Jeannette Broer

Jeannette Broer
Jeannette Broer
Grootouder

Buiten dat ik grootouder ben, ben ik ook leerkracht/taalspecialist op een basisschool. Wat ik leuk vind aan boeken? Ze kunnen je in een andere wereld, bij andere mensen en dieren brengen. Ik lees heel graag voor, vooral ook om te zien hoe je kinderen mee kunt nemen in de verhalen. Je kunt je terugtrekken en genieten van allemaal mooie, bijzondere en nieuwe dingen.

Bespreking(en) door Jeannette Broer

Haaienhelden

Dit boek heeft, naast veel informatie over haaien en haaienredders, ook een verhaal over de haai Elem.

De haaienredders worden voor het voetlicht gehaald met informatie over waarom ze redders zijn geworden en in welk werelddeel ze actief zijn. Het verhaal van Elem begint op het punt dat zij zwanger is en een haak in haar bek krijgt. Onderweg in het verhaal, kun je lezen over vervuiling van de zee, kenmerken van verschillende zeedieren en hiernaast ook over de redding van Elem en de geboorte van haar kleintjes.

Het boek is, voor kinderen die zich in zeedieren interesseren, heel leuk en goed te lezen vanaf groep 4/5. Het is ook goed te gebruiken als informatief boek in het thema de zee/dieren en als er over het milieu gepraat/gewerkt wordt op school. Het is niet echt een voorleesboek, maar wel samen met een kind thuis te lezen en ook om dan de dingen waar naar verwezen wordt zelf op te zoeken.

Dit opzoeken kan ook in een klas waar kinderen geïnteresseerd zijn in wat er in de wereldzeeën gebeurt. In het boek staan ook verwijzingen naar verschillende andere webpagina’s, documentaires en boeken.

De tekeningen in het boek zijn simpel, de foto’s zijn een goede aanvulling. Een leuk en interessant boek om meer te weten te komen over haaien en om bewust te zijn dat we ze toch echt nodig hebben (ondanks dat ze best een beetje eng zijn ;-) )

De ontdekking van talenten

De magische academie, de ontdekking van de Talenten van Anna Ruhe is los te lezen van de serie De Magische apotheek. Mijn tip is om eerst achter in het boek een aantal omschrijvingen te lezen van deze boeken, dit helpt bij wat er in het boek gebeurt.

Omdat je midden in de serie valt, duurde het bij mij even om in het verhaal te komen. Maar heel snel pakt het verhaal je en is het een spannend boek waar je steeds wilt weten: wat gebeurt er nu en hoe loopt het af. Je zou het boek kunnen voorlezen, maar omdat je zo graag wilt weten hoe het afloopt is het zeker ook een boek om zelf te lezen, vanaf groep 5 zou dit goed kunnen.

Het verhaal gaat over kinderen met een speciaal talent die op een zomerkamp gaan en hier hele spannende avonturen mee maken. Er is een slechterik, vriendschap, ook wat enge dingen, maar het loopt voor dit deel goed af. En je wordt warm gemaakt om verder te lezen in een volgend boek met nieuwe avonturen. Er zitten mooie zwart wit plaatjes in die heel goed passen bij het verhaal.

Er zijn wel wat vergelijkingen met de Harry Potter boeken, maar dit is niet storend. Ik ben zelf benieuwd naar de boeken van deze auteur die voor dit deel uitgekomen zijn en ook naar de delen die erna komen.

Obi en Tito Tapir

Obi en Tito Tapir is een leuk boek geschreven door Mathilda masters & Georgien Overwater. Het boek heeft veel leuke elementen: het is grappig, een beetje spannend en heeft leuke tekeningen die het verhaal goed illustreren. Dit boek vraagt om een jonge, wat meer geoefende lezer. Het is, mede vanwege de tekeningen, niet een echt voorleesboek. Zowel jongens als meisjes kunnen veel plezier beleven aan dit boek, het gaat over dieren, ballet dansen, een speurtocht en er worden dieren gered. Dit boek is geschikt vanaf een jaar of 8, als er al goed genoeg gelezen kan worden. Het is een echte aanrader.

Het geweldige Grote Mensenboek

Dit boek is echt heel grappig!

