Jessy van Uden

Jessy van Uden
Jessy van Uden
Ouder

Waar kan alles, mag alles, en zijn er geen grenzen? Heerlijk wegdromen in een fantasie of nagelbijten van de spanning. Lekker samen op de bank of voor het slapen gaan, tijd nemen voor elkaar en genieten van de mooiste, leukste, spannendste en grappigste verhalen. Met een leuk kinderboek kan dit allemaal, dit is waarom ik dol ben op kinderboeken.

Bespreking(en) door Jessy van Uden

De bende van Stinkhond

Dit is alweer een deel van de serie Stinkhond. Ik ken de andere delen en was reuze benieuwd naar hoe dit verhaal zou verlopen. In dit deel krijgen Stinkhond en plattekat ruzie. Beide worden ze lid van een bende. Stinkhond van hondenbende de Ponystrijders en Plattekat van kattenbende de Snorrekoppen. Beide bendes komen tegenover elkaar te staan, maar op tijd beseffen Stinkhond en Plattekat dat ze niet meer nodig hebben dan elkaar.

De boeken zijn bedoeld voor kinderen vanaf 5 jaar, maar ik vond het taalgebruik in dit boek echt behoorlijk pittig. Er worden veel moeilijke woorden gebruikt. Ook worden er veel woordgrapjes en uitdrukkingen gebruikt die het verhaal voor jonge of taalzwakkere kinderen onduidelijk kunnen maken. Voor kinderen die een grote woordenschat hebben geeft dit dan juist weer extra uitdaging. Door het moeilijke taalgebruik is het wel lastiger zelf te lezen voor kinderen. Mijn dochter van 10 die een meer dan prima leesniveau heeft worstelde regelmatig met de woorden en zinnen omdat de context niet duidelijk was voor haar. Het verhaal is spannend en uitdagend, maar ook pittig om te begrijpen voor de wat jongere kinderen. De tekeningen van Marc Boutavant zijn heel aantrekkelijk en maken met de grote letters waarin het verhaal is geschreven het boek tot een mooi geheel.

Het is weer een leuk, maar iets pittiger verhaal van Stinkhond waar weer veel kinderen plezier aan zullen beleven.

Pientere pinguïns

Ik heb ontzettend genoten van de mooie prenten in dit boek. Het leuke eraan is dat alle prenten een functie hebben, ze ondersteunen de informatie die in het boek beschreven wordt.
Pientere pinguïns is een prachtig boek uit een reeks van Owen Davey die je leert over de mooiste dingen van moeder natuur.

Het lezen van dit boek is vrij gemakkelijk, de tekst is in begrijpelijke woorden geschreven voor kinderen. Je leert in het boek van alles over de pinguïn. Wat hij eet, hoe hij leeft, wat zijn vijanden zijn en nog veel meer.
Er wordt veel uitleg gegeven over dit leuke beestje, dit gebeurd in duidelijke taal en de prenten zijn zeer ondersteunend bij het lezen van de tekst.

Het is een prachtig boek om te gebruiken bij het maken van een spreekbeurt over pinguïns of gewoon voor nieuwsgierige kinderen die meer te weten willen komen over dit hele bijzondere dier.

 

De Vanderbeekers en de geheime tuin

Wat een heerlijk feelgood boek is dit!

Ik heb het samen met mijn dochter van 10 jaar gelezen en we werden beide helemaal meegenomen door de familie Vanderbeaker en de bewoners van het herenhuis waar de Vanderbeakers op de benende verdieping wonen in de wijk Harlem, in New York city.
De familie bestaande uit vader, moeder en hun vijf kinderen (Isa, Jessie, Oliver, Hyacinth en Laney). De bovenbuurman beland in het ziekenhuis en de kinderen van de Vanderbeakers besluiten als verrassing een mooie tuin aan te leggen op het kale stuk grond naast de kerk. De hele vakantie zijn ze hier druk mee bezig. Ze zijn het niet altijd helemaal met elkaar eens, maar het lukt ze telkens weer om alles op een goede manier op te lossen. 

