Silvia van Geene

Silvia van Geene
Silvia van Geene
Leerkracht

"Een huis zonder boeken is als een klas zonder leerlingen".
Het lezen van een kinderboek laat mij ontspannen, beleven en dromen. Het steeds opnieuw op reis gaan zonder je koffer te pakken is voor mij het ultieme genot . Na die reis vertel ik mijn leerlingen graag over mijn beleving.  Een kinderboek is voor mij een pareltje met een mooie kaft.

Bespreking(en) door Silvia van Geene

Het dikke boek van onze bijzondere natuur

Je hoeft geen natuurliefhebber te zijn om van dit boek te houden. De mooie platen nemen je mee op reis door onze bijzondere natuur. De teksten zijn duidelijk; kort en krachtig. Dit maakt het ook voor minder fanatieke lezers aantrekkelijk. De korte informatieve verhaaltjes lezen makkelijk weg en laten jou verbazen over bijzonderheden in de natuur. Door eerst goed naar de illustraties te kijken borrelen er misschien al allerlei vragen in je op en vind je het antwoord hoogstwaarschijnlijk in de tekst. Waarom doet een brandnetel jou eigenlijk pijn? Een leuke onderzoeksvraag. Dus voor leerkrachten in het basisonderwijs zou je allerlei onderzoeksvragen kunnen neerleggen en bij leerlingen het creatief denken kunnen stimuleren. 

Dit boek is dus zeker geschikt voor het basisonderwijs. Mooie aanvulling in de schoolbibliotheek. Het boek maakt je nieuwsgierig. Het neemt je mee op reis zonder daarvoor je koffer in te pakken. Waar dit boek zich ook goed voor leent is het spelletje True or False; je past iets in de tekst aan wat dan niet de waarheid is of je laat de tekst intact. Leerlingen moeten dan bedenken of datgene wat jij verteld hebt waar is of niet waar is. De verwondering stimuleren! Natuurlijk ook goed te doen voor ouders, opa's en oma's etc. Het boek is stevig en bestaat uit de onderdelen: stenen en mineralen, microscopisch leven en planten en dieren. Ik ben blij dat dit pareltje weer een plekje in mijn boekenkast op school mag hebben.  

Het mysterieuze huis op de heuvel

Het mysterieuze huis op de heuvel is een boek waarbij je steeds je verwachtingen bijstelt. Een spannend maar vooral geheimzinnig verhaal, dat je meeneemt in een fantasierijke wereld. Wanneer je van magie houdt is dit boek zeker een aanrader. Als lezer verwonder je je steeds opnieuw Ook wanneer je een minder inbeeldingsvermogen hebt neemt dit verhaal je toch snel mee in die wereld met bijzondere gebeurtenissen. Je bent even weg van de realiteit en je voelt de spanning van de twee hoofdpersonen zelf. Het boek heeft een prachtig geïllustreerde kaft, in het boek zelf staan geen illustraties. In dit geval vind ik dat juist fijn, want je vormt dan je eigen beelden in je hoofd. Dit boek is zeker geschikt voor de vlotte en gemotiveerde lezer vanaf groep 7. Voor kinderen die nog gestimuleerd moeten worden om het lezen leuker te gaan vinden zou ik die boek niet aanraden. Er gebeuren te veel dingen waardoor een langere leestijd van je wordt verwacht om de draad van het verhaal niet kwijt te raken. Ik ga dit boek zeker promoten in mijn groep 8 door een hoofdstuk te kopiëren en met elkaar (de leesclub noem ik dit) te lezen en erover in gesprek te gaan Het voorlezen van dit boek sla ik over omdat ik het genre (fictie) niet vind passen bij mijn doelgroep. Het boek is weer een pareltje in mijn boekenkast.