Eva Vanackere

Eva Vanackere
Eva Vanackere
Ouder

Mijn moeder gaf haar liefde voor boeken door toen ze me voorlas uit Pluk van de Petteflet. Op zaterdagochtend ging ik naar de bibliotheek en tegen het middageten was ik al halverwege een wonderlijke avontuur. Mijn boekenhart maakt een sprongetje telkens mijn peuter vraagt om een boekje te lezen.

Bespreking(en) door Eva Vanackere

Vuureiland

Er zijn niet zo veel boeken met een spin in de hoofdrol, maar het boek Vuureiland is een uitzondering. Wilson laat zijn saaie, huiselijke leventje achter en belandt na een avontuurlijke vlucht op een eiland. De nieuwsgierige spin leeft er vele honderden of duizenden jaren en maakt de transformatie van het eiland van op de eerste rij mee. Eerst komen er vogels aangewaaid, daarna spoelen schildpadden aan en ten slotte zet de vreemdste diersoort van allemaal voet aan wal: de mens. Piraat Donderborst en zijn kornuiten leden schipbreuk en palmen het eiland helemaal in. De onderliggende vraag is erg relevant: hoe kunnen mensen omgaan met de fauna en flora om hen heen zonder de natuurlijke bronnen uit te putten? (Spoiler: duidelijk niet op de wijze van de piraten).

Het eerste deel van Vuureiland lijkt op een vertelling van de evolutie. De wetenschappelijke achtergrond van de auteur zit daar vermoedelijk achter. Samen met de komst van de mens op het eiland, komt de vaart in het verhaal. Wilson, zijn dierenvrienden en mensenmeisje Ilja proberen hun gevangengenomen soortgenoten te bevrijden uit de handen van de piraten. Het is zeker geen spannende whodunit, maar dat is ook niet de bedoeling lijkt mij. 

Tussen de verschillende hoofdstukken door staan lichtgrijze tekeningen van illustrator Jitske Wadman. Het taalgebruik is vlot en niet te moeilijk voor de doelgroep. Een boek dat met plezier gelezen kan worden door kinderen van een jaar of zeven. 

Het bromvliegeffect junior

Het opzet van het boek werd me niet direct duidelijk na het lezen van de achterflap, maar na wat opzoekingswerk blijkt dit de kinderversie te zijn van het boek ‘Het bromvliegeffect’, een marketingboek van gedragseconoom Eva van den Broek en reclamestrateeg Tim den Heijer. 

De ondertitel is ‘kleine dingen die stiekem bepalen wat jij doet’. De auteurs gebruiken de analogie met de bromvlieg om aan te tonen op welke manieren marketeers (of wijzelf) ons bedotten. Een voorbeeld? Bromvliegjes in de urinoirs plakken! Zo hebben jongens iets om op te mikken en plassen ze veel minder naast de pot. Uiteraard zijn niet alle voorbeelden even onschuldig. Aan de hand van zeven soorten vliegen krijg je als lezer beter inzicht in de psychologie die schuilgaat achter spaarzegels, Pokémon-kaartjes en grijpmachines. Tussendoor geeft de Vliegenmepper tips om aan de aantrekkingskracht van al die bromvliegen te ontkomen. Bromvlieg Bram toont je dan weer hoe je al die inzichten zelf kan toepassen (op iemand die het boek niet gelezen heeft en zich dus niet bewust is van al deze kleine bromvliegjes). Het boek wordt opgeleukt met cartoons en korte quizjes. 

Op de De Leukste Kinderboeken en op de website bromvliegeffect.nl kan je een lespakket voor basisscholen downloaden. Dit kan door leerkrachten in de klas gebruikt worden om kinderen bewust te maken van influencer-technieken. Het boek is zelf te lezen vanaf 8 jaar maar 10 jaar lijkt mij persoonlijk een meer geschikte leeftijd.

De prinses steelt de show

Tanja Voosen schreef de afgelopen jaren verschillende boeken met een vleugje magie. Na de serie De Zoete Tovenaars is het nu de beurt aan M.A.G.I.E. waarvan dit boek het tweede deel is. M.A.G.I.E. staat voor Magische Alliantie voor Grote Internationale Ellendebestrijding. 

