Krissy van Mellaert

Ambassadeur Krissy van Vanmellaert
Krissy van Mellaert
Ouder

Ik ben Krissy en heb een vrolijke dochter van 8 jaar. Tijdens haar kleuterperiode genoten we er heel erg van om samen boekjes te lezen. De ideale manier om woordenschat te stimuleren en ondertussen zalige quality time te hebben. Ondertussen heeft ze de leeskriebels helemaal zelf te pakken. Maar gelukkig kunnen we nog steeds samen verdwalen in de werelden van zovele verhalen!

Bespreking(en) door Krissy van Mellaert

Groeien broeken aan bomen?

Het boek Groeien broeken aan bomen neemt de lezer mee naar de wereld achter de verkoop van onze kledij. 

Het boek heeft als doel om te informeren, maar ook om de lezer zich bewust te laten worden van een aantal belangrijke hedendaagse pijnpunten. Je wordt helemaal ondergedompeld in de modewereld. Je leest over de verschillende soorten kledij, over de verschillende materialen waaruit kledij bestaat en er wordt uitgelegd hoe kledij wordt gemaakt. Dit allemaal op een heldere en eenvoudige manier. De hoeveelheid tekst per pagina is beperkt, maar wordt verduidelijkt door mooie, kleurrijke prenten. De manier van lay-out is bij elk topic anders waardoor je als lezer wordt verrast en getriggerd om verder te lezen. Beeld en woord vullen elkaar mooi aan en zorgen voor een speelse manier van informeren.

Zoals ik al zei, is één van de doelen van het boek “bewustwording”. Hoe heeft het maken en verkopen van kledij invloed op onze planeet? Bij elke stap in het proces wordt stilgestaan hoe dit gevolgen heeft voor het milieu. Een heuse eye-opener voor de dochter van 8. Tenslotte staat het boek ook nog boordevol tips wat je als consument kan doen om je steentje bij te dragen naar een betere wereld. Bij ons thuis worden tegenwoordig alle geleverde pakjes in vraag gesteld. Alles samen een leuk informatief boek. Ideaal ook om in de klas te gebruiken wanneer je het hebt over duurzaamheid, opwarming aarde, recycleren, …etc.

Wij hebben het boek samen doorgelezen. En ook voor mij als volwassene was het interessant. Ik heb zelf ook best wel wat bijgeleerd. Het boek kan echter ook perfect alleen gelezen worden. Is het een boek om voor te lezen aan je 3-jarige kleuter? Nee dat denk ik niet. Ik zou dit boek aanrader vanaf het eerste leerjaar (groep 3).

Superjuffie in de storm

De boek die we deze keer hebben gelezen is Superjuffie in de storm. Voor mij een eerste kennismaking maar de dochter had al een ander boek uit de reeks gelezen in de klas. Ze was dus meteen enthousiast. 

Het boek leunt dan ook heel dicht aan bij de leefwereld van kinderen. Een coole juf die speciale krachten heeft en hierdoor met dieren kan praten. Bovendien vliegt ze ook nog eens geregeld de klas uit om dieren in nood gaat helpen. What’s not to like. 

Het boek is onderverdeeld in korte hoofdstukjes en werd geschreven in duidelijk, korte zinnen. Het is niet het eerste boek in de reeks maar er wordt eerst kort tijd gemaakt om de personages te leren kennen. Je bent dus meteen helemaal mee. 

De afbeeldingen zijn beperkt en in zwart-wit. Hierdoor werken ze vooral ondersteunend. Ze geven sfeerbeelden weer van wat er gebeurt in het boek. Ze tonen geen nieuwe informatie. 

Mijn dochter is 8 en mijn eerste idee was dat het boek misschien te veel tekst zou zijn. Zou dit niet te saai zijn? Ik had haar dus duidelijk onderschat. Het boek is zeker geschikt voor wie al wat leeservaring heeft. Voor de beginnende lezer zal het te moeilijk zijn. De inhoud is echter zeker geschikt om voor te lezen. 

Ik snap dat deze boeken hun weg hebben gevonden naar de schoolbanken van mijn dochter. Als ik aan mezelf denk als kind zou dit zeker een boek zijn dat ik ook leuk had gevonden. 

Underdogs

Het boek Underdogs is een spannend boek voor jonge lezertjes. Het verhaal is vlot geschreven en aangevuld met grappige tekeningen. Je verveelt je geen moment bij dit boek. Tekst en prenten wisselen elkaar mooi af en de tekeningen zijn zodanig gemaakt dat je nieuwe dingen blijft ontdekken. Je wordt zelfs uitgedaagd om een deel van het boek op een wel erg bijzondere manier te lezen.

