Nathalie Lambrechts

Nathalie Lambrechts
Nathalie Lambrechts
Ouder

Ik ben zelf altijd een boekenwurm geweest. De sfeer van bibliotheken, boekenwinkels, glanzende prentenboeken en spannende verhalen … Ik heb het mee genomen van mijn kindertijd naar het ‘grote mensen leven’ en geef het nu aan mijn jongens door. Heerlijk om dit te kunnen doen als ambassadeur van De Leukste Kinderboeken!

Bespreking(en) door Nathalie Lambrechts

De waanzinnige Boomhut van 130 verdiepingen

Spannend, mijn eerste pakje als ambassadeur van De Leukste Kinderboeken zit in de bus! En Yes, superblij, het is een exemplaar van de Waanzinnige Boomhut reeks. Die stond al lang op ons lijstje.  

Vooraleer ik van start ga, moet ik mijn publiek misschien even voorstellen. Jack is 6 en zit in het eerste leerjaar en leerde dit schooljaar dus lezen. Finn is 9 en hij heeft een extraatje, een extra chromosoom om precies te zijn: hij heeft het syndroom van Down en houdt van verhalen maar lezen kan hij nog niet.  

Het verhaal van de Waanzinnige Boomhut van 130 verdiepingen is op zijn minst origineel te noemen, de schrijvers hebben hun fantasie helemaal de vrije loop laten gaan en dat tegen een intergalactische achtergrond. De avonturen die de hoofdpersonages beleven, spreken dan ook erg tot de verbeelding van mijn jongens. Het verhaal gaat alle kanten uit, grijpt terug naar eerdere verdiepingen van de boomhut en je kan letterlijk niet voorspellen hoe het verhaal gaat aflopen. Er zit een fijne humor in de tekst, helemaal op maat van de lagere school: gegniffel bij de ‘gigantische boerende moeraspad’ en opperste concentratie bij de ‘intergalactische op-leven-en-dood wedstrijd’. Dat zie je ook in de illustraties die trouwens het verhaal perfect ondersteunen: mijn jongens bladerden gefascineerd door heel het boek.  

Ik heb het hun dus voorgelezen: het tempo van het verhaal ligt immers hoog en de woordenschat is uitgebreid en nog niet compatibel met de aanwezige lees-vaardigheden. Ik merkte ook aan mijn jongens dat ze nog niet helemaal mee waren en na een paar dagen vroegen ze om een ander boek. Daarom denk ik dat dit boek beter aanslaat bij kinderen die zelf al vlot kunnen lezen. Wij zetten hem dus nog even in de kast en over een jaartje lezen we zeker verder!