Cindy Vanarwegen

Een kinderboek lezen, is zelf weer een beetje kind worden. Heerlijk is dat! Een vlucht naar een wereld waar alles nog eenvoudig lijkt, vol fantasie en prachtige illustraties. Om goede leestips te kunnen geven aan kinderen, vind ik het ook erg belangrijk hun boekenwereld te kennen.
Bespreking(en) door Cindy Vanarwegen
Wat was ik blij met het boek De eekhoorn legt een ei, de nieuwe titel van Janneke Schotveld! Van De dappere ridster en De kikkerbilletjes van de koning was ik al zo’n grote fan dat ik beide boeken selecteerde om dit jaar te lezen en bespreken met mijn leesgroepjes in de bibliotheek. Ook deze nieuwe titel van Janneke Schotveld is interessant voor kinderboekenclubs!
Opnieuw schreef Janneke Schotveld een verhalenboek, dit keer met prachtige tekeningen van Noëlle Smit. Eigenlijk zijn het geen gewone verhalen maar fabels. De 15 verhalen in het boek bevatten immers elk een wijze levensles. Niet belerend, maar slim verscholen in het boek. Zo leert haas ons dat je best kiest voor échte vrienden en blijkt in het avontuur van de eekhoorn dat eerlijkheid het langst duurt. Fijn is dat sommige verhalen gebaseerd zijn op bekende fabels, en dat andere fabels een heel hedendaags jasje kregen waar bij voorbeeld nepnieuws en sociale media een rol krijgen. Bovendien herhaalt de auteur een taalspelletje in het vijfde en elfde verhaal waar ik zelf toch even over moest nadenken.
Waar oudere kinderen zelf de achterliggende boodschap van het verhaal zullen ontdekken, zal dit voor jonge kinderen vaak te moeilijk zijn. Ook de leesvaardigheid moet goed genoeg zijn om het hele boek zelfstandig te lezen. Toch is dit boek interessant voor een brede waaier aan leeftijden. Voor de allerjongsten lees je de fabels als fantasieverhalen en ga je achteraf spelenderwijs op zoek naar de verborgen filosofische les die de dieren hen leren. Voor oudere kinderen die de verhalen nog moeilijk vinden om zelfstandig te lezen, kan de combinatie voorlezen en zelfstandig lezen nuttig zijn.
Een heerlijk herfstig boek om van te genieten!
Meneer Papier is geen onbekende in prentenboekenland. Zowel in België als in Nederland vielen de auteur, Elvis Peeters, en de illustrator, Gerda Dendooven, al in de prijzen met de avonturen van Meneer Papier. Deze nieuwe uitgave bundelt drie voorleesverhalen.
Met papier en schaar creëert Meneer Papier zijn eigen wereld waarin hij avonturen beleeft die nauw aansluiten bij de leefwereld van kleuters. Met deze wereld waar alles mogelijk is, doen de makers van het boek een beroep op de verbeelding en creativiteit van de luisteraars. Meneer Papier begint elke dag vol verwondering en vindt voor elk probleem een oplossing. Zijn positieve levenshouding werkt inspirerend en is een les in relativeringsvermogen.
Het boek is geschreven in eenvoudige taal en verscheen in grote druk met een rustige bladspiegel. Hierdoor is het ook voor eerste lezers geschikt om zelf te lezen. De grafische voorstelling ondersteunt in dit boek op een belangrijke manier het verhaal. De maakbare wereld van Meneer Papier wordt immers zichtbaar in de illustraties. Ook voor kinderen met minder verbeeldingsvermogen worden de avonturen van Meneer Papier op deze manier begrijpelijk.
De verhalen in het boek bieden een heleboel mogelijkheden om in de klas, kinderopvang, bibliotheek of bij je thuis aan de slag te gaan. En dat op verschillende manieren, denk maar aan:
- Papierknipkunst: knip je eigen fantasiewereld
- Stopmotion filmpjes: breng je geknipte figuren tot leven
- Denk zoals Meneer Papier: hoe los jij bepaalde probleempjes op?
