Sarah Verhasselt

Sarah Verhasselt
Sarah Verhasselt
Ouder

Als veellezer vind ik het heerlijk om samen met mijn dochter nieuwe kinderboeken te ontdekken. Ik geloof dat de boeken die je als kind of als tiener leest, je later misschien het meest bijblijven. Zelf schrijf ik ook graag verhalen voor jongeren.

Bespreking(en) door Sarah Verhasselt

Uil is een kok

Koken is iets magisch voor veel kinderen. Daar speelt dit leuke verhaal handig op in. Want hoe kunnen vos en haas een taart bakken of soep maken als er niets in huis is? Dan gaan ze zelf maar op bezoek bij uil. Hij kan alles kant-en-klaar maken. Of toch niet? Dit grappige, melodieuze verhaal is ideaal voor eerste lezertjes maar ook als voorleesverhaal voor kinderen die nog niet kunnen lezen. Er zit een aangename ritmiek in de tekst die kinderen gauw oppikken. De tekst is zo geschreven dat de een- en tweelettergrepige woorden ervoor zorgen dat je tekst makkelijk kan meezeggen. De  illustraties spreken tot de verbeelding en er zit ook iets leerrijks in (zoals tekstballonnen en optelsommen). Vos en haas komen tot leven met verrassende karaktertrekken. Zo is vos soms gemakzuchtig, haas argwanend en uil huiverig. Aanrader!

Melvin wil zijn muts terug

Mijn bijna 3-jarige dochter en ik waren meteen enthousiast over dit boek. Het schattige beertje Melvin voelt zich heel bijzonder doordat hij steeds een muts draagt. Zelfs als hij – één keer per maand weliswaar – in bad gaat. Maar op een dag wordt zijn muts gestolen door een gemene kraai. Melvin onderneemt verschillende ruilacties om zijn muts terug te krijgen. De ruilhandel wordt steeds spectaculairder en de herhalende reactie van de kraai zorgt al snel voor een vertrouwd patroon tijdens het vertellen. En dan krijgt het verhaal plots  een verrassende wending. Net die wending is het sterke punt van het boek, want het zet jonge kinderen aan tot nadenken en tot medeleven. De illustraties zijn zacht en subtiel, zodat de gestreepte geel-rode muts er mooi uitspringt. Tegelijk creëren de illustraties ook een knappe spanningsboog tijdens het omslaan van de pagina’s.

Een warm verhaal om tijdens gure middagen samen te lezen.