Krissy van Mellaert

Ambassadeur Krissy van Vanmellaert
Krissy van Mellaert
Ouder

Ik ben Krissy en heb een vrolijke dochter van 8 jaar. Tijdens haar kleuterperiode genoten we er heel erg van om samen boekjes te lezen. De ideale manier om woordenschat te stimuleren en ondertussen zalige quality time te hebben. Ondertussen heeft ze de leeskriebels helemaal zelf te pakken. Maar gelukkig kunnen we nog steeds samen verdwalen in de werelden van zovele verhalen!

Bespreking(en) door Krissy van Mellaert

Echt of fake - Een te gekke geschiedenis

Een tijd geleden maakten we kennis met het boek Held of Schurk. Toen we het volgende boek in de reeks zagen verschijnen Echt of Fake waren we dan ook heel nieuwsgierig om eraan te beginnen. Het opzet is hetzelfde. Je maakt als lezer op een originele en soms speelse manier kennis met thema’s die allemaal hun plaats hebben in onze geschiedenis.

Het is voor de jonge lezers vooral een eerste kennismaking met de onderwerpen maar ook als volwassen lezer leer je heel wat bij. Althans dat was toch voor mij het geval.

In dit boek draait het erom na te gaan of een algemeen gekend feit uit de geschiedenis “ECHT” of “FAKE” is. Zo kom je te weten of er echt een vloek rustte op het graf van Toetanchamon, dat het echt waar is dat de oude Grieken naakt gingen sporten tijdens de Olympische Spelen of dat heksen echt op de brandstapel werden gezet. Dit steeds op een andere manier. Zo moet je detective spelen en de code kraken om meer te weten te komen over Toetanchamon, en doorloop je verschillende stappen waaruit het “proces” bestond om te beslissen of je al dan niet een heks zou zijn.

Elk onderdeel heeft een andere aanpak, waarbij geschreven delen steeds worden afgewisseld met tekeningen, kaarten, affiches, cartoons, portretten, tijdlijnen, … Kortom je aandacht en fantasie worden constant geprikkeld. Alles is in zwart-wit, maar mij stoort dit niet.

Het boek is geschikt voor de lezers die al wat ervaring hebben. De woorden zijn niet allemaal even eenvoudig en de tekst is vaak klein gedrukt. Beginnende lezers zullen zeker hulp nodig hebben. Dit kan van de ouders maar zeker ook van de juf zijn. Het boek kan een leidraad vormen voor een lessenreeks of kan gewoon een leuk vertelverhaal zijn. Voor kleuters lijkt het boek me niet geschikt. Daarvoor zijn de thema’s misschien toch wat te eng maar voor alle anderen zeker de moeite waard!

Het is ramadan!

Het is ramadan! is een leuk boek over wat de ramadan inhoudt. Het verhaal gaat over twee vrienden die samen voor het eerst meedoen aan de ramadan. Als lezer wordt je meegenomen in hun eerste dag vasten. Naarmate het boek vordert leer je als lezer dat de ramadan meer is dan alleen maar vasten en een Suikerfeest. Je leert meer over het hoe en het waarom.

Mijn dochter had op school al geleerd over de ramadan, maar heeft toch nog heel wat nieuwe informatie gekregen. Het verhaal is simpel opgebouwd. Stap voor stap nemen de twee hoofdrolspelers je mee door hun dag heen, waarbij elk hoofdstukje een nieuw aspect van de ramadan onder de loep neemt. De hoofdstukjes zijn simpel geschreven waardoor het boek geschikt is voor heel wat lezertjes. Het boek is aangevuld met mooie tekeningen die nauw aansluiten bij de tekst. Ze geven geen bijkomende informatie maar beelden uit wat verteld wordt. Het gaat steeds om eenvoudige zwart-wit tekeningen.