Romy (née Romina) is in het echt een prinses in Marabel. Door allerlei problemen in deel één, woont ze nu ondergedoken bij Kirsten en haar papa (die werkt voor M.A.G.I.E.). Wanneer er audities zijn voor het schooltoneel, wil Romy héél graag meedoen. Uiteraard levert dat de nodige problemen op… 

De Duitse auteur levert een met vaart geschreven boek vol dialogen af, waarin de band tussen beide meisjes centraal staat. Hun vriendschap wordt af en toe stevig op de proef gesteld, niet in het minst door Romy’s toedoen. Het geheel doet soms nogal Amerikaans aan (op het randje van klef) door de bijna volwassen manier waarop de meisjes omgaan met tegenslagen en met elkaar. De personages zijn allemaal wel érg wijze kinderen die het algemeen goed boven hun eigen welzijn zetten. Ze blijven wel menselijk en kampen elk met hun eigen angsten en onzekerheden. Los van hun met magie doorspekte leven blijken Kirsten en Romy dezelfde problemen te hebben als hun leeftijdsgenoten. Jaloezie bijvoorbeeld, want papt Kirstens beste vriend Luís nu echt aan met haar aartsvijand Serafina? 

Al met al is het een vlot leesbaar boek geworden dat door de inhoud en mooie cover heel wat kinderen zal aanspreken. De magie beperkt zich tot wat dingen verplaatsen en is dus zeker niet griezelig. De laatste zin van het boek is: ‘Wat kon er dan nu nog misgaan?’ Veel vermoed ik, of toch zeker voldoende om een vervolg te schrijven…

Voor meisjes vanaf 9 jaar die houden van boeken vol fantasie. Het boek is heel goed zelf te lezen maar kan uiteraard ook voorgelezen worden, thuis of op school.

Het geheim van Festergrim

Herbert Citroen en Violet Purperwier zijn de twee hoofdpersonages in deze serie van Thomas Taylor. Het opzet doet wat denken aan de boeken over Winterhuis Hotel van Ben Guterson: een jongen en een meisje, een hotel en een flinke scheut magisch avontuur. Zoals vaak is het meisje de trekker die nergens voor terugdeinst. Herbie werkt als ‘gevonden-voorwerper’ in het Grand Hotel Nautilus. Hij is dan weer de bedachtzame van de twee maar laat zich toch altijd overhalen door zijn beste vriendin. 

Dit olijke duo maakt zich grote zorgen wanneer hun aartsvijand Sebastiaan Aals opduikt in het stadje Owee aan Zee. De snoodaard kan de andere inwoners al snel overtuigen van zijn goede bedoelingen maar uiteraard ruiken Violet en Herbert onraad. Ze ontdekken Sebastiaans onfrisse plannen met het Festergrim Wassenbeeldenmuseum, dat vol staat met figuren uit griezelige stadslegendes. Wanneer de mechanische reus van Festergrim tot leven wordt gewekt en op zoek gaat naar het verdwenen meisje Pandora, is het hek helemaal van de dam. Het open einde hint naar een nieuw avontuur maar ontgoochelt toch een klein beetje. Duidelijk is wel dat Herbert nog heel wat over zijn afkomst moet ontdekken. 

Laat het einde echter geen afbreuk doen aan het verhaal want wat een leuk boek was dat! De confrontaties met Aals worden zo spannend beschreven dat het lijkt alsof je er zelf bij bent. Ook de rooftocht van de robot zie je zó voor je ogen gebeuren. De hoofdpersonages zijn dapper maar toch menselijk met al hun twijfels. De Engelse Uitgever maakte per boek een korte (Engelstalige) trailer en die doen verlangen naar een verfilming. 

Aangezien dit al het vierde deel is van de serie Owee aan Zee, wordt regelmatig verwezen naar avonturen uit de vorige boeken. Dit vormt zeker geen bezwaar om het verhaal te kunnen volgen. En misschien nodigt het wel uit om de eerste drie delen ook te verslinden?

De terugkeer van de tovenares

De terugkeer van de tovenares is het vervolg op De strijd om de magische wens. Er wordt regelmatig verwezen naar gebeurtenissen uit het eerste boek. Wie dat niet gelezen heeft, kan het verhaal nog altijd goed volgen. 

Tweeling Alexandra en Koen komen via het betoverde sprookjesboek van hun oma opnieuw in de sprookjeswereld terecht, dit keer om hun moeder te redden. En wat blijkt? Na ‘en ze leefden nog lang en gelukkig’ stopte het leven van de gekende figuren niet. Zo is Roodkapje de Paris Hilton onder de sprookjeskoninginnen en vormen Goudhaartje en Jaap (die van de bonenstaak) een Bonnie & Clyde-achtig duo. Zeker deze grappige beschrijvingen zullen in de smaak vallen bij jongeren die de sprookjes wat ontgroeid zijn maar stiekem ook niet.

