Anne de Man

Ambassadeur Anne de Man
Anne de Man
Ouder

Als dochter van een bibliothecaresse ben ik opgegroeid tussen de boeken, met voorlezen en met lezen. Lezen is een moment van ontspanning en verplaatsen in andere personages en emoties. Gelukkig heeft mijn tienerdochter dit ook overgenomen en mag ik nog steeds elke avond voorlezen. 

Bespreking(en) door Anne de Man

Daaf Duif

Een echte weglezen: origineel en erg grappig boek door en over twee bevriende duiven. 

Daaf Duif, zoals de naam al zegt is de hoofdpersoon een duif, zegt op de voorkant van het boek "het beste boek dat je ooit zal lezen". Het is misschien niet het beste boek, maar zeker wel een van de grappigste!

Vooral de schrijfwijze; het boek is 'getypt' door Dribbel, de andere hoofdduif in het boek, terwijl Daaf het verhaal verteld en zich flink bemoeid met het schrijven. Het lettertype is ook typemachine, dat maakt het extra leuk en gemakkelijk te lezen. 

Het hele boek is voorzien van illustraties en tekstbalonnen, dat maakt het naast leuk ook erg levendig. De illustraties en de manier waarop deze verwerkt zijn erg belangrijk en maken het verhaal helemaal af en extra grappig. Het boek leest dan ook lekker weg, zowel door het lettertype, als de manier van schrijven, als het spannende en grappige verhaal zelf wat vraagt om doorlezen.

Het boek is heel goed zelf te lezen voor de redelijke tot gevorderde lezer. Maar hij is zeker ook leuk om voor te lezen op jongere leeftijd. Lekker samen plaatjes kijken en lachen om de grappige momenten in het verhaal (en dan zijn er best wat!), voor groot en klein goed te begrijpen en leuk.

Het geheim van Meermindusa

Spanning en sensatie in het kustplaatsje Owee aan Zee

Een spannend laatste boek van een reeks avonturen. Maar ook zonder de andere eerst gelezen te hebben, kan je dit verhaal goed begrijpen. 
Regelmatig wordt er op een speelse manier terugverwezen naar eerdere avonturen, maar op zo'n manier dat het juist uitnodigt om deze ook te gaan lezen en niet omdat je het anders niet kan begrijpen.

Het boek is een fictief verhaal wat zich afspeelt in het magische badplaatsje Owee aan Zee. Herbie (Herbert Citroen, gevonden-voorwerper in het Grand Hotel Nautilus, of toch niet...?) en Violet Purperwier, spelen de hoofdrol in deze serie. Zij maken spannende avonturen mee, en niet altijd omdat ze het zelf graag willen.

Dit laatste boek lost niet alleen het mysterie in dit verhaal op, maar naar mijn idee (zonder de andere boeken gelezen te hebben) ook mysteries uit de voorgaande boeken. 
Het lijkt daarmee duidelijk het laatste boek van deze reeks, maar als je Erwin de boekwinkelkat mag geloven is het enige wat nog geheimzinniger is dan magie, is wat morgen zal brengen. 
Dus wie weet volgen er nog meer verhalen uit Owee aan Zee.

Het boek heeft een hele speelse manier van schrijven, een kruising tussen gevoelsmatig heel keurig tot zelfs een beetje ouderwets en hypermodern, waarmee je je woordenschat flink kan uitbreiden met verzonnen woorden. 
Door deze manier van schrijven word je in het verhaal gezogen en meegenomen in verschillende mysteries. Er staan geen illustraties in het boek. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant geeft dit je eigen fantasie nog meer de ruimte om het verhaal te laten leven en het gevoel te krijgen dat je onderdeel bent van het mysterie.

Er staan veel niet dagelijkse en verzonnen woorden in, maar niet heel moeilijk te lezen of te begrijpen. Het boek is vanaf groep 6-7 goed zelf te lezen, voorlezen kan al eerder. 
Je moet wel van spannende mysterieuze en fictieve verhalen houden. En de tijd hebben, want het liefst blijf je doorlezen!