Wij hebben het boek samen gelezen. Tijdens het lezen kwamen er heel wat vragen naar boven bij mijn dochter. Vooral de vraag waarom er zoveel verschillen zijn tussen de verschillende geloofsovertuigingen was voor haar best moeilijk te snappen. Ik denk daarom dat het boek erg geschikt is om te gebruiken in een klascontext. Het kan dienen als een mooie aanvulling op bestaande lessen of kan gebruikt worden als handleiding om kennis te maken met de ramadan voor diegene die hier nog niet mee vertrouwd zijn

Mega & mini

Het boek Mega & Mini is een informatief boek waarbij de lezer heel wat te weten komt over bekende en minder bekende dieren, schelpen, zwammen, zaden, bloesems ed. Er wordt vooral de focus gelegd op de hele grote en hele kleine wezens in onze wereld. Het leuke aan het boek is het feit dat veel zaken op ware grootte worden afgebeeld. Je ziet niet alleen een oog van een kolossale inktvis op ware grootte. Maar ook de handen van een gorilla of een deel van een reusachtige sneeuwvlok die werd gevonden in een ver verleden. Je krijgt grote indrukwekkende dingen te zien maar ook de kleinste op aarde worden op ware grootte afgebeeld. Zo zie je pas echt hoe klein een dwergzeepaardje is. Bij veel voorbeelden wordt het onderwerp ook afgebeeld ten opzichte van de mens. Indrukwekkend om te weten dat er trompetschelpen zijn die bijna zo groot zijn als mama of papa.

Mijn dochter heeft het boek doorgebladerd en er volgden meteen heel wat “oooh”, “wauw” en “ieh’s” (dat was bij de spinnen). Het lezen van de informatie kwam er pas vanaf de tweede leesbeurt bij. De focus ligt hier thuis voorlopig vooral op de afbeeldingen maar er worden zeker heel wat zaken opgepikt.

Het boek is niet bedoelt voor de allerjongsten. De informatie is voor hen nog te moeilijk en de afbeeldingen voor sommigen zeker wat eng. Eens ze wat ouder zijn, is het een fijn boek om alleen of samen door te lezen.

Naar mijn mening is het boek ook ideaal voor in een klascontext. Ik kan me inbeelden dat je de aandacht van de leerlingen meteen trekt bij het tonen van de afbeeldingen. Ook lijkt het boek me ideaal om te gebruiken voor een spreekbeurt. Je hebt meteen heel wat informatie samen met prachtige prenten!

Altijd chaos met deze fee

Heerlijk verdwalen in een wereld vol magie en feeën, geschreven op een manier dat het ook jou zou kunnen overkomen!

Als ik op de achterflap de woorden “wensfee, magische krachten, glitter, mysterieus en toverstaf” leest, dan word ik al een beetje enthousiast. Je kunt je dus wel indenken dat de 8-jarige dochter het meteen zag zitten om te beginnen lezen. 
Het boek neemt de lezer mee naar een wereld waar feeën bestaan en een deel uitmaken in de leefwereld van de mens. Het is zodanig opgebouwd dat het verhaal echt zou kunnen gebeuren in de wereld van vandaag. Ideaal dus om de jonge lezers te laten wegdromen en hun creativiteit te stimuleren.  
Het boek heeft een vlotte en aangename schrijfstijl. Het is zeker leesbaar voor jonge lezers met toch al wat ervaring. De letters zijn voldoende groot en de zinnen niet te lang. Toch worden de moeilijkere woorden niet uit de weg gegaan waardoor het uitdagend blijft. Hier thuis werd het boek volledig zelfstandig gelezen.  
Toch denk ik dat het ook een leuk voorleesboek is voor thuis of in de klas. Het is niet te ingewikkeld waardoor het makkelijk te volgen blijft voor de kleinere kinderen.  
Het verhaal is spannend zonder eng te worden. Er loopt heel wat mis maar er is geen slechterik in het boek. Dat is hier thuis erg belangrijk. Als het te eng word, dan gaat het boek nogal snel terug de kast in. 

fop-post

Het boek Agent en boef - Fop-post is een ideaal boek voor de beginnende lezer. Het verhaal is eenvoudig opgemaakt. Het zijn allemaal korte zinnen met simpele woorden. Ideaal dus voor de kindjes die geen zin meer hebben in alleen de schoolboeken. De tekst is aangevuld met mooie tekeningen. Deze tekeningen zijn een perfecte aanvulling voor het geschreven verhaal. Ze zouden bijna een op zichzelf staand verhaal kunnen vormen. Het boek kan daarom ook perfect als voorleesboek gebruikt worden. De prenten zijn sprekend en kleurrijk genoeg om de aandacht van de kindjes trekken en te behouden.