Wij leefde samen enorm met de kinderen mee, en wilde heel graag dat deze prachtige verrassing een succes zou worden. Natuurlijk gaat niet alles van een leien dakje en wil een projectontwikkelaar het stuk grond kopen om er een appartementencomplex te kunnen bouwen. Gaat het de Vanderbeakers met een beetje hulp lukken om toch nog een mooie verrassing voor hun buurman te regelen?

Ik heb samen met mijn dochter genoten van dit boek, waarin iets goed doen voor een ander centraal staat.

De dag dat Oorlog naar Rondo kwam

Een prachtig van groot formaat prentenboek over het fictieve plaatsje Rondo en zijn fictieve bewoners; Danko, Fabian en Zirka.

In Rondo leeft iedereen vredig met elkaar. Dit is te zien aan de mooie vrolijke prenten in het boek. Op het moment dat Oorlog in Rondo komt, worden de prenten grauw en grijs. Dit laat duidelijk zien en voelen dat oorlog verdriet, vernieling en een ongelukkige periode met zich meeneemt. Het maakt Rondo tot een plek waar het niet fijn is.
De drie vrienden laten dit echter niet over hun kant gaan en doen wat ze kunnen om Oorlog uit hun stad te verdrijven. Na goed samenwerken lukt dit en is Oorlog verdwenen, maar helemaal verdwijnen zal het nooit. Oorlog heeft ervoor gezorgd dat Rondo en zijn bewoners voorgoed veranderd zijn.
Dit is een boek waarin de gevolgen van oorlog wordt besproken, tijdens en na een oorlog. Persoonlijk zou ik het boek zeker niet met te jonge kinderen lezen. Het taalgebruik is pittig en de boodschap al helemaal, maar met kinderen vanaf een jaar of 10 is het een prachtig prentenboek om een gesprek over oorlog en verderf op gang te brengen.

Helaas is dit nu een enorm actueel boek, helemaal wetende dat de schrijvers van Oekraïense afkomst zijn. Dit boek is echter al voor de oorlog geschreven, maar is nu actueler dan ooit.
Hier thuis heeft het aan de keukentafel tot een goed gesprek geleid over waar we dankbaar voor mogen zijn en wat de impact van een oorlog voor een land en zijn bevolking heeft.
Een boek wat ik zeker zou gebruiken als je met je kinderen een goed gesprek wil hebben over wat vrijheid en oorlog betekenen.  

Prinses in problemen

M.A.G.I.E prinses in de problemen is een boek voor kinderen vanaf een jaartje of 9. Het neemt je meteen mee met Kirsten en Romy. Naast onze eigen wereld op aarde is er een hele andere wereld, op de planeet Marabel. In deze wereld is het nodig voor prinses Romy om onder te duiken bij de familie van Kirsten op aarde. Niemand mag weten dat Romy bij Kirsten is en daardoor doen ze alsof Romy het nichtje van Kirsten is. Doordat Romy buitenaard is, heeft ze heel andere gewoontes dan wij op aarde gewend zijn en dit levert komische en spannende situaties op. 

Dit boek leest gemakkelijk weg. De hoofdstukken zijn kort. Het is ook een voorspelbaar verhaal, wat erg fijn kan zijn voor de jonge lezers van dit verhaal. Wel staan er af en toe wat moeilijke woorden in waar mijn dochter even goed voor moest gaan zitten om ze te lezen en wat uitleg nodig was over de betekenis. Het is een boek waar je even in moet komen. Je moet even door het eerst stukje heen, maar eenmaal in het verhaal wordt je meegezogen door Kirsten en Romy.

Dit is een boek vol spanning, actie, avontuur en fantasie. En het leuke eraan is dat er binnenkort een deel 2 verschijnt!