Het zijn korte stukjes tekst waarin allerlei dingen uitgelegd worden over waar en hoe grote mensen dingen doen!! Je kunt het voorlezen aan jongere kinderen die het vreselijk leuk vinden om dingen te horen over grote mensen die ze niet verwachten: een groot mens speelt niet meer buiten omdat ze het vergeten zijn en dat grote mensen ook koffie lusten wat gemaakt is van uitgepoepte koffiebonen: bah!! De plaatjes zijn eenvoudig maar illustreren de verhaaltjes goed. Vanaf een jaar of 8 kunnen kinderen die al wat beter kunnen lezen dit boek zelf lezen, rond een jaar of 12 kunnen ze het ook kinderachtig vinden!

De eerste kat in de ruimte at pizza

Dit boek is leuk, spannend en fantasievol tegelijk!

Als kinderen niet zo graag lezen maar wel graag strips lezen is dit boek super leuk. De illustraties zijn erg belangrijk, het verhaal wordt door de tekeningen verteld met de tekst ter ondersteuning. Het is leuk en spannend en vooral om voor een kind zelf te lezen. In het begin is er niet zo veel maar hierna bouwt de spanning snel op. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, voor jongere kinderen is het nog te spannend. Ik heb het boek door een kind uit groep 8 laten lezen en zij vond het erg leuk! Ze had het binnen drie dagen uit en wilde het erna ook delen met andere kinderen uit de groep. Kortom een aanrader!

Het geheim van Beukensteyn

Het boek is spannend en leuk tegelijk. Er gebeurt van alles en de fantasie van kinderen wordt enorm geprikkeld! Wat een extra dimensie geeft aan het boek zijn de QR codes, die brengen je in het Rijksmuseum. Een bezoekje aan het museum na het lezen van dit boek is erg leuk! 

Je kunt het boek als voorleesboek gebruiken, of ook binnen een thema over kunst om kinderen extra te stimuleren. 

Dit was de plastictijd

Met heel veel plezier heb ik het boek Dit was de plastictijd gelezen. Het verhaal was ook heel interessant. Als volwassenen kijk ik nog steeds op van de hoeveelheid plastic die wij gebruiken en hiernaast is het mooi om te zien dat er mensen zijn die zich inzetten voor een beter milieu.

Ik heb het boek ook aan Mika laten lezen, hij zit in groep 6. Hij vraagt zich af hoe nu al te voorspellen is hoe het er in 2021-2030 uit komt te zien. En dat het leuk was om over de plastic helden te lezen. Vooral de helden Karin Ecker en haar zoontje Arlian uit Australië hebben indruk gemaakt. Zij maakten een film over de invloed van plasticvervuiling op zeeschildpadden en trokken langs scholen om over het plasticprobleem te vertellen. 

de boom van uil

Wat een leuk boek is dit: het verhaal spreekt erg aan en hiernaast kun je met startende lezers al heel snel samen lezen: er staan dikgedrukte woorden in de zinnen die je met elkaar af kunt spreken om, om en om te lezen. Bij jongere kinderen kun je het verhaal zelf voorlezen en met de kinderen de plaatjes bespreken. In het boek komen heel veel onderwerpen aan de orde: vriendschap, ouderdom, planten van zaden, post, pesten. Maar het komt wel weer goed aan het einde. 

Het verhaal kun je gebruiken in een groep op school: het gaat over het planten van zaden, vriendschap en ook over pesten. Je kunt er mooie gesprekken over voeren n.a.v. het verhaal. 

De strijd om de magische wens

Het verborgen land - De strijd om de magische wens (The land of stories) van Chris Colfer is een spannend verhaal met een verzameling van sprookjes in de hoofdrol. Het is een boek wat voor kinderen die bekend zijn met sprookjes super leuk om zelf te lezen of om voorgelezen te worden. Ik heb het boek uitgeleend aan een leerling in groep 7 en zij was er erg enthousiast over: het is verrassend, spannend en met veel humor geschreven. Hiernaast is het boek de inspiratiebron geweest voor de eindmusical van onze groep 8, een echte aanrader dus!

