Renske Harteman

Renske Harteman
Renske Harteman
Leerkracht

In mijn groep 7/8 ben ik druk bezig met leesbevordering. Zeer regelmatig staat er een nieuw boek te pronken op de kast. Het leukste is dat je een leerling ziet genieten van een boek, vooral als die leerling bij de start van het schooljaar aangeeft niet van lezen te houden!

Bespreking(en) door Renske Harteman

Dit boek zit vol met hersenen

Wauw! Dit boek is echt prachtig vormgegeven en prikkelt mijn nieuwsgierige leerlingen. De teksten hebben een hoge informatie dichtheid. Daardoor is dit boek geschikt voor mijn sterke lezers om zelfstandig mee aan de slag te gaan. Het mooie aan dit boek is dat de informatie per twee bladzijden is geordend, steeds met duidelijk tussenkopjes. Je hoeft het boek dus niet in een vaste volgorde te lezen om de informatie te begrijpen. Dit boek zit boordevol met weetjes en het behandelt echt alle aspecten die je maar met ‘hersenen’ kunt associëren. Van mens tot dier, robot tot hypnose; echt alles wordt uitgelegd. Hier en daar moest ik op zoek naar aanvullende informatie om mijn groep goed te kunnen bedienen. Veel dingen moest ik zelf ook nog even uitzoeken ;-)

Dit boek is geschikt zeker voor Close reading lessen! Door de vormgeving, hoge informatiedichtheid worden het leuke lessen om met een bovenbouwgroep uit te pluizen. 
Dit boek kan aansluiten bij meerdere thema’s; een thema over het menselijk lichaam, het dierenrijk of wetenschap zijn enkele voorbeelden.

Ik leg het boek onder mijn documentcamera en dan gaan we in de groep lekker aan de slag met het rangschikken van de informatie. De experimenten vonden mijn leerlingen leuk om te doen; de optische illusies blijven favoriet.

Dit boek is zeker een aanrader! Een must-have voor in elke bovenbouwgroep.

Het geheim van de Malamander

Je weet dat je een goed boek aan het voorlezen bent tijdens de pauzes als de leerlingen ademloos zitten te luisteren. Dat als je op een spannend stuk wil stoppen met lezen, omdat de pauze voorbij is, de leerlingen meteen vragen of je alsjeblieft nog even 5 minuutjes verder wil lezen. 
Dit is dat boek!

Mijn (stoere) groep 7/8 smult van de mooi omschreven zinnen, je waant je in het stadje Owee aan zee door de beeldende taal die er wordt gebruikt. Veel leerlingen omschrijven het voorgelezen stuk alsof ze een film aan het kijken zijn, ze zijn er voor hun gevoel soms echt bij en kunnen Herbie en Violet aanmoedigen als ze op het punt staan iets spannends mee te maken. Er wordt in dit boek zeer rijke taal gebruikt, het is niet simpel geschreven maar voor ieder kind te volgen. En heel erg leuk om voor te lezen! Ik zet het boek altijd open zodat de leerlingen de prachtige kleine tekeningen waarmee een hoofdstuk begint kunnen bekijken, de meeste lopen er even langs als ze hun tas gaan wegbrengen. Iedereen is benieuwd naar de Malamander!

In Het geheim van de Malamander krijg je steeds een stukje meer informatie, je denkt te kunnen voorspellen waar het verhaal heen gaat, maar kijk je ook steeds weer met een frisse blik naar personages en situaties. Het boek is in de groep mateloos populair, zelfs al heb ik het voorgelezen, willen leerlingen dolgraag het boek nog een keer zelf lezen. We kijken uit naar het tweede en derde deel!

 

Terry Dentons echt serieus geweldige gids voor alles

Mijn groep 7/8 is gek op snelle en vooral grappige weetjes. Een energieke groep die veel vragen stelt. Toen dit boek op de mat viel werd deze met veel gejuich ontvangen. Het boek bevat heel veel geweldige weetjes. Het is leuk als je ’s avonds aan de keukentafel even iets ingewikkelds, op een simpele manier kunt vertellen. Het boek gaat over pittige onderwerpen maar worden duidelijk, met illustraties en veel humor uitgelegd waardoor je bijna zelf een professor wordt!

Ik had al een leerling in gedachten; een jongen die het moeilijk vindt om langere teksten te lezen en die een boek lezen ‘saai’ vindt; MAAR hij was meteen verkocht. Regelmatig kwam hij even vertellen wat hij had ontdekt. Wauw wist je dit al juf? Euh nee sommige dingen wist ik echt niet.
Hij heeft hem zelfs in de zomervakantie meegenomen om hem uit te kunnen lezen!