Het mooiste aan dit boek vind ik persoonlijk de boodschap die erachter zit. Het gaat enerzijds over de onzekerheid van Rocky. Hij denkt dat hij niets waard is, maar ontdekt gaandeweg dat hij meer in zijn mars heeft dan hij denkt. Je kan al wel raden wie de held van het verhaal is. En anderzijds leren de jonge lezertjes dat ze pas echt iemand kennen als ze ermee gepraat hebben. Je mag je niet zomaar baseren op wat je hoort van anderen. Misschien heb je wel meer gemeen dan je denkt … 

Het boek is een mooi voorleesboek waarbij je samen de mooie prenten kan onderzoeken. Maar het kan ook perfect gelezen worden door de al wat geoefende lezer. Voor pas beginnende lezertjes is het waarschijnlijk net wat te uitdagend. Door de hele duidelijke boodschap die naar voren komt, lijkt het me ook een boek dat kan besproken worden in de klas. Het is ideaal om de leerlingen bewust te laten worden van zaken zoals onzekerheid, faalangst en vooroordelen. 

Pientere pinguïns

De meeste kinderen zijn sponsen die alle nieuwe informatie die ze aangeboden krijgen, opslorpen en verwerken. Laat ik er net eentje in huis hebben die geen genoeg kan krijgen van allerhande weetjes. Een kinderencyclopedie, dinoboeken, national geographic junior tijdschriften, … alles wordt grondig doorgenomen. En nu dus ook het boek over de Pientere pinguïns. Het boek laat je kennismaken met de pinguïn in zijn geheel. Waar hij leeft, wat hij eet, welke zijn de vijanden, hoe planten ze zich voort etc. Alles wordt uitgelegd op een heldere manier zodat het voor zowel groot (ja, ik heb ook heel wat bijgeleerd) als klein te begrijpen is. Geen saaie of onverstaanbare teksten in dit boek!

We hebben het boek eerst samen doorgelezen. Ik wilde toch even checken of het voor een zevenjarige niet te moeilijk zou geschreven zijn. Dat bleek dus niet het geval. Mijn dochter heeft het boek sindsdien al veel keren vastgenomen en delen ervan herlezen. Ze deelt momenteel graag haar weetjes over de pinguïn met de hele familie.  
 
Het boek is mooi opgebouwd. Er werden heel veel afbeeldingen gebruikt. Dit zorgt er niet alleen voor dat de lay-out mooi oogt maar de afbeeldingen ondersteunen ook de informatie. Door beiden samen te voegen wordt het makkelijk verstaanbaar. De afbeeldingen zijn eenvoudig maar toch erg mooi. Ze zorgen er ook voor dat de tekst per pagina beperkt blijft zodat alles overzichtelijk blijft.

Mij lijkt dit een boek dat ook zeker zijn plaats kan hebben in de klas. Het is leerrijk en leuk. De leerlingen ontdekken bovendien een heel nieuwe wereld kennen. What’s not to like!

Adiba, de oude heks in de eikenboom

Adiba, de oude heks in de eikenboom is een hartverwarmend boek waarbij je alleen maar kan glimlachen!

Je eerste indruk van de heks is wat vreemd maar al snel zal ze je hart helemaal veroveren. Want elke volwassene zou stiekem willen dat ze nog net zo speels konden zijn als Adiba. Dat is toch in ieder geval zo in mijn geval. Ook mijn dochter vond Adiba een topper. Adiba zorgt er met haar toverspreuken voor dat de kinderen van de school kunnen genieten van zorgeloos en magisch kind-zijn. Zij zou gerust een Adiba willen in onze gemeente.

We hebben het boek eerst samen gelezen. Telkens een verhaaltje voor het slapen gaan. Nadien heeft ze zelf nog verschillende keren het boek genomen om zelf in te lezen. Het is dus perfect doenbaar om zelf te lezen vanaf 7 jaar. Voor de beginnende lezer zal het nog te moeilijk zijn om alleen te lezen. De tekenen zijn een mooie aanvulling op de verhalen. Ze zijn kleurrijk, grappig en mooi gedetailleerd. Ze zorgen ervoor dat je een beeld krijgt van Adiba en haar doldwaze ideeën.