Ik heb het eerste deel niet gelezen maar vraag me af of beide boeken niet erg op elkaar lijken. Broer en zus moeten in beide boeken voorwerpen verzamelen, dit keer de meest dierbare bezittingen van de zeven meest gehate personen uit Het verborgen land

Met bijna 530 pagina’s is het boek bovendien erg lijvig waardoor het moeilijk is om de spanning hoog te houden. De uitwerking van de hoofdpersonages blijft ook nogal op de vlakte: Koen is de cliché high school boy, Alexandra de nerdy allesweter. Gelukkig zorgen de sprookjesfiguren-met-een-hoek-af voor de nodige dosis humor om het boek aantrekkelijker te maken.

Voor erg gemotiveerde sprookjesliefhebbers van de derde graad lager onderwijs. 

Het boek van Beatrice

‘Het boek van Beatrice’ draait allemaal rond het mysterieuze meisje Beatrice dat gezocht wordt door de koning. Aanleiding hiervoor is een voorspelling die hem angst inboezemt: “Het staat geschreven in de Kronieken van Droefenis dat er op een dag een kind zal komen dat een koning zal onttronen. De profetie voorspelt dat dit kind een meisje zal zijn.”

Broeder Edik verzorgt haar in het klooster nadat ze in de problemen kwam omdat ze kon lezen en schrijven. Een slim meisje dat machthebbers angst inboezemt, het is van alle tijden. Een beetje de Greta Thunberg van haar tijd, quoi. Samen met hun vriend Jack Dory en de oude koning Canoc proberen ze te achterhalen wat er met Beatrices moeder gebeurde. De échte held van het verhaal is wat mij betreft de koppige geit Answelica. Het beest doet niks liever dan haar hoorns kennis te laten maken met de kont van al wie haar niet bevalt. En dat zijn véél mensen.

Dit middeleeuws aandoende verhaal lijkt een hedendaagse remake van een oude legende maar niks is minder waar. Beatrices epos ontsproot volledig aan het brein van auteur Kate DiCamillo. De Amerikaanse auteur is een echt prijsbeest en won al heel wat onderscheidingen met haar boeken. Ook illustrator Sophie Blackall sleepte al prijzen in de wacht voor haar werk. Het is geen supermeeslepende thriller maar de spanning blijft wel mooi opbouwen tot de ontknoping. 

In de klas kan je verschillende kanten op met dit boek. Een mooi versierde initiaal maken zoals broeder Edik of het verhaal herschrijven vanuit het standpunt van de geit Answelica: het zijn maar enkele van de verwerkingsmogelijkheden.  

Dit boek is voor lezers vanaf 9 jaar die houden van historisch verhalen.

Waarom je voetafdruk groter is dan je schoenmaat

Waarom je voetafdruk groter is dan je schoenmaat van Ester Walraven is een kleurrijk boek met op elke pagina een kleine cartoon. Het geheel oogt overzichtelijk en nodigt direct uit om in het boek te bladeren. De weetjes zijn opgedeeld in acht hoofdstukken, gaande van feiten over de aarde tot vervuiling. Ze beslaan telkens een dubbele pagina, de ideale lengte om de aandacht van minder gemotiveerde lezers vast te houden én toch wat basic info mee te geven. 

Er wordt een breed scala aan onderwerpen aangeboord: van waarom er zoveel eikenprocessierupsen zijn, waarom airco’s de wereld juist warmer maken of waarom er plastic in ons eten zit. In eenvoudige bewoordingen krijg je als lezer de nodige uitleg. Hier en daar wordt voortgeborduurd op info uit vorige hoofdstukjes dus het is wel aan te raden om ze in volgorde te lezen. Ongetwijfeld zullen ook veel ouders iets opsteken van dit boek! 

In de afsluitende hoofdstukken krijgen kinderen enkele bruikbare tips over hoe ze zelf een klimaatheld kunnen worden. Leerkrachten en ouders kunnen deze ideeën zeker gebruiken om samen met hen de handen uit de mouwen te steken.

