Tine Vandepeene

Tine Vandepeene
Tine Vandepeene
Ouder

Mijn passie is lezen, kinderboeken lees ik ook graag, daar kun je echt wegdromen en je echt laten meeslepen door het verhaal. Ook de tekeningen zijn altijd fantastisch in een kinderboek.

Bespreking(en) door Tine Vandepeene

Het Ministerie van Oplossingen en het spook van de Haviksburcht

Hier werden alle boeken van het ministerie van oplossingen met veel enthousiasme gelezen en ook met dit deel was het niet anders.

In dit deel is er ruimte om na te denken over de problemen in de wereld.
Wat doen we voor een land in oorlog?
Wat doen we voor alle mensen die in een vluchtelingenkamp terecht zijn gekomen?
Alle problemen in de wereld kunnen we niet oplossen, maar als iedereen maar één iemand helpt belangeloos,
dan zijn we zelf toch ook een beetje lid van het ministerie van oplossingen?

Het is een verhaal vol met mysteries en met de nodige spanning. 
Het is vlot geschreven en leest gemakkelijk weg.

Dit deel kan je zeker lezen zonder ooit de vorige delen gelezen te hebben, als is het natuurlijk leuker om ze te lezen vanaf deel deel 1.
Wij zijn fan van de boeken van Sanne Rooseboom!

De Golf

Jongeren begrijpen niet goed hoe een oorlog kan beginnen. Dat je niets onderneemt tegen hetgeen gebeurt. Dat dit in deze tijd, de tijd van de jongeren, nooit meer zou kunnen gebeuren. 
Tot hun leerkracht hen een film laat zien en een experiment begint in de klas. Het begint allemaal goed, tot het uit de hand begint te lopen.
Zo laat hij hen op het einde van het experiment inzien dat iedereen zich nog altijd gemakkelijk kan lat leiden door één man, zijn ideeën. 

Het is een interessant en leerzaam boek, vlot geschreven en leest gemakkelijk. 
Een boek dat zeker in de geschiedenis lessen kan gebruikt worden op de middelbare scholen. Na het lezen van het boek kunnen ze het bespreken in de klas.

Het is een verhaal die een diepe indruk nalaat en die je doet nadenken dat de oorlog toch altijd iets minder ver weg is dan men denkt

De droom van Amalia

Het boek vertelt het verhaal van Amalia van Solms, die werd geboren in 1602, als dochter van een graaf in Duitsland en die door bepaalde gebeurtenissen uiteindelijk prinses van Oranje wordt.

Het verhaal wordt verteld in korte hoofdstukken waarin telkens de belangrijkste gebeurtenissen uit het leven van Amalia worden weergegeven. Ieder hoofdstuk wordt voorzien van een inleiding en de rest van het verhaal wordt telkens verteld in dialogen, zoals in een toneelstuk. Ieder personage wordt weergegeven in een ander kleur, zo kunnen de kinderen gemakkelijk weten wie er wat aan het zeggen is. Het boek is voorzien van heel wat leuke tekeningen. Dit boek zal voornamelijk kinderen aanspreken die van geschiedenis en van het koningshuis houden. Het is een interessant verhaal met heel veel informatie over hoe er werd geleefd in die tijd.

Het is een boek dat ik waarschijnlijk nooit zelf zou gekocht hebben, maar ik ben blij dat ik het gekregen heb en dat ik het mocht lezen, ik heb genoten van het verhaal.

Flora en de fantastische eekhoorn

Een boek en een schrijfster waar we nog nooit van gehoord hadden en wat waren we aangenaam verrast na het lezen! Er zullen zeker nog boeken van haar gelezen worden.

Het verhaal leest vlot weg, het is geschreven in korte hoofdstukken die om de beurt verteld worden vanuit het gevoel van Flora en van de eekhoorn. Er staan heel veel mooie tekeningen bij het verhaal en deel van het verhaal wordt ook in stripvorm verteld, wat voor kinderen die niet zo graag lezen of die niet graag lange stukken tekst lezen misschien toch ook weer een pluspunt kan zijn.

Het verhaal vertelt de mooie en bijzondere vriendschap tussen een meisje en een dier, die samen heel wat plezier maken en avonturen beleven om toch maar te kunnen samen blijven.

Kortom zoals Flora zou zeggen: Alle luja's, wat een fantastisch boek!