 

A Christmas Carol

Als je een groot kerstfan ben zoals ik, is het geweldig om dit boek te mogen reviewen. En wat heb ik dit boek met heel heel veel plezier gelezen. Natuurlijk is A Christmas Carol het prachtige bekende klassieke verhaal van Charles Dickens over de gierige Ebenhezer Scrooge. Dit mooie verhaal is op rijm prachtig verwoord door Marianne Brusser en Ron Schröder. De mooie illustraties van Leontine Gaasenbeek creëren een prachtige kerstsfeer en ondersteunen dit kerstverhaal. Het brengt je gelijk in de kerstsfeer.
Dit is een boek wat je niet mag missen in de je boekenkast. Het is voor jong en oud een pareltje. Doordat het op rijm geschreven is en prachtige tekeningen heeft, is het aantrekkelijk voor jongere kinderen, maar door de mooie woordkeuze en complexere zinnen is het een boek wat door jong en oud enorm gewaardeerd gaat worden. Mijn eigen dochters van 9-11 en 13 vonden het prachtig en hebben genoten.
Het is een heerlijk boek om op een koude winterdag in december voor te lezen voor een warm haardvuur of gezellig onder de kerstboom, met lekker warme chocolademelk in de aanslag. 
Kortom; dit is een boek wat niet mag ontbreken in je collectie, dit boek zorgt ervoor dat nog vele generaties het prachtige verhaal van Ebenhezer Scrooge gaan horen, zien en waarderen.  

 

Knipoog

Hoe zou het zijn als je op de middelbare school zit en je ineens de diagnose kanker krijgt? En niet alleen de diagnose van deze vreselijke ziekte, maar door deze ziekte moet je een intensieve behandeling krijgen waardoor je een tranend oog vol zalf krijgt. En tot overmaat van ramp moet je ook nog een hoed op om je oog te beschermen. Vreselijk toch! Juist op het moment dat je het minst wil opvallen, valt Ross het meest op van allemaal. Hierdoor komt hij erachter wie zijn echte vrienden zijn, wat hij erg leuk vindt om te doen en waar zijn passie ligt.

Dit is een boek wat makkelijk leest en ondersteund wordt met leuke grappige plaatjes. Ook vind je in het hele boek een korte samenvattingen van wat je gelezen hebt in de grappige stripvorm Batpig! Dit zorgt ervoor dat ondanks het zware onderwerp alles een luchtige vorm krijgt en het prettig lezen is. Er worden in het boek geen onderwerpen uit de weg gegaan, er zijn rotdagen en fijne dagen, stomme mensen en lieve mensen, overbezorgde mensen en mensen die doen of het er allemaal niet is, maar alles wordt besproken.

De schrijver Rob Harrell is cartoon tekenaar en dat laat hij leuk terugkomen in het boek. Hij heeft zijn eigen ervaringen met kanker en de behandeling daarvan gebruikt om dit boek te schrijven.
Dit is een boek met een mooi verhaal, het geeft een kijkje geeft in het leven van een jongen met kanker. 

Agent en Boef - Nog meer boevenstreken

Een hele mooie voorleesbundel met 3 verhalen over het grappige duo Agent en Boef.
Op een hele leuke lachwekkende manier weet Boef steeds maar weer aan Agent te ontsnappen. Dit levert leuke en vooral grappige situaties op. De verhalen zijn geschikt voor kinderen tussen de 3 en 7 jaar.
Het boek is voorzien van de mooie tekeningen van Kees de Boer, de tekeningen leveren een belangrijke bijdrage aan het verhaal. In het verhaal wordt er regelmatig interactie met de lezer gezocht. Dit zorgt ervoor dat kinderen geboeid blijven luisteren en een actieve rol hebben tijdens het lezen van het verhaal.
Bij alle verhalen is Boef Agent te slim af, maar is Agent wel zo dom?? Het spelletje van Boef om te ontsnappen aan Agent zorgt voor de meest lachwekkende situaties. Die zowel ouders als kinderen aan het lachen zal maken. Aan het einde van ieder verhaal weet Agent, Boef toch te pakken te krijgen door net iets slimmer te zijn dan Boef had gedacht. Agent en Boef blijken ondanks de ontsnappogingen van Boef een hele goede vriendschap te hebben met elkaar. Ze kunnen niet met en niet zonder elkaar en spreken dan ook aan het eind van ieder verhaal weer af om het morgen weer te doen!!