Voor de kinderen valt er meer te lezen dan enkel het verhaal. Er worden geregeld briefjes getoond en het verhaal wordt afgewisseld met grote prenten. Die prenten kunnen dienen als zoekplaten om lekker gezellig met je kind in te verdwalen. Bovendien zijn ook daar her en der woorden verstopt. De kinderen worden dus op heel wat manieren tot lezen uitgedaagd. 

Dit boek kan ook perfect in het schoolgebeuren gebruikt worden. Het is een leuke afwisseling voor de juf als voorleesboek of voor de kindjes als leesboekje.

Groeien broeken aan bomen?

Het boek Groeien broeken aan bomen neemt de lezer mee naar de wereld achter de verkoop van onze kledij. 

Het boek heeft als doel om te informeren, maar ook om de lezer zich bewust te laten worden van een aantal belangrijke hedendaagse pijnpunten. Je wordt helemaal ondergedompeld in de modewereld. Je leest over de verschillende soorten kledij, over de verschillende materialen waaruit kledij bestaat en er wordt uitgelegd hoe kledij wordt gemaakt. Dit allemaal op een heldere en eenvoudige manier. De hoeveelheid tekst per pagina is beperkt, maar wordt verduidelijkt door mooie, kleurrijke prenten. De manier van lay-out is bij elk topic anders waardoor je als lezer wordt verrast en getriggerd om verder te lezen. Beeld en woord vullen elkaar mooi aan en zorgen voor een speelse manier van informeren.

Zoals ik al zei, is één van de doelen van het boek “bewustwording”. Hoe heeft het maken en verkopen van kledij invloed op onze planeet? Bij elke stap in het proces wordt stilgestaan hoe dit gevolgen heeft voor het milieu. Een heuse eye-opener voor de dochter van 8. Tenslotte staat het boek ook nog boordevol tips wat je als consument kan doen om je steentje bij te dragen naar een betere wereld. Bij ons thuis worden tegenwoordig alle geleverde pakjes in vraag gesteld. Alles samen een leuk informatief boek. Ideaal ook om in de klas te gebruiken wanneer je het hebt over duurzaamheid, opwarming aarde, recycleren, …etc.

Wij hebben het boek samen doorgelezen. En ook voor mij als volwassene was het interessant. Ik heb zelf ook best wel wat bijgeleerd. Het boek kan echter ook perfect alleen gelezen worden. Is het een boek om voor te lezen aan je 3-jarige kleuter? Nee dat denk ik niet. Ik zou dit boek aanrader vanaf het eerste leerjaar (groep 3).

Superjuffie in de storm

De boek die we deze keer hebben gelezen is Superjuffie in de storm. Voor mij een eerste kennismaking maar de dochter had al een ander boek uit de reeks gelezen in de klas. Ze was dus meteen enthousiast. 

Het boek leunt dan ook heel dicht aan bij de leefwereld van kinderen. Een coole juf die speciale krachten heeft en hierdoor met dieren kan praten. Bovendien vliegt ze ook nog eens geregeld de klas uit om dieren in nood gaat helpen. What’s not to like. 

Het boek is onderverdeeld in korte hoofdstukjes en werd geschreven in duidelijk, korte zinnen. Het is niet het eerste boek in de reeks maar er wordt eerst kort tijd gemaakt om de personages te leren kennen. Je bent dus meteen helemaal mee. 

De afbeeldingen zijn beperkt en in zwart-wit. Hierdoor werken ze vooral ondersteunend. Ze geven sfeerbeelden weer van wat er gebeurt in het boek. Ze tonen geen nieuwe informatie. 

Mijn dochter is 8 en mijn eerste idee was dat het boek misschien te veel tekst zou zijn. Zou dit niet te saai zijn? Ik had haar dus duidelijk onderschat. Het boek is zeker geschikt voor wie al wat leeservaring heeft. Voor de beginnende lezer zal het te moeilijk zijn. De inhoud is echter zeker geschikt om voor te lezen. 

Ik snap dat deze boeken hun weg hebben gevonden naar de schoolbanken van mijn dochter. Als ik aan mezelf denk als kind zou dit zeker een boek zijn dat ik ook leuk had gevonden. 

Underdogs

Het boek Underdogs is een spannend boek voor jonge lezertjes. Het verhaal is vlot geschreven en aangevuld met grappige tekeningen. Je verveelt je geen moment bij dit boek. Tekst en prenten wisselen elkaar mooi af en de tekeningen zijn zodanig gemaakt dat je nieuwe dingen blijft ontdekken. Je wordt zelfs uitgedaagd om een deel van het boek op een wel erg bijzondere manier te lezen.

