Marla Drenth

Marla Drenth
Marla Drenth
Leerkracht

Avonturen beleven in de jungle, de hoogste bergen beklimmen of in de diepste oceaan zwemmen… Wanneer je een boek leest, betreed je een andere wereld. Een wereld waarin alles mogelijk is, of juist niet. Voor even is de wereld uit het boek, jouw eigen wereld. Ik vind de magie van kinderboeken is schitterend en oneindig, en daarom houd ik zo van kinderboeken.

Bespreking(en) door Marla Drenth

Dochter van de diepzee

Eindelijk ga ik kennis maken met de schrijfstijl van Rick Riordan. De Percy Jackson serie staat al een tijdje op mijn TBR, maar deze heb ik nog niet gelezen.

Dit verhaal zit vol actie. Kort na het begin volgde een spannende gebeurtenis, waardoor je meteen in het verhaal zit. Riordan heeft een filmachtige schrijfstijl waarmee je je de onderwaterwereld volledig kunt voorstellen, waar ik persoonlijk heel erg van hou. De fijne vlotte schrijfstijl zorgt ervoor dat je snel in het verhaal zit en meegezogen wordt in alle spannende dingen die gebeuren. Het boek zit vol verrassingen en het is moeilijk te voorspellen hoe het verhaal verder zal gaan. Dit zorgde ervoor dat ik door wilde blijven lezen! De personages zijn ook erg interessant. Er zijn best veel personages, en je ziet de personages door de ogen van Ana. Desalniettemin is het verhaal goed te volgen. Uiteindelijk kreeg het verhaal een superspannend einde als de kers op de taart.

 Ik heb in het hele boek niet één moment gehad waarin ik uit het verhaal raakte. Dit komt mede doordat op de stukken waar ik iets minder geboeid raakte, er een plotwending in het verhaal kwam, waardoor je gewoon door wil blijven lezen. De onderwaterwereld interesseert mij normaliter niet zo, maar de opbouw van de wereld was heel fijn waardoor je er vanzelf inkomt.

De plottwist en het einde maakte dit verhaal voor mij echt af en ik ben onwijs benieuwd of hier nog een vervolg op komt!

Het grote waterboek

De titel verraad het natuurlijk al: in dit boek leer je alles over water. Het boek is relatief gezien wat groter, en deze omvang wordt zeer goed benut. Het boek is namelijk rijkelijk geïllustreerd, en de grotere pagina’s maken deze nog aantrekkelijker.

Het is een informatief boek waarin je allerlei weetjes over water kunt lezen. Geschiedenisweetjes over de eerste aanleg van een riool, aardrijkskundige weetjes over ondergrondse rivieren, uitleg over waterzuivering… álles over water staat beschreven in dit boek! Van zwetende planten tot verwoestende tsunami's. Het gaat echter niet alleen om water: zo leer je bij “zeeën en oceanen” ook nog allerlei dieren kennen! En natuurlijk de jaargetijden, het zoutgehalte, de diepste oceaan en nog vele andere weetjes komen bij dit onderwerp aan bod. 

Het taalgebruik is niet te moeilijk en de teksten zijn niet erg lang, waardoor het leesbaar is voor kinderen vanaf ongeveer 7 á 8 jaar. Het boek is overzichtelijk ingedeeld en de vele illustraties helpen hierbij. Ik vind het een prachtig informatief boek dat vele onderwerpen aansnijdt. Echt een pretje om te lezen! Als juf zijnde is dit een zeer mooie aanwinst voor mijn klas.