Ida de Vries

Ida de Vries
Ida de Vries
Leerkracht

Wegdromen in verhalen,
even niet hier,
maar in het leven van een ander.
Avonturen beleven en veel plezier.
Lachen, huilen, spanning en nog veel meer.
Hoe meer ik lees, hoe meer ik leer

Bespreking(en) door Ida de Vries

Top of Flop!

De school van de magische dieren: Top of flop! (deel 5 van de serie)

Ik had al veel gelezen over de boekenserie van de school van de magische dieren, maar zelf had ik nog niet een boek van de serie gelezen. Toen bij mij deel 5 op de mat viel, was ik dus erg nieuwsgierig!

Het boek begint met een inleiding waar een aantal belangrijke personages worden voorgesteld. Ook wordt er verteld welke kinderen in de vorige delen al een eigen magisch dier hebben gekregen en wie deze dieren zijn. Hierdoor maakt het niet uit of je de vorige delen al hebt gelezen of niet.

De schrijver heeft een spannende schrijfwijze en door de opbouw van het boek, blijf je nieuwsgierig en geboeid tot het eind. Je wilt graag weten wie het nieuwe magische dier krijgt en welk dier hij of zij precies krijgt. De hoofdpersonen in het boek zijn realistisch beschreven. In het begin van het boek worden de personen op een globale manier beschreven en kijken ze vooral naar het gedrag dat ze in de klas laten zien. Maar gaandeweg het boek kom je erachter wat deze persoon precies denkt en waarom hij of zij zich zo gedraagt.

De voorkant van het boek ziet er prachtig uit en pas na het lezen van het boek, valt mij op dat alle kleine tekeningen passen bij gebeurtenissen in het boek. Ook staan op de voorkant de nieuwe dieren die in dit boek een hoofdrol hebben.

Het boek is geschikt voor de middenbouw, zowel om zelf te lezen als om voor te lezen. Het boek leest prettig door het grote lettertype en de eenvoudig opgebouwde zinnen.

Humor, spanning en fantasie gaan hand in hand in dit boek, dus absoluut een aanrader om dit boek (voor) te lezen!

Kastelen

Kastelen is een prachtig informatief boek. Het boek bevat hele mooie tekeningen, kleurrijke foto’s en oneindig veel informatie. De gestructureerde opbouw van het boek leest prettig. De algemene informatie over kastelen, zoals de bouw, de kasteelbaantjes, het eten en het leven op een kasteel, worden afgewisseld met informatie over een bepaald kasteel. Er wordt verteld wat er bijzonder is aan het kasteel, hoe het kasteel er vroeger uit heeft gezien en een kleurenfoto met hoe het kasteel, of de resten ervan, er nu uitzien. Op deze manier worden er bijzondere kastelen over de hele wereld beschreven. Er wordt gebruik gemaakt van eenvoudige taal en moeilijke woorden worden in de tekst dikgedrukt, zodat je die achterin het boek bij de woordenlijst kunt opzoeken.

Het boek is zelf te lezen vanaf ongeveer 8 jaar en een echte aanrader voor kinderen die van kastelen en/of geschiedenis houden. Dit boek zou eigenlijk in de boekenkast van elke bovenbouwklas moeten staan. Het boek is geschikt om te gebruiken tijdens een project over kastelen en de Middeleeuwen. 

Kortom een echte aanrader!

 

De droom van Amalia

Een zeer bijzonder boek en dat begint al bij de omslag. De omslag voelt bijzonder aan en op de voorkant schittert een prachtige kleurrijke illustratie van Marijke Klompmaker. Ook het verhaal van Amalia van Solms wordt op een bijzondere manier verteld, namelijk in 40 scènes in dialoogvorm. 
 
In elke scène word je weer een stukje verder het leven van Amalia meegenomen. Het boek leest vlot, omdat het in dialoogvorm is geschreven. De namen staan in kleur boven de tekst, waardoor het duidelijk is wie wat zegt. Op een leuke manier maak je kennis met het leven in die tijd. Soms is het lastig om te weten wie wie is en welke relatie zij met elkaar hebben, omdat in die tijd iedereen werd vernoemd. Maar dan kun je even terug bladeren naar het begin en de naam opzoeken in de stamboom voor in het boek. 
 
De illustraties van Marijke Klompmaker maken het boek compleet. De verschillende illustraties passen goed bij de tekst en zorgen voor verbeelding van de tekst.
 
Het boek is geschikt om zelf te lezen vanaf 9/10 jaar. Door de dialogen is het zelfs leuk om samen te lezen. Kinderen met interesse in geschiedenis verhalen moeten dit boek zeker lezen. Het boek sluit aan bij verschillende (geschiedenis)thema’s in het tijdvak van Regenten en Vorsten.

 

Stinkhond Kampioen!

Stinkhond, een hond om verliefd op te worden! Samen met Plattekat organiseert hij de “Jolympische spelen” voor een broer en zus met een erg fanatieke vader. Een grappig verhaal over winnen en verliezen. Stinkhond, die er soms helemaal niets van begrijpt, zorgt voor hilarische momenten. Maar ook gevoelens, zoals jaloezie en verdriet komen in het boek voorbij.

Het boek is geschikt om voor te lezen aan kinderen vanaf 4 jaar. Ook geschikt voor jonge lezers om zelf te lezen, door het gebruik van korte zinnen en een duidelijk leesbaar (groot) lettertype. De vele, grappige illustraties zorgen voor een verbeelding van het verhaal.

Een prachtig boek om te gebruiken tijdens het thema Olympische spelen of sport en spel. Een gesprek voeren over meedoen met wedstrijden, winnen en verliezen of zelfs een eigen “Klasomlympische spelen” organiseren. De schrijver gebruikt rijke taal, dus ook een goed boek voor het uitbreiden van de woordenschat.

Kortom een echte aanrader om thuis of op school (voor) te lezen!

Het mysterieuze huis op de heuvel

Een onwijs spannend boek, maar door de grote dosis humor en magie, is het geen eng boek. Vanaf bladzijde één word je in het boek gezogen en kun je niet meer stoppen met lezen. Geen moment is saai, doordat er constant nieuwe (onverwachte) gebeurtenissen ontstaan. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar om zelf te lezen, maar ook erg geschikt om voor te lezen. 

Het mysterieuze huis en de geheime kamers worden zo gedetailleerd beschreven, dat het is alsof jij zelf in het huis staat en het verhaal zelf beleeft. Dit geeft je als leerkracht een mooie mogelijkheid om de kinderen de mysterieuze kamers aan de hand van de beschrijvingen te laten tekenen of de kinderen zelf een mysterieuze kamer te laten ontwerpen. Ook zijn de dialogen heel realistisch beschreven.  

Het boek heeft een spannend open einde, dus wellicht komt er een tweede deel. Het open einde kun je als leerkracht prachtig gebruiken om met de kinderen te fantaseren over hoe het verhaal zou kunnen aflopen en hier een stelopdracht aan te koppelen. 

Kortom een echte aanrader! Ik kan niet wachten op een vervolg.