Het mooiste aan dit boek vind ik persoonlijk de boodschap die erachter zit. Het gaat enerzijds over de onzekerheid van Rocky. Hij denkt dat hij niets waard is, maar ontdekt gaandeweg dat hij meer in zijn mars heeft dan hij denkt. Je kan al wel raden wie de held van het verhaal is. En anderzijds leren de jonge lezertjes dat ze pas echt iemand kennen als ze ermee gepraat hebben. Je mag je niet zomaar baseren op wat je hoort van anderen. Misschien heb je wel meer gemeen dan je denkt … 

Het boek is een mooi voorleesboek waarbij je samen de mooie prenten kan onderzoeken. Maar het kan ook perfect gelezen worden door de al wat geoefende lezer. Voor pas beginnende lezertjes is het waarschijnlijk net wat te uitdagend. Door de hele duidelijke boodschap die naar voren komt, lijkt het me ook een boek dat kan besproken worden in de klas. Het is ideaal om de leerlingen bewust te laten worden van zaken zoals onzekerheid, faalangst en vooroordelen. 

Pientere pinguïns

De meeste kinderen zijn sponsen die alle nieuwe informatie die ze aangeboden krijgen, opslorpen en verwerken. Laat ik er net eentje in huis hebben die geen genoeg kan krijgen van allerhande weetjes. Een kinderencyclopedie, dinoboeken, national geographic junior tijdschriften, … alles wordt grondig doorgenomen. En nu dus ook het boek over de Pientere pinguïns. Het boek laat je kennismaken met de pinguïn in zijn geheel. Waar hij leeft, wat hij eet, welke zijn de vijanden, hoe planten ze zich voort etc. Alles wordt uitgelegd op een heldere manier zodat het voor zowel groot (ja, ik heb ook heel wat bijgeleerd) als klein te begrijpen is. Geen saaie of onverstaanbare teksten in dit boek!

We hebben het boek eerst samen doorgelezen. Ik wilde toch even checken of het voor een zevenjarige niet te moeilijk zou geschreven zijn. Dat bleek dus niet het geval. Mijn dochter heeft het boek sindsdien al veel keren vastgenomen en delen ervan herlezen. Ze deelt momenteel graag haar weetjes over de pinguïn met de hele familie.  
 
Het boek is mooi opgebouwd. Er werden heel veel afbeeldingen gebruikt. Dit zorgt er niet alleen voor dat de lay-out mooi oogt maar de afbeeldingen ondersteunen ook de informatie. Door beiden samen te voegen wordt het makkelijk verstaanbaar. De afbeeldingen zijn eenvoudig maar toch erg mooi. Ze zorgen er ook voor dat de tekst per pagina beperkt blijft zodat alles overzichtelijk blijft.

Mij lijkt dit een boek dat ook zeker zijn plaats kan hebben in de klas. Het is leerrijk en leuk. De leerlingen ontdekken bovendien een heel nieuwe wereld kennen. What’s not to like!

Adiba, de oude heks in de eikenboom

Adiba, de oude heks in de eikenboom is een hartverwarmend boek waarbij je alleen maar kan glimlachen!

Je eerste indruk van de heks is wat vreemd maar al snel zal ze je hart helemaal veroveren. Want elke volwassene zou stiekem willen dat ze nog net zo speels konden zijn als Adiba. Dat is toch in ieder geval zo in mijn geval. Ook mijn dochter vond Adiba een topper. Adiba zorgt er met haar toverspreuken voor dat de kinderen van de school kunnen genieten van zorgeloos en magisch kind-zijn. Zij zou gerust een Adiba willen in onze gemeente.

We hebben het boek eerst samen gelezen. Telkens een verhaaltje voor het slapen gaan. Nadien heeft ze zelf nog verschillende keren het boek genomen om zelf in te lezen. Het is dus perfect doenbaar om zelf te lezen vanaf 7 jaar. Voor de beginnende lezer zal het nog te moeilijk zijn om alleen te lezen. De tekenen zijn een mooie aanvulling op de verhalen. Ze zijn kleurrijk, grappig en mooi gedetailleerd. Ze zorgen ervoor dat je een beeld krijgt van Adiba en haar doldwaze ideeën.