Wij vinden Adiba, de oude heks in de eikenboom is erg leuk boek en we gaan zeker nog een ander boek van de schrijfster uitproberen!

Held of schurk

Toen ik het boek voor het eerst in handen had, was ik wat aarzelend. De onderwerpen leken me niet meteen aantrekkelijk voor mijn dochter van 7. Ik kan alleen maar zeggen dat mijn aarzeling compleet onterecht was. Mijn dochter vindt het boek fantastisch. Het is momenteel een van de boeken die ze zowat dagelijks uit de kast pakt. 

Het boek geeft de jonge (en ja ook de wat oudere) lezer een zicht op onze geschiedenis. In verschillende hoofdstukken maakt de lezer kennis met helden en schurken uit het verleden. Over de manier waarop de informatie wordt overgebracht, is heel goed nagedacht. Het zijn geen saaie stukken tekst, maar elk hoofdstuk is op een originele manier aangepakt. Zo leer je onder andere hoe je de beste farao aller tijden kan worden. Deze tips worden aangeraden door niemand minder dan Ramses III. Over Karel de Grote leer je dan weer aan de hand van een leuk opgestelde quiz. En Columbus geeft je een inkijk in zijn leven door ons te laten lezen in zijn logboek! De tekeningen zijn in zwart-wit en aanvullend op de tekst. Ze geven ook vaak een gezicht aan de held of schurk die je aan het leren kennen bent. 

Voor mijn 7-jarige is het boek nog te moeilijk om alleen te lezen. Er staan regelmatig nog wat moeilijkere woorden waarbij ze vragen heeft. Wij lezen samen en lezen afwisselend een stukje. Mijn dochter leert hierbij niet enkel inhoudelijk, maar ook op leesgebied en woordenschat.Wij hebben het boek thuis gelezen maar dit lijkt me ook heel geschikt voor in de klas. Het is voor leerlingen een originele manier om kennis te maken met bekende figuren uit het verleden. 

Wij zijn in ieder geval erg blij met het boek en het heeft hier alvast zijn vast plaatsje in de boekenkast veroverd. 

Robovangers!

Chip & Bos RoboVangers is een verrassend spannend boek voor de jonge lezertjes. Chip & Bos leven in een wereld waar robots een plaats hebben gevonden naast de mens. Ze genieten van alle voordelen die de robots met zich meebrengen maar jammer genoeg zijn er ook uitdagingen die hun pad kruisen.

Als lezer wordt je meegenomen in een avontuur van Chip & Bos. Doordat het verhaal zich afspeelt in een wereld die zich afspeelt in de toekomst, wordt de creativiteit en inlevingsvermogen gestimuleerd. Het boek is vooral gericht naar de jonge lezers die hun eerste leeservaring achter de rug hebben. De zinnen zijn eenvoudig opgebouwd maar enige leeservaring is toch wel nodig. Het boek kan ook als voorleesboek gebruikt worden, maar ook hier is de doelgroep eerder 7+. Wij hebben het hier samen gelezen. Mijn dochter van 7 vindt het nog wat moeilijk om geconcentreerd te blijven bij langere stukken tekst en afwisselend elk een stukje lezen, gaf extra motivatie. 

De afbeeldingen in het boek zijn onderdeel van het verhaal. Het zijn meestal kleine cartoons of korte afbeeldingen in stripvorm waarin een deel van het verhaal wordt afgebeeld. Ze zijn onderdeel en dus niet enkel illustratief. Vaak zijn de afbeeldingen ook erg grappig. Ze zijn grappig qua tekenstijl maar vaak zijn er ook grapjes verwerkt in de conversaties.  

Wij vonden dit boek heel erg leuk om te lezen en zeker een leuk boek om je als jonge lezer in te verdiepen!

Het grote boek van Mannetje Koek

Het grote boek van Mannetje Koek is een heerlijk fantasierijk boek. Je maakt kennis met Mannetje Koek en zijn vrienden. Deze zijn één voor één onverwachte personages die je stapje voor stapje leert kennen. Mannetje Koek neemt je mee in zijn leven. Hij vertelt je zijn avonturen die hij samen met zijn vrienden beleeft. 

Je kijkt je ogen uit in dit boek. Elk verhaal is prachtig geïllustreerd met heel veel tekeningen. Je kan blijven kijken en nieuwe dingen ontdekken. Mijn dochter leest de verhalen maar is vooral fan van deze tekeningen. Ze kan minutenlang blijven kijken naar alles wat er gebeurt.

