Marjolein Vermeulen

Ambassadeur Marjolein Vermeulen
Marjolein Vermeulen
Leerkracht

Ik ben Marjolein, moeder van 2 kinderen en ruim 20 jaar werkzaam in het onderwijs. Al van kleins af aan lezen we onze kinderen voor en ook op mijn werk geniet ik van het delen van mooie verhalen en boeken met de leerlingen. Om het thuis (voor)lezen te stimuleren onderneem ik naast mijn werk veel initiatieven zoals: het opzetten van een Kinderboeken-zwerf-station op school, een instagrampagina en hopelijk in de toekomst een kinderboekenfestival in de regio. Dat alles met het doel om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren om voor te lezen en om kinderen te laten ontdekken dat het lezen van boeken een totaalbeleving is.

 

 

Bespreking(en) door Marjolein Vermeulen

Het huis met de schuine vloeren, pratende ratten en raadsels op de muren

Na altijd in een flat te hebben gewoond, is het de ouders van Josh en Aaron dan eindelijk gelukt om een huis te kopen. Een huis dat onverkoopbaar is voor de makelaar. De vorige eigenaar leefde een kluizenaarsbestaan en eigenlijk weet niemand wie hij was en wat er precies is gebeurd. Feit is dat het huis een curiositeit is. Aan de buitenkant kan het zeker een likje verf gebruiken, maar het grootste wonder begint wanneer je de drempel overstapt. In het huis lopen alle vloeren scheef en de wanden staan volgeschreven met teksten, formules en moeilijke woorden. Josh vindt het verschrikkelijk, maar zijn vader ziet het als een buitenkans. Hij werkt in het museum en samen met de jongens gaat hij op ontdekking uit. Het huis blijkt veel geheimen te hebben, klaar om onderzocht te worden. Wanneer zijn vader echter per ongeluk een moord begaat, mensen in de buurt overlijden en Josh en Aaron van het ene avontuur in het andere vallen wordt het noodzakelijk om de geheimen van het huis te ontrafelen.
Een volkomen onvoorspelbaar verhaal, waarbij je als lezer telkens wordt verrast. Het doet denken aan een verhaal van Roald Dahl. In eerste instantie rol je, net als Josh en Aaron, van de ene gekke gebeurtenis in de andere. Na een tijdje wordt echter het onderliggende verhaal duidelijk en blijkt dit boek opnieuw een verrassing. Een verborgen verhaal over vriendschap, liefde en verdriet. Maar ook over nieuwe ontdekkingen, kansen en hoop.

 

Onze wereld in beeld

Met Onze wereld in beeld heb je een dikke en uitgebreide encyclopedie in handen! Informatie is geordend in diverse thema's. Denk hierbij aan: de ruimte, aarde, natuur, wetenschap, technologie, geschiedenis, cultuur & maatschappij en entertainment. Deze verdeling is prettig, enerzijds omdat het vanuit het grote geheel zich steeds verder toespitst op het leven van alledag. Anderzijds omdat kinderen zo via de diverse thema's kunnen zoeken naar de informatie die zij nodig hebben of verder willen onderzoeken.

De pagina's zijn glad en de illustraties zijn erg mooi en volledig in kleur. Er is verschil in de opmaak van de tekst, denk daarbij bijvoorbeeld aan de grootte van de lettertekens. Ook zijn belangrijke woorden vetgedrukt. Inhoudelijk zijn de teksten goed te begrijpen voor kinderen vanaf een jaar of 10 en is de verhouding tussen tekst en illustratie ook prettig. Er valt veel te zien, waarbij de teksten met uitleg kort en bondig zijn. Fijne toevoegingen zijn de verklarende woordenlijst achterin het boek en het register waarin kinderen kunnen zoeken. Mooi om ook dit te oefenen met de kinderen, aangezien heel veel kinderen gewend zijn om te zoeken via zoekmachines op het internet.

Al met al een heel goed boek om als naslagwerk in de schoolbibliotheek te hebben, maar ook echt fijn om thuis te gebruiken. Heerlijk voor kinderen die houden van kennis en feiten en graag meer ontdekken.

Toverformules en bezweringen

Ben je op zoek naar een vleugje magie in je leven? Een toverspreuk om de tijd af te remmen of om iets goed te maken wat een beetje verkeerd is gegaan? Heb je een steuntje in de rug nodig bij al je huiswerk of gun je jezelf wel wat meer lef toe? Dan is dit het perfecte boek voor jou! Natuurlijk moet je wel eerst beloven om geen misbruik te maken van de spreuken en alle nieuwe kennis. Het boek geeft je verschillende tips en informatie, bovendien kun je alles leren over geheimtaal en word je een meester in verborgen boodschappen. Al met al een heerlijk magisch boekwerk voor kinderen vanaf een jaar of 9 die wel open staan voor een toverspreuk of 2 per dag. Het boek zelf oogt magisch, met een mooie stevige kaft en illustraties. De bladzijden zijn volledig in de kleur, alsof het op oud perkament staat gedrukt. Erg leuk voor jonge magische ontdekkers!