De leerlingen kunnen de teksten zelf lezen, ik pik er voor komend schooljaar een uit om er een Close Reading les bij te maken. Leuke teksten om in drie sessies uit te gaan pluizen en het tekenwerk te gebruiken bij lessen.
Het boek hoef je niet in een vaste volgorde te lezen; je kunt de onderwerpen per hoofdstuk lezen.
Na de zomervakantie zal het boek staan stralen op de kast vooraan in de klas. Ik verwacht dan ook niet dat het boek vaak in de boekenkast zal staan te wachten op een nieuwe lezer, er was nu al veel interesse vanuit de leerlingen. Ik bedoel: wie wil er nu niet weten van welk dier de scheten het meest stinken ;)

Atlas van de klimaatverandering

Mijn groep is dol om door een atlas te bladeren. Dit boek viel bij binnenkomst dan ook snel in de smaak; vol interessante weetjes waar veel leerlingen dan ook wel echt van onder de indruk waren. 
Er stonden best wat moeilijke begrippen in, maar over het algemeen is het boek in duidelijke taal geschreven. Je voelt de krachtige boodschap die de schrijver wil meegeven.
Het boek is op gedeeld in vier delen. Je leest over hoe het klimaat werkt, over oorzaken van klimaatverandering, wat er invloed heeft op klimaatverandering en welke (kleine) acties je zelf kunt ondernemen. Het past dan ook in een thema dat op dit moment in veel scholen wordt besproken; hoe kunnen we de school duurzamer maken? De leerlingenraad gaat het boek gebruiken in hun presentatie om de urgentie van dit onderwerp duidelijk te maken, ook al zijn de dingen die we kunnen ondernemen klein, alles is beter dan niets doen is de mening van de leerlingenraad. 
Zij hebben zelfs het idee opgepakt om dit boek aan te dragen bij ‘de dorpstafel’ een initiatief in het dorp om gezamenlijk actiepunten met inwoners en leerlingen op te pakken. 
Het boek is vertaald en daardoor niet specifiek op Nederland gericht. Ik denk dat het dan de leerlingen nóg meer had aangesproken. 
Deze atlas is vooral geschikt om lekker door te bladeren, je hoeft het niet per se in een vaste volgorde te lezen.

 

Mijn vader woont in het tuinhuis

Er stond al een tijdje een speciaal pakketje op de kast in de klas en deze hebben we van de week opengemaakt. “Mijn vader woont in het tuinhuis” een titel waar een aantal leerlingen in eerste instantie om moesten grinniken. “Ow yes, die stond op mijn verlanglijst!”, was een andere opmerking vanuit de groep. Dus ik nam plaats op mijn kruk en begon met voorlezen.
Vanaf de eerste zinnen neemt het boek je helemaal mee in de sfeer van het verhaal. ‘Echtscheidingsweer’ vonden de leerlingen bijvoorbeeld een hele mooie omschrijving. Mijn leerlingen konden zich die vergelijking helemaal voorstellen. Ook de humor in het verhaal zorgt er voor dat er 30 betrokken leerlingen zitten te luisteren.  
Afwisselend lees ik het verhaal vanuit Joeri’s of Lara’s perspectief. Deze manier van voorlezen maakt dat je ook ieder hun eigen stem/ identiteit kan geven. (Zonder stemmetjes hoor!) De leerlingen uit mijn groep 7/8 kunnen zich door de vlotte schrijfstijl die welbekend is van deze schrijver goed inleven in de hoofdpersonen en kunnen zich verplaatsen in de situaties die Joeri en Lara meemaken.
Joeri en Lara zitten in groep 8 en komen door hun schooljaar heen op dezelfde herkenbare punten als mijn groep, zoals het schooladvies. Daar komen hele mooie gesprekken uit voort in de groep. Sommige leerlingen kunnen zich ook verplaatsen in de ouders en analyseren hun keuzes.
De hoofdstukken stoppen op een mooi moment, ik merk aan mijn leerlingen dat ze dan nog niet helemaal klaar zijn met het verhaal en het jammer vinden dat we gaan stoppen. Voor de volgende dag lees ik het citaat wat bij het volgende hoofdstuk staat.
Boeken die ik voorlees, leg ik daarna in de boekenkast. Ik weet zeker dat dit een boek is waar we een reserveringslijstje voor moeten gaan bijhouden!