Het boek richt zich vooral op Nederlandse kinderen (oa. met enkel Nederlandse websites) maar is zeker ook erg interessant voor Vlaamse lezers. Al bij al is het zeker een meerwaarde naast alle andere klimaatboeken die de afgelopen jaren verschenen.

Voor alle nieuwsgierige kinderen van 8 jaar en ouder.

 
De wereld op je bord

Aleksandra Mizielińska en haar man Daniel Mizieliński hebben stilaan een patent op grote, prachtig vormgegeven informatieve boeken voor kinderen. Hun ‘Atlas’ is één van de mooiste uitgaves van de afgelopen jaren in deze categorie. Het werk van dit Poolse designduo werd terecht al meermaals bekroond, o.a. met de Bologna Ragazzi Award. Dat er een boek van hen mijn richting uit kwam, zorgde hier dan ook voor een klein vreugdesprongetje!

De wereld op je bord heeft dezelfde look en is opnieuw een pareltje. Per land zijn er twee dubbele pagina’s boordevol weetjes over ingrediënten en recepten maar ook een beknopte geschiedenis van dat land. Bovenaan loopt over beide bladzijden telkens een prachtige tekening die de tekst samenvat. De nummertjes in de tekst verwijzen naar een detail in die illustraties.

Dit smakelijke boek neemt je mee naar 26 landen. Per continent werd voor the usual suspects gekozen. Anderzijds is het is wel logisch dat je meer kan schrijven over de culinaire gewoonten in Italië dan pakweg die in Luxemburg (no offence, Luxemburg). De pagina’s zijn behoorlijk gevuld en je weet niet goed waar eerst te kijken. Door de rustige kleuren is het geheel gelukkig net niet te druk. Inhoudelijk is het boek hier en daar misschien wat moeilijk, zoals bijvoorbeeld de uitleg over fermentatie in Noorwegen. Gelukkig worden moeilijke woorden uitgelegd en staat de uitspraak er telkens fonetisch bij. Dankzij dit boek is er nooit meer verwarring of je nu pa-ella of paelja moet zeggen!

Vraag is of het onderwerp kinderen erg zal aanspreken, maar het boek is zeker nuttig voor leerkrachten. Het kan in de klas gebruikt worden voor de leuke receptjes maar zeker ook voor de culturele weetjes zoals bvb. over Día de Muertos. Dit is geen boek om in één ruk uit te lezen, wel een mooie uitgave om regelmatig in te bladeren en iets bij te leren. Kinderen vanaf tien jaar (en hun ouders) kunnen er gerust enkele uren in neuzen.

Snoezie-woezie Poezie

Een boek met glitters en een roze eenhoorn (of in dit geval een ‘Poeziehoorn’) op de cover: vaak is er niet meer nodig om een instant succes te worden in de boekhandel. Maar onder dit blinkende laagje bevat Snoezie-woezie Poeziehoorn een diepere boodschap, namelijk dat je mag zijn zoals je bent. 

Poezie denkt dat ze misschien een eenhoorn is. Op haar hoofd staat een hoorn, ze galoppeert op haar eenhoornbeentjes, ze tovert een dikke staart tevoorschijn én op de koop toe hinnikt ze zoals een echte eenhoorn. Parkiet en Gekko boren haar droom telkens de grond in. Poezie laat haar oren hangen, tot er een echte eenhoorn voorbij komt. En wat blijkt? Eenhoorn zou graag wollige oortjes en lange snorharen hebben, net zoals Poezie. Samen komen ze tot de conclusie dat ze geen Poezies, geen Eenhoorns maar Poeziehoorns zijn.

Het taalgebruik in dit boek is niet eenvoudig voor kinderen van drie. Ook de zelfgemaakte woorden van Parkiet en Gekko (watjewol, bipsebol, flutseflop of miezemop) maken het verhaal wat moeilijker om te volgen. Gelukkig zijn de illustraties van LeUyen Pham erg toegankelijk. 

Ook de vormgeving springt in het oog, met kleurrijke woorden die door hun grootte nog meer opvallen. Zo wordt het nog makkelijker voor de voorlezer van dienst om het boek helemaal tot leven te brengen! Leuk extraatje: de schutbladen zijn voorzien van leuke tekeningen die op zich ook een klein verhaaltje vormen. De Amerikaanse auteur Shannon Hale schreef met Snoezie-woezie Poezie een mooi boek met een universele boodschap, dat vooral meisjes zal aanspreken. Voorlezen vanaf 4 jaar.