Vos en Haas - Waar is het cadeau?

Samen een feestje vieren is het leukste wat er bestaat en een hele goede reden voor een feest is een verjaardag! Vos en Haas weten wel wanneer zij jarig zijn en vieren het wanneer het er de tijd voor is. Uil pakt het heel anders aan, hij viert zijn verjaardag wanneer hij er zin in heeft. En laat dat nou net vandaag zijn! Haas besluit om het mee te vieren en het wordt een groot feest! Iedereen komt op bezoek en neemt een cadeautje mee. Aan het eind van de dag blijkt er alleen een cadeau kwijt, de zilveren taartschep... Zo begint een grote zoektocht, de dieren nemen aan dat Neef het heeft gedaan. Hij moet wel een dief zijn, want zijn broer is het ook. Ze komen echter bedrogen uit, dat betekent dat één van de andere gasten de taartschep heeft gestolen.

Een prachtig boek om voor te lezen of om zelf te lezen. Het boek heeft een fijn, groot formaat. Heerlijk voor kinderen om in te duiken en mee te zoeken naar de taartschep. Er valt zoveel te zien en te ontdekken! Het boek biedt ook veel mogelijkheden om door te praten met kinderen over verjaardagen, cadeautjes geven en ontvangen, maar ook over het hebben van aannames. Hoe denken kinderen over het gedrag van dieren ten opzichte van Neef? En hoe kan het dat er geen dief is, maar stiekem toch ook wel?

Absoluut een aanrader voor kinderen in de groepen 1-4!

Oei! Kaya's grote sprong

"Ze had geleerd dat een grote sprong in het onbekende soms spannend kan zijn. Maar iets nieuws ontdekken ... Dat is pas fijn!"
In Kaya's grote sprong leert je peuter de vrolijke kangoeroe Kaya kennen. Ze woont in de woestijn, samen met haar ouders en grote broer. Kaya is een levenslustig meisje en wil graag de wereld ontdekken. Op een dag maakt ze zo'n grote sprong dat ze ver weg bij haar familie in het bos belandt. In eerste instantie vindt ze dit erg spannend en voelt ze zich ook wel wat bang en alleen, maar dan borrelt haar gevoel voor avontuur en nieuwe ontdekkingen op en durft ze het aan om de wereld alleen tegemoet te gaan.

Een stevig kartonboekje dat je kind zowel samen met jou als alleen kan doorbladeren. De illustraties zijn lief en vrolijk en nodigen uit om zelf te gaan handelen. Zo ziet Kaya stenen liggen waar ze mee gaat stapelen, iets wat een mooie spelaanleiding kan zijn om ook op zoek te gaan naar stenen of om een bouwwerk te maken van blokken. Ook kleine spelletjes als verstoppertje of 'Kiekeboe' zullen herkenbaar zijn voor je peuter en zo aansluiten op de belevingswereld.

Voor jou als ouder is het een leuk boekje wanneer je het boek Oei, ik groei! kent en leest gedurende de ontwikkeling van je kind. Het verhaal van Kaya is geinspireerd op dit boek en de sprongen die hierin worden beschreven.

Mijn eerste encyclopedie

Een boek om in te duiken en voorlopig ook niet meer los te laten!

Na de Britannica Listopedia voor de wat oudere kinderen die alles willen weten en ontdekken is dan hier een echte encyclopedie voor het jonge kind! Met dezelfde dikke uitstraling is het een aantrekkelijk boek voor de jonge wereldontdekker. Het boek is groot, stevig en kleurrijk. Een boek om in te duiken en voorlopig ook niet meer los te laten! De onderwerpen staan dicht bij de belevingswereld van het kind en nemen de lezer tegelijkertijd mee de wereld in. Het boek laat de kinderen ontdekken hoe de aarde eruitziet en hoe wij als mens hier leven. De onderwerpen lopen vloeiend in elkaar over en laten zo zien dat alles op aarde met elkaar verbonden is. De illustraties verduidelijken de korte en bondige teksten. Het is een boek dat leuk is voor jonge ontdekkers en goed inzetbaar in de kleutergroepen. Doordat veel woorden duidelijk worden gemaakt door de plaatjes, is het boek ook goed te gebruiken ter ondersteuning van woordenschat- en/of taalontwikkeling. Tevens goed in te zetten bij diverse thema's, al met al een echte aanrader!