- Recycleer: Meneer Papier maakt appels van vissen, of knipt een vogel uit een hond. Wat kan jij hergebruiken?
- Ga uit wandelen zoals Meneer Papier. Wat ontdek jij op je tocht?
Wie na het lezen van de boeken zin heeft in meer Meneer Papier, kan bij Ketnet junior terecht voor een nieuwe animatiereeks met Meneer in de hoofdrol.
Iets wat niet mag of niet kan, wordt extra interessant. Zo ook dit boek van David Sundin: Het boek dat NIET gelezen wil worden. De donkergroene kaft met gouden opdruk oogt wat mysterieus. De illustratie op de cover spreekt voor zich: een schedel vliegt in het rond en de boodschap van de spin is duidelijk: wegwezen! De vormgeving en de titel zorgen er natuurlijk voor dat iedereen nieuwsgierig wordt: waarom wil dit boek niet gelezen worden?
Het schutblad wekt een gevoel op van vervlogen tijden, gezellig maar toch... Mooie bloemen in rood en blauw camoufleren enkele gevaarlijke wezens. De man die ons vanop deze eerste pagina aanraadt een ander boek te lezen, is een geslaagde illustratie van niemand minder dan de auteur zelf. De tekeningen in het boek zijn van begin tot einde verrassend, afwisselend en mooi met o.a. historische gravures die zorgen voor de juiste sfeer. In het hele boek wordt niet afgeweken van de twee kleuren van het schutblad. Origineel, kunstig en toch toegankelijk.
David Sundin is een Zweeds auteur en comedian. Die twee talenten combineert hij op een sublieme manier in dit heerlijke voorleesboek. Ook de vertaler, Bernadette Custers, verdient een grote pluim. De taalspelletjes en -grapjes van de ene naar de andere taal op een geslaagde manier omzetten, is een kunst op zich. Ben je een expressieve voorlezer die zich helemaal durft te laten gaan bij een verhaal, dan is dit boek absoluut een garantie op succes bij je luisterend publiek. Kinderen vanaf 5 jaar zullen aan je lippen hangen en genieten van dit “activerende” boek. In de klas of in de bibliotheek is het boek zeer geschikt om creatief mee aan de slag te gaan. Niet alleen binnen de taallessen, maar ook binnen de lessen plastische opvoeding. Een absolute aanrader!
“Ik zoek een kusje” is een leuk prentenboek om uit voor te lezen omdat het grappig en leerrijk is. In de dierentuin maakt Kees kennis met heel wat dieren en ontdekt hij hun karakteristieke eigenschappen. Ook minder voor de hand liggende dieren zoals stokstaartjes, lama’s en luiaards komen aan bod. Ga je naar de dierentuin met je (klein)kind? Dan is dit boek alvast een leuke introductie!
Het boek is geschreven op rijm met een rijke woordenschat. Voor bibliotheekmedewerkers biedt het verhaal mogelijkheden om na het voorlezen te werken rond gedichten, dieren en emoties. Ook taalspelletjes om nieuwe woorden in te oefenen behoren tot de mogelijkheden. Woorden zoals ziel, tuiten, goor of sloom, zijn zeker niet gekend bij alle kleuters maar lenen zich om via korte gesprekjes de woordenschat van de kleuters te verruimen.
De illustraties van Harmen van Straaten vormen een fijne ondersteuning van het verhaal en maken de kennismaking met de verschillende dieren concreet. De tekeningen zijn in zachte kleuren en verdienen meer dan een oppervlakkige blik. Wie goed kijkt, ontdekt in de tekeningen heel wat meer dieren dan deze die voorkomen in de tekst. Laat je kleuter de gekende dieren benoemen. Misschien bedenken jullie wel een mooi randverhaal met deze figuranten? Of fantaseren jullie over nieuwe, zelf verzonnen dieren?
Extra leuk aan het boek is de aandacht voor het niet traditionele rollenpatroon. Terwijl mama uit werken gaat, vangt papa Kees op. Ook de moraal van het verhaal is zowel voor jong als oud eentje om te onthouden: zoek je geluk niet te ver, je vindt het vaak dichterbij dan je verwacht!