Agent en Boef - nog meer boevenstreken

In het voorleesboek Agent en Boef: nog meer boevenstreken staan drie eerder verschenen verhalen: ‘De fopmoppen’, ‘Het boefvangfeest’ en ‘De gladde grapjes’. Eerder verscheen ‘Agent en Boef – boevenstreken’. Deze drie avonturen beginnen telkens met dezelfde twee zinnen: ‘Boef zit in de gevangenis. Agent zorgt dat Boef niet ontsnapt.’ Uiteraard ontsnapt Boef wél en moet Agent samen met Politiehond achter hem aan. Aan het einde van elk verhaal zijn zowel Agent als Boef opgelucht dat ze weer samen zijn, zij het elk aan de andere kant van de tralies.

De korte verhaaltjes zijn uitstekend geschikt om voor te lezen aan peuters en kleuters. Al na één verhaaltje zullen kleuters snappen dat Boef wéér zal ontsnappen maar uiteindelijk opnieuw in de gevangenis zal belanden. Anderzijds is het voor een voorlezer wel wat saai om telkens een variatie te moeten lezen op de zin ‘Agent en Politiehond gaan achter Boef aan / hollen achter Boef aan / volgen het spoor van Boef / hollen weer achter Boef aan’. 
Ook op de tekeningen van Kees de Boer komt één en ander regelmatig terug, zoals de bananenschil in ‘De gladde grapjes’. De afbeeldingen tonen méér dan enkel dat wat je in de tekst leest. Kleintjes zullen het hilarisch vinden dat Politiehond bijna in de stofzuiger verdwijnt of dat de kikker die na een val in het water op Agents hoofd belandde, daar op de volgende tekening nog altijd zit. De grootte van de tekeningen varieert van enkele illustraties op een pagina tot één grote tekening op een dubbele pagina. Het boek eindigt met een zoekplaat uit ‘Het boefvangfeest’.

Heel wat (groot)ouders zullen dankzij dit boekje extra werk hebben bij het slaapritueel, want welk kind heeft al na één verhaaltje genoeg van Agent en Boef? Ideaal leesvoer voor de Jeugdboekenmaand 2022 in het thema Helden en Schurken

Felix zoekt geluk: spelen - lachen - kiezen

Na zijn boeken over geluk voor volwassenen en kinderen, richt geluksexpert Leo Bormans zijn pijlen nu op peuters en kleuters. Samen met zijn zus Gloria en zijn vriendje Ami beleeft Felix kleine avonturen in dit mooi vormgegeven ‘knusselboek’. Zoals het woord doet vermoeden, vormen knuffelen en knutselen de hoofdingrediënten van deze uitgave.

De drie verhalen zijn telkens opgebouwd rond een ander thema: spelen, emoties en kiezen. Na elk avontuur volgen drie manieren om met je kind aan de slag te gaan. Er zijn voorbeeldvraagjes om samen een gesprekje aan te gaan over het verhaal. Als voorlezer krijg je bovendien handvaten aangereikt om nog wat dieper in te gaan op het thema. De leuke knutseltips zorgen dan weer voor een visuele manier om de inhoud te verwerken. Kindjes die zich mondeling iets minder goed kunnen uitdrukken, zullen zich dankzij deze tips toch kunnen uiten.

Op elke dubbele pagina staan slechts vier regels tekst waardoor het boek heel overzichtelijk blijft. De prachtige beelden van Rosalien Helsen zijn levensecht en lekker kleurrijk. Hoewel de pagina’s niet volgepropt zijn (of net dankzij dat gebrek aan drukte) zullen de allerkleinsten graag in het boek blijven bladeren.

Uitgeverij Lannoo plaatste nog enkele leuke extra’s op de website, zoals een indrukwekkend filmpje waarin je met je kleuter ontdekt hoe de afbeeldingen tot stand kwamen. Leerkrachten (maar zeker ook ouders) zullen dan weer heel wat hebben aan de lesbrief vol direct toepasbare ideeën.

Inhoudelijk is het boek te moeilijk voor een kind van twee, maar voor iets oudere kleuters zijn de opdrachtjes na elk verhaal zeker doenbaar. Een aanrader voor leerkrachten en ouders die graag wat meer diepgang willen in hun dagelijkse voorleesmomentjes en daar ook wel wat moeite voor willen doen. In april 2021 verschijnt het tweede deel over Felix zoekt geluk: zingen - helpen - zoeken.