Heleen Ziere-Lenos

Ambassadeur Heleen
Heleen Ziere-Lenos
Ouder

Ik hou van het lezen van boeken. Voor mijn werk in de gezondheidzorg met mensen die Alzheimer hebben lees ik vaak voor in kinderboeken. Daarbij gebruik ik bijvoorbeeld prentenboeken maar ook wel voorleesboeken die mogen spannend zijn of grappig. Vaak roept dit wel herrineringen op wat weer leuke gespreken kan geven.

Bespreking(en) door Heleen Ziere-Lenos

Het hart van een giraf is ongelooflijk groot

Het verhaal neemt je mee in het leven van de 10 jarige Vega. Samen met haar vader woont ze op Giraffeneiland. Van haar moeder weet ze nagenoeg niks. Als haar vader de ijskoningin als vriendin krijgt besluit Vega met haar beste vriend Nelson op zoek te gaan naar haar moeder.

Het is een vlot geschreven boek met korte hoofdstukken. Elk hoofstuk begint met een feitje waardoor de lezer zich afvraagt is deze waar of niet. Hierdoor is het boek geschikt voor jong en oud.

Door de levendige prenttekeningen komt het boek voor kleintjes tot leven als je het voorleest. Vanaf een jaar of  9 is het boek zelfstandig te lezen.

Vanaf hoofstuk één wordt je ondergedompeld in een fantasie rijke wereld die je niet meer loslaat. Een verhaal over vriendschap, familie en er bij willen horen. 

Zeer geschikt om leuke discussies mee uit te lokken en op een bijzondere wijze deze thema's bespreekbaar te maken.

 

Zombies op school

De cover heeft direct al iets mysterieus. Er staan 4 personen op. De een met een schep en de ander staan in het gat. Het lijkt al of het zich in het schemer afspeelt.

Als je het boek open slaat wordt je direct verteld dat je dit boek beter op de bank kan lezen dan in je slaapkamer. Het lijkt erop dat dit boek niet voor bangeriken is.

Het verhaal neemt je mee in het leven van de twee beste vrienden Mick en Jimmy. Maar tijdens repetitie van de kerstvoorstelling verandert dit als Jimmy plots spoorloos verdwijnt. Wanneer hij eindelijk terecht is, lijkt hij een hele andere jongen. Klasgenoten gaan zich ermee bemoeien en zeggen dat Micks tante meer weet. Dan gaat Mick de waarheid achterhalen.

Het boek is vlot geschreven. De auteur gebruikt humor, waardoor je even kunt bijkomen om vervolgens net zo hard weer de spanning op te zoeken. De personages zijn zo beschreven dat het zomaar je vriendje, klasgenootje of buurjongen had kunnen zijn. Vriendschap en samenwerken zijn thema's die duidelijk naar voren komen.

Het verhaal wordt ondersteund door mooie illustraties van Geert Gratama. En zijn een mooie aanvulling op het geheel. Het debuut van Marijke Boeijen is spannend, mysterieus en griezelig. Ik ben dan ook benieuwd naar het vervolg.

Het boek zou ik aanraden voor kinderen van ongeveer 9 jaar die tegen spanning kunnen.

Het geheim van de doolhofstad

Dit is nu echt zo'n boek voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar die op zoek zijn naar spanning en avontuur. Het verhaal neemt je mee in het leven van Benjamiah. Hij heeft het niet makkelijk. Hij woont bij zijn oma boven een stoffige boekenwinkel en zijn ouders staan op het punt om uit te zoeken of ze gaan scheiden.

Op een dag krijgt hij pop cadeau gestuurd. De pop komt 's nachts op magische wijze tot leven en kan zich in een vogel veranderen. Benjamiah gaat de vogel achterna en belandt per ongeluk in de fantasierijke stad Slingerwald. De stad dankt zijn naam aan het stratensysteem, wat lijkt op een doolhof.

Hier ontmoet hij Elizabella, die op zoek gaat naar haar broer Edwid. Edwid liep namelijk te ver van huis en kan niet meer terugkeren. Dat is één van de geheimen van Slingerwald. Benjamiah besluit Elizabella te helpen bij haar zoektocht en hoopt ondertussen de weg naar zijn eigen huis weer te vinden.

Het boek is vlot geschreven in begrijpelijke taal. Daarnaast is het verhaal ondersteund met mooie zwart-wit illustraties. De personages hebben moedige, kwetsbare en lieve karakters mee gekregen. De emoties zijn bijna volbaar beschreven. Ook de originele omschrijving van de omgeving is mooi gedaan en trekt als een filmvoorstelling aan je voorbij als lezer.