Wij vinden Adiba, de oude heks in de eikenboom is erg leuk boek en we gaan zeker nog een ander boek van de schrijfster uitproberen!

Held of schurk

Toen ik het boek voor het eerst in handen had, was ik wat aarzelend. De onderwerpen leken me niet meteen aantrekkelijk voor mijn dochter van 7. Ik kan alleen maar zeggen dat mijn aarzeling compleet onterecht was. Mijn dochter vindt het boek fantastisch. Het is momenteel een van de boeken die ze zowat dagelijks uit de kast pakt. 

Het boek geeft de jonge (en ja ook de wat oudere) lezer een zicht op onze geschiedenis. In verschillende hoofdstukken maakt de lezer kennis met helden en schurken uit het verleden. Over de manier waarop de informatie wordt overgebracht, is heel goed nagedacht. Het zijn geen saaie stukken tekst, maar elk hoofdstuk is op een originele manier aangepakt. Zo leer je onder andere hoe je de beste farao aller tijden kan worden. Deze tips worden aangeraden door niemand minder dan Ramses III. Over Karel de Grote leer je dan weer aan de hand van een leuk opgestelde quiz. En Columbus geeft je een inkijk in zijn leven door ons te laten lezen in zijn logboek! De tekeningen zijn in zwart-wit en aanvullend op de tekst. Ze geven ook vaak een gezicht aan de held of schurk die je aan het leren kennen bent. 

Voor mijn 7-jarige is het boek nog te moeilijk om alleen te lezen. Er staan regelmatig nog wat moeilijkere woorden waarbij ze vragen heeft. Wij lezen samen en lezen afwisselend een stukje. Mijn dochter leert hierbij niet enkel inhoudelijk, maar ook op leesgebied en woordenschat.Wij hebben het boek thuis gelezen maar dit lijkt me ook heel geschikt voor in de klas. Het is voor leerlingen een originele manier om kennis te maken met bekende figuren uit het verleden. 

Wij zijn in ieder geval erg blij met het boek en het heeft hier alvast zijn vast plaatsje in de boekenkast veroverd. 

Robovangers!

Chip & Bos RoboVangers is een verrassend spannend boek voor de jonge lezertjes. Chip & Bos leven in een wereld waar robots een plaats hebben gevonden naast de mens. Ze genieten van alle voordelen die de robots met zich meebrengen maar jammer genoeg zijn er ook uitdagingen die hun pad kruisen.

Als lezer wordt je meegenomen in een avontuur van Chip & Bos. Doordat het verhaal zich afspeelt in een wereld die zich afspeelt in de toekomst, wordt de creativiteit en inlevingsvermogen gestimuleerd. Het boek is vooral gericht naar de jonge lezers die hun eerste leeservaring achter de rug hebben. De zinnen zijn eenvoudig opgebouwd maar enige leeservaring is toch wel nodig. Het boek kan ook als voorleesboek gebruikt worden, maar ook hier is de doelgroep eerder 7+. Wij hebben het hier samen gelezen. Mijn dochter van 7 vindt het nog wat moeilijk om geconcentreerd te blijven bij langere stukken tekst en afwisselend elk een stukje lezen, gaf extra motivatie. 

De afbeeldingen in het boek zijn onderdeel van het verhaal. Het zijn meestal kleine cartoons of korte afbeeldingen in stripvorm waarin een deel van het verhaal wordt afgebeeld. Ze zijn onderdeel en dus niet enkel illustratief. Vaak zijn de afbeeldingen ook erg grappig. Ze zijn grappig qua tekenstijl maar vaak zijn er ook grapjes verwerkt in de conversaties.  

Wij vonden dit boek heel erg leuk om te lezen en zeker een leuk boek om je als jonge lezer in te verdiepen!

Het grote boek van Mannetje Koek

Het grote boek van Mannetje Koek is een heerlijk fantasierijk boek. Je maakt kennis met Mannetje Koek en zijn vrienden. Deze zijn één voor één onverwachte personages die je stapje voor stapje leert kennen. Mannetje Koek neemt je mee in zijn leven. Hij vertelt je zijn avonturen die hij samen met zijn vrienden beleeft. 