Dit is boek is ideaal voor de lezertjes die al wat kunnen lezen. Mijn dochter zit in het tweede leerjaar en daarvoor is het ideaal. De teksten zijn niet te lang en niet te moeilijk. Uiteraard is het ook geschikt voor de jongere boekenfans. Als mama, papa, oma, opa, ... voorlezen, ben ik ervan overtuigd dat ze hun ogen zullen uitkijken en mee zullen verdwalen in de avonturen van Mannetje Koek en zijn vrienden. 

Wij vinden Het grote boek van Mannetje Koek alvast een aanrader!

Het grote avontuur van kleine muis

Het boek Het grote avontuur van Kleine muis is een hartverwarmend verhaal over een kleine maar dappere muis. Het eerste deel van het boek is erg spannend met kleine muis die in de val zit bij uil. Daarbij wordt kleine muis ook nog eens geconfronteerd met een groot verlies dat hem verdrietig maakt. Door slimme en moedige beslissingen te nemen slaagt hij erin te ontspannen. Tijdens zijn tocht naar huis komt hij verschillende andere dieren tegen waarbij hij keer op keer zichzelf verbaast en nieuwe dingen over zichzelf te weten komt.  
 
Het boek is zodanig opgebouwd dat je wordt meegetrokken in het verhaal van kleine muis. Je wil blijven lezen en te weten komen of hij erin slaagt thuis te komen om zo zijn familie te redden van uil. Mijn dochter vond het een heel leuk boek. Ze leefde helemaal mee met de verhalen van kleine muis. Net als bij kleine muis heeft ze heel wat verschillende emoties beleefd. Van heel verdrietig tot heel erg blij. De verhalen worden aangevuld met mooie, gedetailleerde tekeningen. Deze laten je nog meer meeslepen in het verhaal. Kleine muis is heel erg schattig getekend. Ze was meteen mijn dochters beste vriend.  
Het verhaal is in de eerste plaats een voorleesverhaal. De kinderen moeten al best goed kunnen lezen als dit verhaal zelf willen gaan lezen. Het is één lang verhaal maar is opgedeeld in verschillende kortere verhalen. Je hoeft dus zeker niet het verhaal in één keer uit te lezen. Daarvoor is het ook wat lang. Hier wordt het verhaal steeds opgedeeld over meerdere avonden.  
 
Het is zeker een aanrader die hier zijn plaatsje in de boekenrek heeft verdiend. 

 

Snoezie-woezie Poeziehoorn

Snoezie-Woezie Poezie Hoorn is hier vanaf de eerste minuut een absolute topper. Het bevat alles voor een 6-jarig meisje … Je hebt een superschattig klein poesje, een prachtige statige eenhoorn en 2 kleine bijfiguren die zorgen voor een grappige noot. Voeg daar nog de kleuren paars, roze en goud bij en het kan al bijna niet meer stuk. Het verhaal zelf is een verhaal over 2 heel uiteenlopende figuren die elkaar leren en die samen een prachtige vriendschap opbouwen.  
 
De woorden in het verhaal zijn beperkt. Hierdoor kan het boek worden voorgelezen maar kan het ook zelf gelezen worden door de beginnende en al wat geoefende lezen. De woorden in het verhaal worden perfect aangevuld door de vele mooie tekeningen. De tekeningen geven perfect de gemoedstoestand van de figuren weer. Alles komt samen tot 1 mooi geheel.  
 
Mijn dochter en ik lezen het boekje vaak samen. Elke keer opnieuw moet ze lachen met de gekke figuurtjes. Ik “betrap” haar er echter ook geregeld op dat ze op haar eentje in het boek zit te kijken. De woorden hoeven er voor haar helemaal niet bij. De tekeningen zijn voor haar zelfs al genoeg.  
 Ik denk dat het een boek is voor een heel brede leeftijdscategorie. Jongere lezertjes zullen misschien niet alle details snappen maar ze zullen zeker genieten van de kleurrijke, mooie tekeningen. Oudere lezertjes kunnen zelf gaan lezen en zullen perfect de gelaatsuitdrukkingen begrijpen die werden getekend.  

 

Zo klinkt verandering

Zo klinkt verandering is een prachtig boek, zowel wat betreft de tekst als wat betreft de illustraties! De tekst is geschreven in rijmvorm waardoor het onmogelijk lijkt in het midden van het boek te stoppen. Elke pagina nodigt uit naar de volgende. Zeker omdat de tekst beperkt is, ben je eigenlijk één lang gedicht aan het lezen. 