Het boek valt dan wel in het Junior gerne maar ik als volwassene heb er ook zeker van genoten.
Ben benieuwd naar de volgende delen.

Vrolijk Pasen!

Wat een heerlijk boek voor kinderen! Een vlot geschreven verhaal vol humor, waarin het paasverhaal verwerkt is. Ook leuk voor kinderen die niet religieus worden opgevoed.

Het verhaal geeft een kijkje in het leven van kleuter Lieke. Het is lente en Pasen staat bijna voor de deur. Sam het jongere broertje van Lieke vindt alles geweldig wat Lieke over Pasen te vertellen heeft.

Zo komt de grote voorjaarsschoonmaak voor Pasen aan bod, maar ook het maken van de palmpaastak, de optocht naar het bejaardenhuis, het verhaal van Jezus en Mozes, eieren beschilderen en het traditionele paasontbijt met eieren zoeken. Vriens weet dit op een simpele begrijpelijke taal voor kinderen van de lagere schoolleeftijd te vertellen en zal bij iedereen het paasgevoel oproepen.

Voor de jongsten is dit boek leuk om voor te lezen en vanaf een jaar of 8 ook leuk om zelf te lezen. Daarnaast is het verhaal telkens met zwart/wit tekeningen ondersteund. Ik heb van het verhaal en de tekeningen genoten en krijg zin om het huis in de paassfeer te brengen!

Kitsy Bitsy's herriehuis

Het verhaal neemt je mee naar Parkzicht. Daar staat een flat waar veel dieren in wonen die allemaal een eigen hobby hebben. Die hobbies zij  geen probleem maar sommige veroorzaken veel lawaai. Hierdoor ergeren bewoners zich aan elkaar. Ze hebben last van elkaar en dar veroorzaakt ruzie. Maar Bitsy houdt niet van ruzie dus zij lost het op.

Een heerlijk kleurrijk prentenboek. Leuk om voor te lezen aan de allerkleinsten en vanaf een jaar of 6 zelf te lezen. De cover toont een gezellig rommelige flat waar veel gebeurt. Het verhaal wordt in rijm verteld en ondersteunt met grappige tekeningen. Daarnaast heeft het boek een boodschap wees lief voor elkaar en houdt rekening met elkaar. Daardoor ook leuk om te gebruiken in een kleuterklas.

 

Neem een plant als huisdier

Wat als je voor iets wil zorgen en je mag geen huisdier. Dan denk je niet zo gauw aan een plant om te verzorgen. Maar door dit boek wordt alles anders.
In het boek worden op rijm verschillende planten beschreven. Wat maakt hen bijzonder en hoe je ze moet verzorgen.

De keuze wordt er niet makkelijker op, want welke moet je kiezen? Er zijn zoveel leuke planten!

Het boek is geïllustreerd door Eefje Kuijl. Zij zorgt voor de illustratieve vormgeving met leuke, vrolijke tekeningen.
Je ziet direct hoe de plant eruit ziet, dus ook als je niet kunt lezen kan je een keuze maken.

Door de verhaaltjes op rijm is het echt een gezellig boek met heldere teksten om voor te lezen of zelf te lezen.

Ik zelf heb genoten van het boek en zou het aanraden vanaf 4 jaar.

Jefferson

Het boek Jefferson is geschreven door Jean-Claude Mourlevat. Hij heeft hiermee de Astrid Lindgren Memorial Award gewonnen.

Op de cover zie je Jefferson op weg in de grotemensenwereld. De schrijver heeft op een mooie manier in dit te gekke avontuur twee werelden (de dierenwereld en de mensenwereld) in elkaar over laten gaan. De verschillende dieren zijn met eigen karakters omschreven waar hij ook menselijke kenmerken aan toegevoegde waardoor ze tot de verbeelding gaan spreken.

Het boek heeft een onderliggende boodschap. De schrijver snijdt thema's aan die deze tijd ook nog aan de orde zijn. Zo komt activisme tegen het eten van vlees, bio-industrie maar ook de gruwelen in slachthuizen aan bod.

Ik zou het boek voor kinderen vanaf 9 jaar aanraden. Ook is dit boek zeer geschikt om voor te lezen in groep 7/8 om er daarna een groepsgesprek over te hebben of verschillende thema's uit het boek ter discussie te stellen.

Het boek leest vlot weg en is met een grote dosis humor en spanning geschreven.