Je kijkt je ogen uit in dit boek. Elk verhaal is prachtig geïllustreerd met heel veel tekeningen. Je kan blijven kijken en nieuwe dingen ontdekken. Mijn dochter leest de verhalen maar is vooral fan van deze tekeningen. Ze kan minutenlang blijven kijken naar alles wat er gebeurt.

Dit is boek is ideaal voor de lezertjes die al wat kunnen lezen. Mijn dochter zit in het tweede leerjaar en daarvoor is het ideaal. De teksten zijn niet te lang en niet te moeilijk. Uiteraard is het ook geschikt voor de jongere boekenfans. Als mama, papa, oma, opa, ... voorlezen, ben ik ervan overtuigd dat ze hun ogen zullen uitkijken en mee zullen verdwalen in de avonturen van Mannetje Koek en zijn vrienden. 

Wij vinden Het grote boek van Mannetje Koek alvast een aanrader!

Het grote avontuur van kleine muis

Het boek Het grote avontuur van Kleine muis is een hartverwarmend verhaal over een kleine maar dappere muis. Het eerste deel van het boek is erg spannend met kleine muis die in de val zit bij uil. Daarbij wordt kleine muis ook nog eens geconfronteerd met een groot verlies dat hem verdrietig maakt. Door slimme en moedige beslissingen te nemen slaagt hij erin te ontspannen. Tijdens zijn tocht naar huis komt hij verschillende andere dieren tegen waarbij hij keer op keer zichzelf verbaast en nieuwe dingen over zichzelf te weten komt.  
 
Het boek is zodanig opgebouwd dat je wordt meegetrokken in het verhaal van kleine muis. Je wil blijven lezen en te weten komen of hij erin slaagt thuis te komen om zo zijn familie te redden van uil. Mijn dochter vond het een heel leuk boek. Ze leefde helemaal mee met de verhalen van kleine muis. Net als bij kleine muis heeft ze heel wat verschillende emoties beleefd. Van heel verdrietig tot heel erg blij. De verhalen worden aangevuld met mooie, gedetailleerde tekeningen. Deze laten je nog meer meeslepen in het verhaal. Kleine muis is heel erg schattig getekend. Ze was meteen mijn dochters beste vriend.  
Het verhaal is in de eerste plaats een voorleesverhaal. De kinderen moeten al best goed kunnen lezen als dit verhaal zelf willen gaan lezen. Het is één lang verhaal maar is opgedeeld in verschillende kortere verhalen. Je hoeft dus zeker niet het verhaal in één keer uit te lezen. Daarvoor is het ook wat lang. Hier wordt het verhaal steeds opgedeeld over meerdere avonden.  
 
Het is zeker een aanrader die hier zijn plaatsje in de boekenrek heeft verdiend. 

 

Snoezie-woezie Poeziehoorn

Snoezie-Woezie Poezie Hoorn is hier vanaf de eerste minuut een absolute topper. Het bevat alles voor een 6-jarig meisje … Je hebt een superschattig klein poesje, een prachtige statige eenhoorn en 2 kleine bijfiguren die zorgen voor een grappige noot. Voeg daar nog de kleuren paars, roze en goud bij en het kan al bijna niet meer stuk. Het verhaal zelf is een verhaal over 2 heel uiteenlopende figuren die elkaar leren en die samen een prachtige vriendschap opbouwen.  
 
De woorden in het verhaal zijn beperkt. Hierdoor kan het boek worden voorgelezen maar kan het ook zelf gelezen worden door de beginnende en al wat geoefende lezen. De woorden in het verhaal worden perfect aangevuld door de vele mooie tekeningen. De tekeningen geven perfect de gemoedstoestand van de figuren weer. Alles komt samen tot 1 mooi geheel.  
 
Mijn dochter en ik lezen het boekje vaak samen. Elke keer opnieuw moet ze lachen met de gekke figuurtjes. Ik “betrap” haar er echter ook geregeld op dat ze op haar eentje in het boek zit te kijken. De woorden hoeven er voor haar helemaal niet bij. De tekeningen zijn voor haar zelfs al genoeg.  
 Ik denk dat het een boek is voor een heel brede leeftijdscategorie. Jongere lezertjes zullen misschien niet alle details snappen maar ze zullen zeker genieten van de kleurrijke, mooie tekeningen. Oudere lezertjes kunnen zelf gaan lezen en zullen perfect de gelaatsuitdrukkingen begrijpen die werden getekend.