Ik heb het boek eerst alleen gelezen en was bang dat het wat moeilijk te begrijpen zou zijn voor mijn 6-jarige dochter. Toch vroeg ze me de eerste keer dat we het lazen, drie keer om opnieuw te beginnen. Ook zij vond de tekeningen en tekst erg mooi! Ik heb haar wel moeten helpen om te begrijpen wat de achterliggende gedachte was. Dat was voor haar nog wat te moeilijk. Nu ze het eenmaal begrijpt betrap ik haar soms dat ze in het boek zit te bladeren en het verhaal “uitlegt” aan haar konijn. 

Het lijkt mij ook een ideaal boek om te gebruiken in klascontext. Het toont aan dat iedereen zijn steentje kan bijdragen om de wereld een mooier plekje te maken, simpelweg door te helpen waar het nodig is. Ook al lijkt de hulp klein … ze maakt verschil.

Meneer Monty is Koekoek

Meneer Monty is een perfectionistisch mopperkonijn. Hij houdt van orde, netheid en stilte. Alles wat die rust verstoord maakt hem boos. Hij beseft alleen niet dat alle regels die hij voor zichzelf heeft opgesteld, er ook voor zorgen dat hij helemaal niet gelukkig is. Wanneer hij deze regels overboord gooit, voelt hij eindelijk terug wat het is om blij en gelukkig te zijn.  
 
Voor mij is het verhaal van Meneer Monty een duidelijke weerspiegeling van hoe veel mensen leven vandaag. Ze willen hun perfecte leven tonen aan de buitenwereld. Het lijkt allemaal vanzelf te gaan maar ze tonen niet dat het vaak ook eens misloopt. De druk om “perfect” te zijn wordt daardoor steeds groter. Die druk wordt al te vaak ook onbewust doorgegeven aan de kinderen. Het verhaal van Meneer Monty leert kinderen dat gewoon jezelf zijn, ervoor zorgt dat je echte vrienden maakt en dat je ook nog eens lekker veel plezier kan maken.  
 
Het boek is naar mijn gevoel gericht naar kinderen vanaf 6 à 7 jaar. Het is ideaal om voor te lezen of samen te lezen. Op die manier kan je als ouder of grootouder helpen om de boodschap van het verhaal te verduidelijken. Ik heb na elk verhaaltje de tijd genomen om er even over te praten met mijn dochtertje. Ze snapte niet altijd waarom Meneer Monty toch zo boos was.  
 
De tekeningen zijn eenvoudig gemaakt maar spreken aan, mijn dochtertje was vooral grote fan Molly Mol en van Bennie Bever. Van Molly Mol omdat die een brilletje draagt net als zij en van Bennie Bever omdat die zo gek praat.  
 

 

Snoep jij zonder mij?

Mijn 5-jarig dochtertje en ik hebben erg genoten van “Snoep jij zonder mij?”. In het begin dacht ik dat er misschien wat weinig tekst in stond om leuk voor te lezen maar de kleurrijke tekeningen, boordevol leuke details, maken alles meer dan goed.  

 

“Snoep jij zonder mij ?” is geen verhaal dat je zomaar voorleest. Het boek staat vol vragen die elke kind zich wel eens stelt over wat volwassenen nu eigenlijk de hele dag doen als zij op school zijn. Mijn dochter had over elke vraag wel haar eigen waarheid. Het was ongelofelijk fijn om hiernaar te luisteren en te beseffen dat ze eigenlijk helemaal geen idee hebben. Ikzelf had hierbij nog nooit bij stil gestaan.  

 

Wanneer de rollen werden omgedraaid en ik mijn verhaal deed, was het haar beurt om verwonderd te luisteren. En om natuurlijk ook weer heel wat vragen te stellen …  Je kan zeggen dat we elkaar weer wat beter hebben leren kennen. 

  

De aanbevolen leeftijd is 4-6 jaar maar naar mijn gevoel is dit boek ook zeker geschikt voor jongere kinderen.  

 

De tekeningen zijn groot, kleurrijk, grappig en vol leuke details. Mijn dochter vond het superleuk om steeds weer andere dingen te kunnen ontdekken. Vooral alle verschillende kleuren en vormen van snoepjes waren een succes !  

 

Doordat de zinnen kort en eenvoudig zijn, kan ik me voorstellen dat ook voor jonge lezertjes dit een leuk boek kan zijn