie hadden.

Het is heel mooi om te lezen hoe verschillend deze kinderen reageren op de melding van de scheiding van hun ouders.

Ze gaan er beiden op hun eigen manier mee om.

Soms doen ze alsof er niets aan de hand is, maar dat is toch heel moeilijk om vol te houden, en dan nemen ze hun vriend(in) toch in vertrouwen.

Ze vinden het ook heel moeilijk om partij te kiezen voor hun vader/ moeder.

En omdat niet alle omgangsregels werken die ze als ouders bedacht hadden en ze daar ook niet gelukkig van worden bedenken Joeri en Lara zelf een plan. Dit gaan ze tot ieders tevredenheid uitwerken.

Een heel hedendaags onderwerp wordt hier behandeld.

Heel veel kinderen hebben hier mee te maken en zullen zich vast in dit boek herkennen.

Heel prettige schrijfstijl en hedendaagse woorden die kinderen in de leeftijd vanaf 10 jaar zeker zullen aanspreken.

Veel leesplezier gewenst.