Zigzag - De wereld rond

Wat een ontzettend leuk boek! Samen met de kinderen hebben we eerst gekeken naar wat voor een boek het was, anders dan anders, je kunt het boek helemaal open vouwen en dan is het zelfs langer dan Jeannette! Hierna hebben we met elkaar de zoekopdrachtjes gedaan die op de achterkant staan. De volgende dag hebben de kinderen die de eerste dag in het boek gekeken hebben er met andere kinderen in de groep mee gespeeld, en hoe leuk is het als jij al weet waar de dieren zich verstopt hebben!! 

In de groep gaan we het boek nog gebruiken met het thema Amerika, Australië en de Oceanen.

Winnie de Poeh - Er was eens een beer

Wat een leuk en lief boek, en vooral deze bijzondere uitgave. Het is een boek wat goed voorgelezen kan worden aan kinderen vanaf een jaar ok zes. Ze kunnen het vanaf 7/8 ook al zelf lezen. Het is wel leuk als ze dan de film of andere boekjes over Winnie de Poeh hebben gelezen. In dit boekje wordende voorgeschiedenis van Poeh beschreven, hoe hij bij Janneman Robinson terecht gekomen is en hoe zijn vrienden erbij gekomen zijn.

Een erg leuk boek!

De prins zonder billen

Het boek spreekt vanwege het kleurgebruik en de tekeningen, waar je steeds iets meer in kunt zien, erg aan. Zowel bij mij als volwassenen als ook bij de kinderen van groep 1/2. Dat de tekst op rijm is maakt het nog leuker om te lezen en voor te lezen. Ik heb het direct meegenomen naar een kleutergroep op school en hier moesten ze er erg om lachen. Dat iemand zijn billen kwijtraakt en er allerlei andere billen voor terugkijkt is voor deze leeftijdsgroep altijd erg leuk.

Je kunt het boek ook gebruiken om, buiten het leuke verhaal, ook om goed naar de tekeningen in het boek te kijken.

Eén van mijn vragen na het voorlezen was; hoe had de prins kunnen weten dat het niet veilig was om te gaan zwemmen in de baai en één van de kinderen had het bord met de haai erop opgemerkt. Ook de verschillende billen terugvragen was hilarisch!

De kinderen wilden het boek erg graag in de groep houden om het zelf nog te lezen, een groot succes dus! 

Uil maakt het bont

Mika (groep 4), hij is deze keer mede recensent: we vinden de plaatjes in het boek erg tof, heel erg leuk! Het verhaal is leuk, er zijn niet zoveel scheldwoorden in. Je kunt ruzie hebben met een vriend maar het ook weer goed maken. De lettergrootte is goed, de verdikking maakt het soms iets gemakkelijker te lezen. De hoofdstukken zijn ook goed.

Pas op voor de fluistervaar!

Het boek is leuk, grappig en ook een beetje spannend: er wordt zomaar een vogel bij Danielle gebracht en ze weet er niet meer van dan dat ze hem moet beschermen. De vogel zorgt voor allerlei leuke situaties, het is zelfs zo dat de kinderen een tijdje niet naar school hoeven omdat de vogel mensen met zijn mooie zachte stem betovert. Danielle gaat met haar opa aan de slag om de vogel te redden, en gelukkig lukt dit aan het einde ook.

Kinderen kunnen zich in het boek herkennen, het gaat om een opa die oppast, ouders die moeten werken en de minister die op tv een toespraak houdt met een doventolk erbij.

Dit boek is voor kinderen vanaf groep 4 te lezen, voor jongere kinderen is het ook leuk om voorgelezen te worden. De plaatjes zijn simpel, alleen met geel erin als kleur, zijn een aanvulling op het verhaal.

In de groep/klas zou je het boek kunnen gebruiken als je over uitgestorven dieren, het WNF, actie voeren aan het werk bent. Misschien kunnen de kinderen hun eigen dier verzinnen en hier een eigen verhaal om maken.

Het boek leest gemakkelijk weg, er is niet teveel tekst op een bladzijde en ik denk dat kinderen het in 1 adem uit willen lezen omdat ze willen weten wat er gebeurt. Er zitten wel elementen van Pluk van de Petteflet met de Krullevaar in, dit is niet storend maar valt mij als Pluk fan wel op.